Asociatia Ad Astra indeamna la boicotarea evaluarii proiectelor nationale de cercetare

E.b. | 31.05.2017

Asociatia Ad Astra, care reuneste cercetatori romani din tara si din strainatate, indeamna comunitatea stiintifica din Romania "sa boicoteze procesul de evaluare a proiectelor nationale de cercetare".

Pe aceeași temă

 


Asta  "pana la acceptarea de catre minister a utilizarii evaluatorilor internationali atat pentru competitiile deja deschise cat si pentru cele viitoare".

 

Ad Astra si-a exprimat anterior "dezacordul ferm" fata de modificarile facute de Ministerul Cercetarii in componenta si modul de functionare a organismelor consultative.

 

Intr-un comunicat de presa difuzat marti, Ad Astra aminteste ca a atras pana acum atentia ca "Articolul 4(3) al Actului aditional nr. 10/2017 din 27.03.2017 incheiat intre MCI si UEFISCDI introduce in mod explicit si deliberat o preferinta nationala in privinta evaluatorilor, precum si criterii ierarhice de selectie, in contradictie cu Strategia Nationala de Cercetare-Dezvoltare-Inovare 2014-2020, care prevede ca obiectiv specific Sustinerea aspiratiei catre excelenta in cercetarea la frontiera cunoasterii prin internationalizarea cercetarii din Romania, evaluare internationala [...]". 

 

"Aceste prevederi noi sunt perfect anti-stiintifice si, dupa stiinta noastra, nu isi gasesc echivalent niciunde in tarile dezvoltate stiintific. Ne exprimam dezacordul profund in privinta acestor modificari si cerem pastrarea sistemului de selectie a evaluatorilor utilizat in perioada 2011-2016", arata Asociatia Ad Astra intr-un comunicat remis la inceputul lunii mai.

 

"In completarea celor de mai sus, constatam ca MCI introduce o piedica in plus (vezi adresa 34399/10.05.2017) in utilizarea evaluatorilor internationali precum si limitarea accesului la proiecte a evaluatorilor nationali. Prin adresa antementionata un cercetator care doreste sa participe in procesul de evaluare trebuie sa primeasca girul conducerii institutiei din care face parte. Aceasta cerinta ridicola anuleaza practic definitiv posibilitatea de a avea experti evaluatori internationali pentru competitiile de proiecte nationale", explica Ad Astra.

 

Membrii Asociatiei Ad Astra solicita astfel Ministerului Cercetarii si Inovarii "anularea prevederilor de mai sus si revenirea la bunele practici din domeniu, prin:

 

Utilizarea preponderenta a evaluatorilor internationali in toate competitiile nationale de proiecte;

 

Consolidarea bazei de experti evaluatori deja constituita la nivelul UEFISCDI, prin folosirea exclusiva a criteriilor de selectie aferente competitiei PCE (Proiecte de Cercetare Exploratorie) 2016, conform Anexei 2 a Pachetului de Informatii, aprobat prin Decizia ANCSI nr. 9251/27.05.2016."


 

Serban Valeca, ministrul Cercetarii (foto), a schimbat din temelii componenta a patru institutii esentiale in domeniu: au fost scosi toti cercetatorii romani de la universitati straine, au fost scosi multi reprezentanti ai marilor universitati romanesti, iar in noile consilii si-au gasit locul un cercetat penal, un consilier local PSD, sindicalisti si sinecuristi din diverse academii, scrie HotNews.

 

 

*****************************

 

 

Serban Valeca a instituit un embargo pentru evaluatori straini si a impus utilizarea aproape exclusiva a evaluatorilor romani in proiectele de cercetare in valoare de 873 de milioane de lei.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22