Articolul care acordă reduceri de pedeapsă contra lucrări scrise, suspendat până în toamnă

Tudor Despina | 03.02.2016

Guvernul a decis miercuri să suspende până în toamnă aplicarea prevederii legale prin care deținuții puteau primi reduceri de pedeapsă contra unor lucrări redactate. Inițial, ministrul Justiției a cerut abrodarea legii.

Pe aceeași temă

 

Conform purtătorului de cuvânt al Executivului, decizia suspendării a fost luată în concordanță cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, care nu a fost de acord cu abrogarea legii, așa cu ceruse ministrul Justiției. Dan Suciu a precizat că ordonanța privind suspendarea nu e retroactivă, potrivit Digi24.

 

La finalul lunii trecute, conducerea CSM anunța că se opune abrogării articolului de lege care face posibilă scăderea zilelor de închisoare pe baza realizării de lucrări științifice.

 

Plenul CSM a respins in cele din urma abrogarea articolului care permitea detinutilor sa obţină o reducere a pedepsei dacă scriau carti în închisoare. Plenul CSM a decis, cu noua voturi pentru si opt impotriva, sa-si insuseasca punctul de vedere al Directiei legislatie, documentare si contencios, in sensul crearii unor criterii obiective, echitabile si transparente in ceea ce priveste stabilirea caracterului stiintific al lucrarilor elaborate si publicate, precum si al unor criterii mai riguroase pentru procesul de elaborare a lucrarilor.

 

Conducerea CSM consideră că abrogarea ar da naştere unei discriminări între cei care fac munci fizice şi cei care fac munci intelectuale si au cerut o modificare a articolului, nu abrogarea acestuia. "Noi am analizat în Comisia 1 tot ceea ce au însemnat discuţiile din spaţiul public, care par a fi negreşit justificate, şi s-a ajuns la concluzia că în ce priveşte condiţiile pentru acordarea unor beneficii celor care scriu lucrări ştiinţifice trebuie să fie determinate de calitatea acelui înscris, a acelei lucrări. S-a considerat că definirea caracterului ştiinţific al lucrării trebuie foarte bine stabilită (...). Abrogarea unei astfel de dispoziţii poate crea mai mult rău şi de aceea am considerat că nu abrogarea este poate soluţia cea mai bună, ci înăsprirea sau stabilirea mai corectă a condiţiilor în care un deţinut poate beneficia (...) de un câştig ", a spus Adrian Bodea, fost şef CSM, şeful comisiei de legislaţie din CSM.

 

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a criticat aceasta hotarare a CSM. Prună a cerut abrogarea legii în cauză.

 

Ministrul Justiției cere abrogarea

 

La jumătatea lunii ianuarie, ministrul Justitiei a cerut abrogarea legii care permite detinutilor sa scrie carti contra unei reduceri a pedepsei.

 

Anuntul ministrului Raluca Pruna venea la scurt tipa dupa ce DNA s-a autosesizat in privinta detinutilor “scriitori” din inchisori. Ministrul spunea atunci că va promova o Ordonanta de Urgenta pentru abrogarea legii avute in vedere.

 

Ministrul Pruna avea in vedere articolul care le permite detinutilor care scriu carti stiintifice sa primeasca o reducere de pedeapsa de 30 de zile pentru fiecare carte scrisa. “Fenomenul a scapat de sub control”, a spus Raluca Pruna.

 

"Tocmai constatand ca fenomenul este scapat completamente de sub control, propun Guvernului ca printr-o OUG care sa fie promovata in prima sedinta din februarie cer abrogarea acestei dispozitii", a declarat ministrul, in cadrul unei coferinte de presa. 

 

Cazul, in atentia DNA

 

DNA a anuntat recent că s-a sesizat din oficiu în privinţa suspiciunilor de favorizare a făptuitorului existente în cazul cartilor scrise în inchisori de mai multe persoane condamnate pentru coruptie. Procurorii vor ancheta toate partile implicate in acest proces, de la penitenciare, la edituri si la profesorii universitari care au dat recomandari pentru aceste carti.

 

DNA anunta într-un comunicat ca, "procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție s-au sesizat din oficiu cu privire la suspiciunea săvârșirii infracțiunii de favorizarea făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracțiuni de corupție, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanțele de judecată.

 

Potrivit procesului verbal de sesizare din oficiu întocmit de procurori, fapta ar fi fost săvârșită de mai multe persoane care au acționat concertat în scopul de a crea aparența că sunt îndeplinite condițiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie liberate condiționat. Dintr-o notă întocmită de Administrația Națională a Penitenciarelor, precum și din datele existente în spațiul public rezultă indicii că, în realitate, aceste condiții nu erau îndeplinite în realitate, iar prin faptele săvârșite s-a urmărit exclusiv favorizarea persoanelor condamnate.
 

