Artiștii, în stradă. Concedieri și reduceri masive de buget în instituțiile de cultură

Dora Vulcan | 27.06.2019

Artiștii bucureșteni organizează duminică un protest împotriva reducerilor de personal din instituțiile de cultură bucureștene și din țară, după tăierile de buget făcute de guvern și de primăria Capitalei.

Pe aceeași temă

Im-protest! Ieșim în piața Victoriei să protestam inopinat, improvizat și imperturbați de căldură sau oboseală.
E momentul ca toți, artiști si persoane angajate sau în colaborare cu instituții din mediul cultural din București, și nu numai, să ne strângem într-un gest de solidaritate pentru cei care au fost concediați ca umare a taierilor bugetului și a întârzierii subvențiilor din partea primăriei municipiului București”, se spune pe pagina organizatorilor protestului inițiat de actorul Adrian Loghin și susținut de Marius Manole, Ada Galeș, Oana Pellea.

”Situația este deosebit de dezastruoasă, cu toții o resimțim direct: onorarii întârziate luni de zile, proiecte anulate, spectacole tot mai puține, o totală lipsă de siguranță din orice punct de vedere.
Foarte curând vom fi trași răspundere în legătură cu contribuțiile sociale datorate la stat pentru anul trecut iar noi nu suntem plătiți pentru munca depusă anul acesta.
Vă rog ajutați-mă să distribuim masiv, să ne mobilizăm și să ne ridicăm împreună, pentru că uniți putem să arătăm primarilor, miniștrilor și premierului României ca suntem un număr ENORM de persoane afectate și ne cerem dreptul la demnitate.
Ne cerem dreptul la remunerarea muncii depuse și de a avea un loc de muncă în instituțiile pentru care ne-am specializat!
Cerem banii care ni se cuvin după luni de zile de jucat gratis, cerem deblocrea posturilor, cerem să existăm și să ne desfășurăm activitatea decent, mai bine decât până acum. Cerem să nu mai fie pusă la coadă cultura, sub orice forme s-ar manifesta ea. Educație, teatru, cercetare, scriu organizatorii protestului.

***

Regizorul Radu Afrim a anunțat marți pe pagina sa de Facebook că 50 de angajați ai Teatrului Național au fost dați afară, funcționarea instituției fiind pusă sub semnul întrebării pentru că Naționalul are 6 săli de spectacol.


Actorul Marius Manole a făcut miercuri seară un apel pentru reangajarea colegilor lăsați fără loc de muncă.

"50 din colegii nostri au fost dati afara, li s-a desfacut contractul de munca chiar inainte de vacanta de vara. Rugam pe aceasta cale, daca ne aude cineva, la Ministerul Culturii si toti oamenii implicati care pot ajuta acesti oameni, sa deblocheze aceste posturi. Pentru ca sunt posturi si, daca s-ar debloca, acesti oameni ar putea fi angajati. Ministerul Culturii, Guvernul Romaniei... altfel sa stiti ca Teatrul National e Blocat. Fara acesti oameni, nu mai functioneaza nicio sala, multe spectacole nu vor mai avea loc, pentru ca vor fi dati afara oameni care se ocupa de proiectii, sunet, lumini... fara acesti oameni teatrul nu poate functiona, noi nu putem functiona", a afirmat Marius Manole pe scena, dupa ultima reprezentatie "Viforul" a stagiunii, citat de ziare.com.


Și actorul Mihai Călin a făcut un apel similar după spectacolul ”Orchestra Titanicului".Directorul Teatrului Național, Ion Caramitru, spune că situația se datorează reducerii bugetului pentru anul 2019 cu 2 milioane de lei.

Și Beatrice Rancea, managerul Operei Naționale din Iași a anunțat că instituția nu-și mai poate susține spectacolele de la începutul stagiunii viitoare din lipsă de fonduri. Și Opera din Cluj a ajunțat că nu mai are bani să-și plătească angajații. Și directorul Complexul Național Muzeal ”Moldova” din Iași, în subordinea căruia se află Palatul Culturii și alte 9 muzee, a anunțat că nu va mai putea plăti salariile celor 157 de angajați. Și Academia Română se află într-o situație critică. Și directorul Teatrului Evreiesc de Stat. actrița Maia Morgenstern a anunțat că Primăria Capitalei i-a cerut un plan urgent de reducere a bugetului teatrului cu 500.000 de lei, scrie ziare.com.

Ad Astra a dat publicității o circulară a directorului Academiei care, în lipsa banilor de la Ministerul Finanțelor, recomandă pensionări forțate, concedii fără plată și chiar concedieri ale cercetătorilor de la institutele din subordine.

Concedierile au loc în contextul în care guvernul și primăria Capitalei au tăiat bugetul instituțiilor culturale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22