Asociația Procurorilor: Modificarea Codului Penal va duce la creșterea infracționalității

I.g. | 15.12.2017

Asociația Procurorilor din România a reacționat dur față de modificarea legilor Justiției și a Codurilor Penal și de Procedură Pelanlă pregătite în Parlament. Organizația susține că, dacă aceste modificări vor fi legiferate, acestea vor duce la ”creșterea infracționalității și vor afecta ”drepturile și libertățile cetățenilor și ordinea de drept din România”.

Pe aceeași temă

 

 

Un comunicat transmis de Asociația Procurorilor din România, al cărei președinte este Bogdan Gabor, a transmis, joi, un comunicat de presă prin care atrage atenția asupra pericolelor care privesc Justiția și statul de drept, în situația în care modificările la legile Justiției și la Codul Penal și Codul de Procedură Penală pregătite în Parlament vor intra în vigoare. ”Modificările propuse sunt de natură a afecta grav activitatea de urmărire penală și de judecare a cauzelor penale, putând conduce chiar la imposibilitatea organelor judiciare de a descoperi infracțiuni, de a trage la răspundere penală și de a pedepsi persoanele care intră în conflict cu persoanele care intră în conflict cu legea penală”, se arată în mesajul Asociației. 

 

În comunicat se mai arată că ”modificările referitoare la modul de efectuare a urmăririi penale, la probe, la modul lor de administrare și utilizare a lor, la regimul nulităților, la restricționarea accesului a organelor judiciare la bazele de date ale statului, la regimul măsurilor preventive și a executării pedepselor, vor avea un efect extrem de nociv asupra posibilității de probare a infracțiunilor, aspect care va conduce practic la creșterea infracționalității și la vulnerabilizarea societății. Instituirea unor răspunderi obiective a magistraților fără dovedirea gravei neglijențe sau a relei credințe, precum și instituirea de infracțiuni speciale doar pentru magistrați sunt elemente de presiune asupra sistemului judiciar și care încalcă grav principiul independenței justiției, garanția funcționării statului de drept.”

 

Asociația Procurorilor din România mai atrage atenția că, în prezent, „există toate garanțiile privind respectarea prezumției de nevinovăție, iar legislația în vigoare respectă deja Directiva UE Nr. 2016/343 a Parlamentului European”, astfel că nu se impune o modificare a Codurilor Penale în baza acestei Directive, așa cum justifică parlamentarii PSD-ALDE-UDMR. 

 

Pe de altă parte, se mai arată în același comunicat, Asociația mai atrage atenția că „propunerile de modificare a legilor Justiției, la care se adaugă acum propunerile de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală vor afecta grav funcționarea sistemului judiciar, consecința directă fiind creșterea infracționalității și afectarea drepturilor și libertăților cetățenilor și a ordinii de drept în România.”

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22