În această modalitate, printre persoanele condamnate la pedepse cu închisoarea pentru infracțiuni de corupție se regăsesc condamnați care au executat sau urmează să execute cu până la 300 de zile mai puțin decât stabilise instanța de judecată, exclusiv ca urmare a activității infracționale care face obiectul sesizării din oficiu.


Astfel, potrivit art. 96 alin. 1 lit. f din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, în cazul elaborării de lucrări științifice, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare științifică. Pentru a profita de această prevedere, s-ar fi creat un mecanism în care ar fi implicate cadre universitare, reprezentanți ai unor edituri și membri ai comisiilor din penitenciare, care au acționat coroborat, astfel încât persoanele condamnate să apară ca autori de lucrări științifice, iar pedepsele aplicate de instanțe să se considere ca executate.
 

Mai multe cadre universitare ar fi acordat recomandări formale prin care au atestat pretinsa relevanță științifică a unor lucrări, exclusiv pe baza titlului acestora, fără a lua contact în vreun mod cu autorul lucrării și fără a cunoaște viziunea acestuia asupra temelor care urmau să fie abordate. Aceste recomandări ar fi avut o natură generică și ar fi fost folosite, uneori, în aceeași formă, pentru elaborarea unor multiple lucrări cu caracter științific.


Alte cadre universitare ar fi acceptat să valideze valoarea unor lucrări și să le includă în evidența unor conferințe științifice internaționale, în condițiile în care activitatea de elaborare desfășurată de autor durase câte o oră pentru fiecare comunicare. Se observă că ar exista o discrepanță între prestigiul presupus al unei asemenea manifestări și implicarea reală a autorului, care a determinat ca fiecare oră de activitate să reducă durata pedepsei executate cu câte 30 de zile.
 

Totodată, ar fi existat persoane care au acceptat să elaboreze lucrări cu un aparent caracter științific și care au fost asumate ulterior de persoanele condamnate. Lucrările pretins a fi fost realizate în penitenciar citează opere la care autorul nu a avut acces nici la bibliotecă, nici online, iar timpul dedicat elaborării lucrărilor este în mod obiectiv insuficient pentru un asemenea demers (de exemplu 12 ore pentru o lucrare de 180 de pagini ori 6 ore și 40 de minute pentru elaborarea unei lucrări de 212 pagini). În aceste împrejurări, concluzia este că autorul real este o altă persoană.
 

Reprezentanții unor edituri ar fi acceptat publicarea lucrărilor fără a se raporta în niciun fel la valoarea științifică acestora și interesul pieței de carte, în tiraje infime, care nu au fost puse în vânzare în circuitul comercial obișnuit. Modalitatea atipică de încheiere și executare a contractelor în raport cu celelalte lucrări publicate de aceleași edituri demonstrează că aceste persoane nu ar fi acționat în scopul pentru care a fost înființată persoana juridică, ci exclusiv pentru a împiedica executarea pedepsei în condițiile stabilite de instanță.
 

Pe de altă parte, funcționari din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor cu atribuții în analiza condițiilor prevăzute de lege pentru a propune liberarea condiționată ar fi acceptat susținerile condamnaților și le-ar fi acordat beneficiul legal menționat, în lipsa oricărei cenzuri cu privire la temeinicia acestora. Astfel, au existat situații în care persoanele condamnate nu figurau în tabelele de pontaj sau au elaborat în același interval patru lucrări științifice în paralel, împrejurări care arată că era în mod obiectiv imposibil să fie autorii acestor opere.
 

Aceste împrejurări au dat naștere unui adevărat fenomen de natură să lipsească de conținut deciziile instanțelor (în luna decembrie doar la Penitenciarul Rahova erau în curs de elaborare 46 de lucrări pretins științifice)", arata Directia Anticoruptie.

 

Voiculescu si Dinel Staicu, “savantii” inchisorilor

 

Hotnews a realizat, la inceputul acestui an, pe baza datelor de la Ministerul Justiției, un bilanț al „lucrărilor științifice” scrise în pușcărie: aproape 200 de infractori au publicat peste 400 de carti, in ultimii trei ani. Pentru fiecare carte încadrată ca lucrare științifică pe care un deținut o scrie în timpul executării condamnăriii se scad din pedeapsă 30 de zile. Cei mai prolifici au fost Dan Voiculescu si Dinel Staicu, cu câte 10 lucrari publicate de cand se afla in detentie, constată Hotnews.

