Arhiva SIPA va fi desecretizata efectiv dupa 3 ani, timp in care va fi evaluata de o comisie

E.b. | 31.05.2017

O hotărâre de Guvern privind desecretizarea arhivei SIPA se află pe ordinea de zi suplimentară a ședinței Executivului, a anunțat premierul Sorin Grindeanu. Ministrul Justitiei a anuntat ca desecretizarea se va produce dupa trei ani, perioada in care va lucra o comisie formata din 5 membri.

Pe aceeași temă

 

 

Premierul Sorin Grindeanu a anunţat miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că va fi adoptată Hotărârea pentru desecretizarea arhivei SIPA, punct care se află pe ordinea de zi suplimentară

 

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a spus că prin acest act normativ se propune desecretizarea arhivei SIPA şi a celor două rapoarte întocmite de către comisiile care au lucrat în arhivă în 2008, fiecare categorie de informaţie fiind tratată "în mod adecvat".

 

"Al doilea punct, care se află pe ordinea suplimentară, este hotărârea de Guvern privind desecretizarea arhivei SIPA. E un lucru despre care s-a tot vorbit, s-a discutat, astăzi adoptăm hotărârea de Guvern", a declarat Grindeanu, la începutul ședinței Executivului de miercuri, conform Agerpres.

 

La rândul său, Tudorel Toader, ministrul Justiției, a afirmat că în arhiva SIPA sunt multe categorii de informații, care vor fi tratate "în mod adecvat".

 

 

 

"Arhiva SIPA a revenit periodic în dezbaterea publică. (...) Noi propunem prin hotărârea de Guvern desecretizarea arhivei SIPA, precum și a celor două rapoarte întocmite de către comisiile care au lucrat în arhivă în 2008, rapoarte care au fost secretizate. Unul dintre ele are și o anexă. (...) În arhivă, probabil, că sunt multe informații, multe categorii de informații. Le vom trata în mod adecvat: informațiile cu privire la viața privată, informațiile având caracterul de secret de serviciu, cele privind activitatea funcționarilor din Administrația Națională a Penitenciarelor, cele privind secretele de serviciu, cele privind posibile infracțiuni, mă rog, conținute în respectivele înscrisuri", a spus Tudorel Toader.

 

Potrivit ministrului Justiției, într-o perioadă de trei ani, o comisie urmează să definitiveze inventarul acestor informații.

 

"După procedurile legale, dând vocație fiecărui tip de document, de înscris, de secret, într-o perioadă de trei ani de zile, comisia constituită dintr-un număr de cinci membri urmează să definitiveze inventarul, comunicarea informațiilor, inclusiv către Ministerul Public, inclusiv către media, către orice persoană, entitate fizică, juridică interesată, dar, repet, respectând regimul fiecărei categorii de informații", a afirmat Toader.

 

El a precizat că proiectul de HG are "toate avizele".

 

 

***************************

 

 

Toader declara, săptămâna trecută, la Parlament, că au existat mult mai multe vizite în arhiva SIPA, despre care va oferi mai multe detalii după ce va desecretiza alte două rapoarte în acest sens, unul dintre ele având caracter secret de stat şi este nevoie ca Guvernul să adopte o Hotărâre. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22