Pe aceeași temă
Judecatorul Cristi Danilet a sesizat Parchetul General in legatura cu informatiile din articolul privind arhiva SIPA aparut in Evenimentul Zilei, sesizarea sa vizand "detinerea sau dezvaluirea nelegala a unor informatii din arhiva SIPA". Marti, Parchetul General a anuntat ca plangerea penala a judecatorului a fost redirectionata catre DIICOT, fiind de competenta acestei structuri, scrie News.ro.
"Cine stia de asa ceva si a tacut pana acum este cel putin complice. Nimeni dintre "curajosii" ce comenteaza in online sau in presa nu a facut pana acum o astfel de sesizare. Mie mi-a luat fix trei minute. Iar cu legea...eu nu ma joc", avertizează Danileț.
In sesizarea depusa la Parchetul General, judecatorul Cristi Danilet arata ca nu a sustras sau dezvaluit informatii cuprinse in notele consultate din arhiva SIPA, asa cum insinueaza urmăritul penal Dan Andronic in articolul publicat luni în ziarul pe care-l patronează.
"In acest articol se mentioneaza despre sustragerea sau copierea unor documente aflate sub regimul informatiilor clasificate, documente la care am avut acces si eu in anul 2007 in virtutea functiei de consilier al ministrului justitiei insarcinat cu investigarea arhivei SIPA pentru a stabili destinatia documentelor depozitate in cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor.
Precizez ca nu am sustras, copiat, stocat, dezvaluit informatii cuprinse in notele consultate de mine din arhiva SIPA, nici in scris, nici oral sau sub orice alta forma. Fiindca in articol se fac afirmatii cu privire la fapte ce intra in continutul infractiunii prevazute de art. 39 din Legea 182/2002 raportat la art. 303-304 Codul penal, va sesizez pentru a efectua cercetarile ce se impun", se arata in sesizarea lui Danilet catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, conform ziare.com.
Articolul 39 din Legea 182/2002 prevede la alin.2 ca "Persoanele incadrate in serviciile de informatii si siguranta sau ale armatei, aflate in serviciul relatiilor externe, precum si cele special insarcinate cu protectia informatiilor secrete de stat, vinovate de deconspirari voluntare ori de acte de neglijenta care au favorizat divulgarea ori scurgerea informatiilor secrete, isi pierd irevocabil calitatea".
Judecatorul Cristi Danilet si procurorul DNA Paul Dumitriu au facut parte, in 2007, din comisia de inventariere a arhivei SIPA, serviciul secret care a fost desfiintat de fostul ministru al Justitiei Monica Macovei.
Cristi Danilet a declarat in repetate randuri ca accesul cu aparatura sau genti in incaperea in care era arhiva a fost strict interzis.
"Anterior mandatului Macovei, SIPA/DGPA a cules si informatii privind viata privata a magistratilor si a altor categorii de persoane aflate in contact cu sistemul de justitie. Fiind revoltat ca nimeni nu a fost tras la raspundere vreodata pentru activitatea ilegala a acestui serviciu fata de colegii mei magistrati, am decis sa fac un raport verbal cu privire la activitatea SIPA.
Astfel, am adus la cunostinta publicului aceste aspecte, prin relatari constante in presa (Revista22, pesurse.ro, EvZ) si pe blogul personal facute incepand cu luna mai 2007, in cadrul unei conferinte special organizate in 2008 de catre o asociatie a magistratilor la care au participat si reprezentanti ai unor ambasade, precum si intr-o carte despre coruptia din justitie publicata in anul 2009", a mai scris judecatorul Danilet pe blogul sau.
„Nu am modificat, copiat sau divulgat vreo informație conținută în documentele din Arhiva SIPA. Monica Macovei este cea care a desfiinţat SIPA şi nu a avut nici o informatie secretă despre magistrati", arata Danilet pe blog.