Armata Română se va dota cu un batalion de tancuri americane Abrams

L. G. | 07.03.2023

România va cumpăra un batalion de tancuri Abrams, a declarat generalul-locotent Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, într-un interviu pentru Observatorul Militar.

Pe aceeași temă

„Zilele acestea vom trimite către Parlamentul României, pentru aprobarea prealabilă a Parlamentului, achizițiile care se referă la obuzierele propulsate pe șenile. De asemenea mașina de luptă a infanteriei pe șenile, sistemele de apărare aeriană cu bătaie scurtă și foarte scurtă, dar și două tipuri de rachete pentru avioane F-16. În același timp este pe parcursul de a merge spre aprobarea prealabilă a Parlamentului cererea noastră de aprobare a unei achiziții pentru un batalion de tancuri Abrams”, a spus generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, invitat la podcastul „Observatorului militar”.

Incicaș a prezentat mai multe programe de înzestrare, în desfășurare și planificate, explicând pe larg mai multe aspecte care țin de domeniul achiziției de materiale și echipamente militare.

„În ceea ce privește acest tanc mă amuz că toate lumea își închipuie „Ok, iau un tanc vechi”, fără să cunoască specificul american de modernizare a tancului. Dacă vorbim de aducerea unui tanc într-o companie, dezbrăcarea lui completă, tratarea lui cu un sistem de protecție și echiparea lui cu echipamente noi în conformitate cu varianta cerută de noi”, a declarat oficialul MApN.

De ce a fost ales tancul Abrams? „Foarte simplu. Pentru că Statul Major al Forțelor Terestre a considerat că pentru misiunea brigăzii pe care vrea să o întărească cu acest tip de tanc, Abrams e cel mai bun mijloc și are o unicitate în realizarea misiunilor”, a spus Incicaș.

Principalele declarații ale generalului-locotenent Teodor Incicaș:

  • În ceea ce privește achizițiile cu contracte de rulare în curs, aș vrea să mai adaugă acordul-cadru de 2.902 platforme de transport pe care îl avem cu compania Iveco, care localizează o parte importantă din producție în România.

  • De asemenea, legat de acest program, mai avem un acord-cadru în ceea ce privește achiziția de remorci de la Automecanica Mediaș. În același timp, continuăm programele de achiziție a sistemelor de radar terestre și a sistemului de senzori pentru brigăzile terestre.

  • Deși nu este un program atât de complex, continuăm achiziția sistemului de comunicații al Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est. Acum, referindu-ne la programele a căror achiziție este în curs, aș vrea să menționez achiziția de sisteme de apărare aeriană cu rachete portabile, așa numitele MANPAD.

  • Aș vrea să mai menționez trei achiziții pe sisteme de război electronic, achiziția unor radare de dirijare la apropiere pe aerodrom și două achiziții importante pe care urmează să le începem, și anume 1059 autovehicule tactice ușor blindate și achiziția de puncte de comandă de nivel brigadă și sisteme informatice pentru comandamentele de tip batalion, achiziții pe care, repet, urmează să le începem foarte curând și vorbesc în termen de două-trei săptămâni.

  • În același timp, anul trecut am semnat contractul pentru UAS-urile tactic-operative cu firma Elbit, din Israel. În acest an urmează să semnăm primul contract subsecvent. Avem, așa cum am spus la început, supusă aprobării prealabile a Parlamentului, achiziția suplimentară a 150 de Piranha V. Zilele acestea trimitem spre Parlamentul României, pentru aprobarea prealabilă , achizițiile care se referă la obuziere autopropulsate pe șenile, trei batalioane.

  • De asemenea, mașina de luptă a infanteriei pe șenile, sisteme de apărare anti aeriană cu bătaie scurtă și foarte scurtă și două tipuri de rachete pentru F-16. În același timp, sunt pe parcursul de a merge spre aprobarea prealabilă a Parlamentului, cererile noastre privind aprobarea achiziției unui batalion de tancuri Abrams.

  • Și, de asemenea, vorbim de un nou pachet pentru realizarea capacităților de luptă pe mare, și anume ne referim la achiziția de submarine, achiziția de nave vânătoare de mine și modernizarea navelor purtătoare de rachete.

 <iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmapn.ro%2Fvideos%2F643796490845796%2F&show_text=false&width=560&t=0" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22