 

Dan Voiculescu:

 

    Omenirea, incotro?

    Dezvoltarea economica durabila

    A patra cale

    Efecte de antrenare a investitiilor straine in economia romaneasca 1990-2014

    Economia romaneasca

    Investitii straine directe - vector al dezvoltarii economice

    Managementul riscului in accesarea si gestionarea fondurilor europene

    Clasa de mijloc - teoria si practica antreprenoriala

    Consideratii asupra teoriei lui Maslow - Participare la conferinte nationale si internationale

    Teoria valorii - Participare la conferinte nationale si internationale

 

Dinel Staicu:

 

    Reforma bancara si fiscala

    Creditul social fiscalizat

    Piata de capital fiscalizat

    Foreign policy

    Raportul de cauzalitate dintre creditare si criza economico financiara

    Ascensiunea si prabusirea bancilor in contextul globalizarii

    Noul bon fiscal - etalon

    Barterul fiscal

    Economia fiscala de piata

    Economie si idei fiscale de autodefinire a epocii moderne

 

Dan Diaconescu, președintele OTV, a scris și el 5 carti.

 

   Fostul manager al Stelei, Mihai Stoica:

 

    Ultimii 11 ani. Participarea echipelor romanesti de club in competitiile continentale 2004-2015

    Competitia

    FIFA world cup - Brazilia. Statistici. Analize. Concluzii

    UEFA Europa League. In cautarea identitatii

 

George Becali:

 

    Muntele Atos, patria ortodoxiei

    Steaua si Becali

    Becali si politica. Inceputurile

    Iubirea milostiva si mantuitoare

    Becali Parlamentul Europei si Parlamentul Romaniei

 

Dorinel Mihai Mucea (condamnat în Dosarul privatizărilor startegice):

 

    Psihologia negocierilor comerciale internationale - stiluri de negociere

    Rolul si importanta negocierilor comerciale in realizarea unei tranzactii

    Politici si mecanisme economice pentru stimularea investitiilor strategice la sistemele cogenerare si eficientizare energetica

    Piata energiei electrice din Romania de la un sistem etatist centralizat, la un sistem de piata cu reglementari care impun reguli noi,     adaptate directivelor UE

    Strategii si mecanisme economice pentru cresterea rolului Romaniei pe piata europeana de energie regenerabila (RES)

    Procedura de parcurs pentru realizarea unui proiect eolian

    Privatizarea in domeniul utilitatilor publice

 

Cotidianul britanic ”The Guardian”  a abordat recent subiectul cartilor scrise de detinutii romani pentru a-si reduce pedeapsa. ”The Guardian” relateaza ca Dan Voiculescu, "unul dintre cei mai bogati oameni din Romania si proprietarul mai multor posturi TV", a fost condamnat la zece ani de inchisoare pentru coruptie, in august 2014. De atunci, a scris nu mai putin de opt lucrari stiintifice - o realizare uimitoare conform oricaror standarde.

 

Oricat de impresionant ar suna, exista suspiciuni ca productivitatea sa nu ar fi fost motivata numai de zelul academic. Potrivit legislatiei din Romania, detinutii pot scapa de 30 de zile de inchisoare pentru fiecare carte cu valoare stiintifica pe care o publica. Iar de aceasta oportunitate se folosesc multe "gulere albe" din penitenciare, intr-o perioada in care se desfasoara o campanie anticoruptie fara precedent.

 

“Prolificul” Voiculescu se apara cu legea

 

Aflat in centrul scandalului privind cartile scrise din inchisoare contra unei reduceri a pedepsei, Dan Voiculescu isi promoveaza bibliografia de dupa gratii. Mogulul are si un mesaj: “Nu ma voi opri aici!”. Dat fiind ca opinia publica “e preocupata” de activitatea literar-stiintifica a sa, Voiculescu a tinut sa reactioneze pe blogul personal, acolo unde scrie ca“mi se reproseaza ca sunt prolific, ca am scris zece carti. Cu toata modestia, nu ma voi opri aici!”.

 

Intr-un ton ironic, mogulul tine sa multumeasca “pentru preocuparea pe care o aratati pentru lucrarile mele”, dar si pentru promovarea “nesperata” pe care o primesc cartile pe care le scrie. Mai mult, el nu considera ca a facut nimic illegal, “atata vreme cat exista o lege in vigoare”. Voiculescu tine sa isi argumenteze impulsul creator din inchisoare prin faptul ca a predat un curs de economie la ASE.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22