Pe aceeași temă
„Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar”, se arată în comunicatul de vineri dimineață al ASF.
Situația creată pe piața asigurărilor este dificil de gestionat după falimentului unei societăți cu 2,5 milioane de clienți pentru polițele RCA, guvernul încercând să plafoneze prețul RCA la nivelul actual, care a fost deja majorat cu 71% în 2022, potrivit comunicărilor oficiale, ”dar suma pe care statul o va plăti, din nou, pentru această nouă țeapă este uriașă”, au spus surse citate de ziarul Libertatea.
Euroins România, societate sancționată sever de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a anunțat recent că a transferat cea mai mare parte a riscurilor către un reasigurător din grup. Potrivit datelor publice, respectivul reasigurător, EIG Re, are un nivel al veniturilor de peste 30 de ori mai mic decât Euroins România.
Pe ultima sută de metrri pentru a evita iinsolvența, Euroins a anunțat recent că a transperat aproape 90% din riscurile din România către o firmă aparținând aceluiași grup bulgar, EIG Re, dar care dispunea de venitiuri de 30 de ori mai mici decât asiguratorul înregistrat în România.
Din cauza unei slabe solvabilități a societății EIG Re, înregistrată în Bulgaria, „ASF a decis să nu avizeze transferul de active către societatea EIG Re, înregistrată în Bulgaria”, reprezentând peste 2,5 milioane de contracte RCA în sarcina unei firme cu dimensiuni semnificativ mai mici.
În 2021, ultimele date disponibile în legătură cu afacerile EIG RE, Primele Brute Subscrise( PBS) de societate au fost de puțin peste 11 milioane de euro, în timp ce Euroins România a vândut polițe în valoare de peste 450 de milioane de euro.
„La data de 30.06.2022 societatea Euroins nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situație care se menține și la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție”, se arată în comunicatul ASF.
Decizia Consiliului ASF se bazează pe o amplă analiză a situaţiei Euroins România, mai spun reprezentanţii ASF.
„În acest sens, menţionăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acţiuni intense de control care au avut drept rezultat evidenţierea situaţiei reale a societăţii. Între februarie 2020 şi ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancţiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acţiuni de control. Toate sancţiunile aplicate de ASF societăţii Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanţele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor”, arată ASF.
Poziția Guvernului
Guvernul va susține toate măsurile necesare pentru a proteja interesele asiguraților afectați de evoluțiile de pe piața RCA, declară purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, după ce ASF a decis să retragă autorizația de funcționare a Euroins.
„Guvernul României va susține toate măsurile necesare pentru a proteja interesele asiguraților afectați de evoluțiile de pe piața Răspunderii Civile Auto. În urma analizei efectuate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, ca instituție responsabilă, aceasta urmează să transmită propunerile de soluționare către Ministerul de Finanțe, pentru înaintarea la nivelul Guvernului”, a declarat vineri Dan Cărbunaru.
Falimentul City Insurence
City Insurence era în momentul falimentului lider pe piața asigurarilor RCA.
În acest domeniu România are un exemplu recent - falimentul City Insurance. La momentul retragerii autorizației de funcționare, City Insurance era, la fel ca Euroins în prezent, liderul pieței RCA. Anterior, în 2016, o altă mare companie, Astra Asigurări, a intrat în faliment.
Conform procedurilor legale, persoanele care au un contract de asigurare încheiat cu Euroins aflat în derulare vor avea posibilitatea de a denunța unilateral acest contract și de a solicita Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) restituirea contravalorii primei de asigurare aferente perioadei denunțate.
Plata despăgubirilor ce se cuvin persoanelor prejudiciate, care ar fi trebuit să se realizeze de către Euroins, vor fi efectuate tot de FGA. Conform art. 11 din Legea nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraților, „Fondul (FGA) asigură efectuarea plăţii indemnizaţiilor/despăgubirilor din disponibilităţile sale, către creditorii de asigurări, potrivit condiţiilor şi plafonului de garantare stabilite de prezenta lege”.
Persoanele prejudiciate vor transmite cererile de despăgubire către FGA. Având în vedere numărul mare al clienților și în funcție de numărul de dosare de daună rămase nesoluționate, procedura de soluționare a cererilor și de acordare a despăgubirilor ar putea fi una de durată,.
În cazul soluționării cererii de despăgubiri de către FGA, cuantumul maxim al despăgubirilor ce pot fi acordate este de 450.000 lei, în conformitate cu prevederile art. 15 alin. (2) din Legea nr. 213/2015.