Pe aceeași temă
Conform comunicatului transmis de Grupul ArcelorMittal, pentru a răspunde cerințelor Comisiei Europene, a propus un pachet de separare care include următoarele active din Europa: ArcelorMittal Piombino, singura linie de zincare din Italia; ArcelorMittal Galaţi, România; ArcelorMittal Skopje, Macedonia; ArcelorMittal Ostrava, Republica Cehă; ArcelorMittal Dudelange, Luxemburg; Liniile de zincare nr. 4 şi 5 de la Flemalle; decaparea, linile de laminare la rece şi ambalaje metalice acoperite din Tilleur, toate acestea din Liège, Belgia.
"Propunerea de a vinde aceste active rămâne ca subiect al analizei finale şi aprobării Comisiei Europene dar şi al concluziilor informărilor şi proceselor de consultare cu Comitetele de Întreprindere locale şi cel la nivel european. Orice vânzare va fi condiţionată de finalizarea achiziţiei Ilva de către ArcelorMittal. Se aşteaptă ca, în acest caz, o decizie finală a Comisiei Europene să fie luată până pe 23 mai 2018", se mai spune în comunicatul ArcelorMittal.
Grupul ArcelorMittal dorește să cumpere cel mai mare combinat siderurgic din Europa, dar ca să nu dețină o poziție dominantă în UE, ar putea fi obligat să vândă o parte din unitățile de producție pe care le deține, motiv pentru care a înaintat CE o listă cu cele la care este dispus să renunțe în compensare.
„Am înaintat Comisiei Europene o propunere privind un pachet de măsuri de compensare despre care sperăm că va satisface orice preocupare concurenţială legată de intenţia noastră de a achiziţiona Combinatul Ilva. Înţelegem că acest pachet de măsuri va face obiectul testelor de piaţă. Sperăm într-o încheiere rapidă a acestei chestiuni”, anunţa, pe 21 martie, Grupul ArcelorMittal. Combinatul ArcelorMittal Galaţi, parte a Grupului ArcelorMittal, este cel mai mare combinat siderurgic din România.
În ultimii ani Combinatul ArcelorMittal Galaţi a înregistrat o producţie medie de circa 2 milioane de tone de oţel pe an. Pe platforma siderurgică a combinatului lucrează circa 7.000 de persoane, dintre care aproximativ 5.500 sunt angajați proprii ai ArcelorMittal, iar 1.500 ai unor firme contractoare. Înainte de privatizare, pe platforma de la Galați munceau circa 27.000 de persoane.
Fostul combinat Sidex Galați a fost privatizat în noiembrie 2001, fiind cumpărat de către compania anglo-indiană LNM Holdings NV, devenită ulterior ArcelorMittal, într-o tranzacție de 70 milioane dolari, cu angajamente de investiții de 350 milioane dolari.
Un posibil cumpărător al combinatului din Galați este grupul italian Marcegaglia, unul dintre cei mai mari producători de țeavă din Europa, care la începutul acestui an și-a vândut o parte din afacerea din România concurenților polonezi, cu peste 5 milioane euro.