Asociatia 21 decembrie, intalnire cu reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale

I. P. | 24.10.2015

Presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, a anutat ca luni va avea loc, la Cotroceni, o intalnire cu "reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale" in care se va discuta despre clasarea dosarului Revolutiei.

Pe aceeași temă

La Cotroceni, Maries va cere medierea presedintelui: "A doua chestiune pe care o vom face este cererea dreptului constitutional al presedintelui de a media - cerem medierea in acest dosar, precedent exista, a facut-o Traian Basescu, cand toata lumea a fost prezenta intr-o seara la Cotroceni impreuna cu noi si a existat o mediere intre puterile statului si societatea civila. Nu ma indoiesc ca presedintele Iohannis va proceda la fel (...) Cand lumea, in sfarsit, respira un aer de speranta, vii si le dai in cap. Pare o razbunare", a mai spus presedintele Asociatiei 21 Decembrie, referindu-se la decizia procurorilor de a clasa dosarul.

 

Procurorii Sectiei militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au clasat vineri Dosarul Revoluției.

 

Este vorba despre dosarul 11/P/2014 ce priveste fapte comise in contextul evenimentelor din Decembrie 1989 care au avut ca rezultat decesul, ranirea, lipsirea de libertate a unor persoane si distrugerea unor bunuri, transmite Parchetul ICCJ.

 

In celelalte dosare, mai arata Parchetul, au fost dipuse solutii de netrimitere in judecata dupa ce au fost constatate “cauze care au impiedicat punerea in miscare a actiunii penale”.

 

Potrivit comunicatului Parchetului Instantei Supreme, perioada 16 Decembrie – 22 Decembrie 1989, pana la fuga lui Nicolae Ceausescu din cladirea Comitetului Central al Partidului Comunist Roman, “a fost caracterizata de actiuni violente de reprimare a manifestatiilor anticomuniste si antidictatoriale” organizate in Timisoara, Cluj si Bucuresti. In plus, fortele represive comuniste au luat masuri de impiedicare a extinderii actiunilor de protest in celelalte localitati ale tarii.

 

Mai mult, arata procurorii militari, Nicolae Ceausescu a actionat inca de la inceputul tulburarilor sociale “pentru reprimarea brutala a manifestatiilor, dispunand implicarea unor forte supranumerice si eterogene, apartinand militiei, securitatii si armatei”.

 

Conducerea politica si militara centrala a dispus catre autoritatile locale reprimarea manifestatiilor, fapt ce a dus la “uciderea, ranirea prin impuscare, vatamarea corporala si retinerea unui numar mare de persoane”.

 

Ulterior, de la 22 Decembrie si pana la finalul anului 1989, perioada “a fost caracterizata prin vid de putere, stare de confuzie, panica si haos”.

 

 

Dosarul Revolutiei romane lasa in urma atat pagube de ordin moral, cat si materiale. Recent, Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a condamnat, din nou, Romania pentru tergiversarea cazului pentru un sfert de veac. Din pacate, s-a ajuns aici dupa ce dosarul s-a impotmolit intr-un cerc vicios compus din amanari, declaratii vagi, plimbari de documente si lipsa de responsabilitate.

 

CITIȚI ȘI: Dosarul Revolutiei 89 a fost clasat. Ramanem cu o restanta morala si condamnari la CEDO

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22