Pe aceeași temă
„Cel mai important lucru care se intampla pe linia activarii paturilor ATI: a sosit o echipa de doi experti din Danemarca, au aterizat deja la Bucuresti, ei vor analiza situatia la Matei Bals in privinta cresterii numarului de paturi ATI, urmand ca la inceputul saptamanii viitoare sa vina prima echipa medicala din Danemarca care va activa in 'Matei Bals' daca vor considera ca toata situatia este ok. Mai avem si o echipa de medici din Republica Moldova care activeaza la Iasi. Suntem in discutii si cu alte tari si asteptam confirmari”, a declarat vineri Arafat.
Principalele declarații ale șefului DSU:
Dintre ajutoarele deja sosite în România, vorbim de anticorpi monoclonali din Italia, tocilizumab, Austria – pacienți preluați și avem discuții pentru alte categorii de sprijin, Germania – anticorpi monoclonali, OMS – teste antigen și concentratoare de oxigen.
Polonia ne-a mai oferit anumite echipamente și materiale, plus transfer de pacienți – deja e pe drum al doilea transport de pacienți, din Iași de data asta.
Ungaria – continuă preluarea de pacienți, sunt deja 30 de pacienți transferați.
Apelul nostru pentru echipament și echipe medicale a fost transmis și la NATO și la UE.
Știm bine că în 10 septembrie aveam doar 2.500 cazuri, azi avem 15.400 cazuri, dar săptămâna trecută am atins inclusiv 18.000 de infectări.
La decedați s-au atins cifre record, am depășit 500 (în 24 de ore – n.r.) recent.
Din raportul INSP, 92,1% din decese au fost la persoane nevaccinate. 72,3% din cazurile de infectare – la persoane nevaccinate.
Crește numărul localităților cu rată de infectare peste 3 cazuri la mia de locuitori.
Încă este o creștere a incidenței în toate județele din țară.
A fost aprobată o hotărâre de guvern care vine cu măsuri suplimentare:
Sunt interzise evenimentele private – nunți, botezuri, conferințe, workshopuri – pentru 30 de zile.
Restricții la magazine: limitarea programului între orele 05:00 și 21:00.
De la ora 22:00 pe tot teritoriul țării e interzisă circulația, cu excepția persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, plus excepțiile cunoscute.
Accesul în toate zonele care nu sunt esențiale (farmacii, magazine alimentare) se face doar cu Certificatul verde pentru vaccinați sau trecuți prin boală.
Copiii sub 12 ani nu pot intra în spațiile respective decât însoțiți de un adult vaccinat sau trecut prin boală.
În magazinele alimentare din mall-uri nu se va putea intra decât cu certificatul verde.
S-a abilitat Ministerul Educației să dea ordinul pentru vacanța de 14 zile, inclusiv pentru afterschool-uri. Creșele sunt singurele rămase deschise.
Rămâne valabilă livrarea la domiciliu și pe durata nopții.
În clădirile publice oficiale e obligatoriu certificat verde (vaccinat, testat, trecut prin boală) pentru toți cei care vin în clădire. La clădiri private cu peste 50 de persoane, se va prezenta la fel Certificatul verde pentru vaccinați, trecuți prin boală sau vaccinați.
La angajați nu se poate prin HG, ci prin propunere legislativă, care e trimisă deja la Parlament.
Întrebări și răspunsuri:
Q: Cum vor merge românii să plătească taxele dacă nu au certificat verde?
A: Primăria poate organiza un ghișeu unde să nu se intre. Soluția cea mai bună e să se vaccineze.
Q: În mall-uri sunt și farmacii.
A: Totul e cu certificat verde. Dacă nu ai certificat verde, te duci la o farmacie care nu e în mall.
Q: Care sunt magazinele esențiale?
A: Tot ce vinde alimente.
Q: Urmează zilele libere de Sf Andrei, se mai poate pleca în concediu în România?
A: Și la unitățile de cazare trebuie prezentat Certificatul verde de vaccinat sau trecut prin boală. Nu merge cu testul. Dacă nu esti vaccinat sau trecut prin boală, nu te poți caza.
Q. Ce e cu telemunca?
A: Toate instituțiile publice și private să treacă la telemuncă la 50% din angajați. Dacă nu se poate, muncă în schimburi sau cel puțin decalată.
Cea mai importantă: masca devine obligatorie peste tot, se elimină orice excepție. În exterior doar activitățile sportive sunt exceptate.
Q: Pe 16 martie 2020 aveam 10 cazuri noi zilnic. Nu credeți că ar fi necesară starea de urgență?
A: Lucrurile au evoluat, știm care e problema, știm cum se poate preveni. Plus că se analizează și impactul asupra sectorului economic. Măsurile de acum sunt menite să limiteze accesul celor nevaccinați, pentru că ei sunt vulnerabili și pentru a atenționa oamenii că există soluția vaccinării.
Q: În spitale nu mai există paturi, medici, e un dezastru…
A: Eu mă bucur că se sesizează acest lucru. Măsurile care se iau sunt menite să reducă contactul și mobilitatea.
Arafat: Noi am intrat în situația asta când avem vaccinul. Rolul nostru e să facem totul pentru a trece cât mai repede de această situație.
Q: Persoanele nevaccinate nu au voie pe stradă după ora 22?
A: Nu au voie. Persoanele nevaccinate ajung mult mai ușor în spital, la ATI sau la deces. Știm foarte bine că unii au certificate false de vaccinare.
Q: Cursurile de instruire sunt și ele interzise?
A: Da, eventual pot trece pe online. Și pe fondurile europene s-a acceptat să intre pe online. Nu să se organizeze la cursuri la hoteluri sau săli.
Q: Ne putem confrunta cu o criză de seringi?
A: Nu știu să fie criză, avem stocuri de seringi.
Q: La instalațiile pe cablu de schi va fi nevoie de certificat verde?
A: Să ajungem acolo, dar e posibil.
Q: La activitățile religioase trebuie certificat de vaccinare sau de trecere prin boală?
A: Trebuie asigurați 2 mp asigurați. Dar nu este condiționare pentru vaccinați sau trecuți prin boală. E o decizie luată la nivelul CNSU. Nu trebuie neapărat argumente științifice. Asta este decizia luată.