Artiștii independenți solicită protecție socială pe perioada stării de urgență cauzate de Covid-19

Laurentiu Gheorghe | 23.03.2020

În solicitarea adresată principalelor ministere, artiștii independenți din România, rămași fără venituri după închiderea sălilor de spectacole, cer să fie tratați ca „antreprenori ai propriului talent”

Pe aceeași temă

Senatorul USR, Vlad Alexandrescu, atrage atenția Guvenrului că artiștii independenți au rămas fără venit, după ce „activitatea lor s-a suspendat de pe-o zi pe alta prin măsurile prevăzute în ordonanța militară nr. 1, ” a scris pe Facebook Vlad Alexandrescu.

„În urma apelului meu de susținere, sectorul cultural independent s-a mobilizat și a redactat o petiție adresată Guvernului, semnată între timp peste 8.000 de cetățeni, pe care o puteți citi aici:

Petiția elaborată de sectorul cultural independent și adresată Guvernului, a fost semnată de peste 8.000 de cetățeni”, spune Alexandrescu.

În această solicitare publică, artiștii independenți din România cer Guvernului să fie tratați ca ”antreprenori ai propriului lor talent” și să primească aceleași compensații ca antreprenorii din zona economică.

„Dacă actorii, muzicienii, dansatorii din instituțiile publice stau acasă având salariul plătit, e o mare problemă în schimb cu artiștii independenți, care nu mai au din ce trăi. Ei nu au contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, și rămân fără surse de venit şi fără nici o protecţie socială. Este just ca aceștia din urmă să fie tratați ca antreprenori ai propriului lor talent și să primească aceleași compensații ca cei din zona economică, deoarece utilitatea lor publică este consacrată prin Constituție (art. 33, dreptul la Cultură).

Statul român trebuie așadar să-i protejeze și pe ei ca pe orice alt antreprenor (art. 31 din Decret: “Prin ordin al ministrului muncii și protecției sociale se stabilesc măsuri de protecție socială pentru angajați și familiile acestora din sectoarele economice a căror activitate este afectată sau oprită total sau parțial prin decizii ale autorităților publice, pe perioada stării de urgență. Textul aparține domnului senator Vlad Alexandrescu, căruia ii mulțumesc pentru susținere” – precizează autorul acestei petiții, artistul Florentin Milcof.

Memorandumul privind starea artiştilor independenţi a fost scris de către compozitorul Florentin Milcof şi se adresează Guvernului, Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri şi Ministerului Culturii.

În contextul pandemiei Covid-19 şi a stării de urgenţă decretate în România, muzicianul a dorit să atragă atenţia asupra faptului că o serie întreagă de categorii sociale sunt vulnerabile în această perioadă, categorii care beneficiază mai mult sau mai puţin de sistem de asigurări de sănătate, sistem de asigurări sociale sau mecanisme de natură sindicală. Una dintre aceste categorii este cea a „lucrătorilor culturali independenţi”, în care intră: coregrafi, performeri, dansatori, actori, regizori, artişti vizuali, scriitori, operatori, artişti plastici, fotografi, cântăreţi, compozitori, tehnicieni, artişti de circ, magicieni, cascadori etc.

Cine dorește să semneze petiția, o poate face AICI

„În calitate de fost ministru al Culturii și de senator în Comisia de Cultură a Senatului României, cer din nou Guvernului să ia măsuri urgente pentru susținerea artiștilor independenți”, a scris luni Vlad Alexandrescu.

El dă ca exemple măsurile luate de guverne ale unor state membre UE. Astfel, în Germania se acordă „un ajutor de 100 de milioane de euro (în 5.366 de granturi de câte 5.000 de euro) pentru artiștii independenți și micro-întreprinderile din sectorul cultural și încă 300 de milioane de euro în chip de împrumuturi pentru retail, hoteluri, restaurante și industriile culturale care au rămas fără activitate în perioada epidemiei”.

De asemenea și în Franța s-au luat măsuri de sprijin financiar pentru artiștii independenți care nu mai pot obține venituri în urma restricțiilor impuse de deciziile luate pentru oprirea epidemiei de Covid-19.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22