Asociatia furnizorilor de Internet: Accesul la datele de trafic ale clientilor trebuie permis doar CU MANDAT JUDECATORESC

T.d. | 20.01.2015

Pe aceeași temă

Accesul la datele tehnice ale unui furnizor de Internet trebuie sa fie facut in baza unui mandat judecatoresc, lucru care nu este explicit precizat in Legea Securitatii Cibernetice, a declarat directorul ANISP (asociatia furnizorilor de Internet). De cealalta parte, Serviciul Roman de Informatii (SRI) sustine ca legea impune un astfel de mandat judecatoresc, potrivit Hotnews.

"Intelegem unele ratiuni pentru care Serviciile ar dori sa aiba un acces mai rapid la anumite informatii, pentru ca nu este vorba de continut. Dar in continuare consideram ca tot un magistrat ar trebui sa se pronunte pentru a nu se crea posibilitatea unor abuzuri. Accesul la datele tehnice inseamna si acces la date personale daca asimilam adresa de IP cu o informatie considerata data personala. Aici este o mare discutie si pe plan mondial daca adresa IP alocata unui utilizator este o data personala sau nu. Cel mai bine ar fi ca accesul la datele respective, adica cererea lor catre un operator care pastreaza astfel de date, sa fie mandatata de un magistrat. Este mult mai bine pentru toata lumea pentru ca mai trece printr-un filtru si procedura respectiva intra sub supraveghere juridica", a declarat Gheorghe Serban, directorul executiv al ANISP.

Potrivit lui Gheorghe Serban, o parte din informatiile de trafic sunt retinute prin mecanisme tehnice, ca parte din sistemul de comunicatii.
 

“O imixtiune deosebit de grava in viata privata”

Curtea Europeana de Justitie (CEJ) declara, in aprilie 2014, nevalida Directiva Uniunii Europene privind stocarea datelor de trafic. CEJ motiva la acel moment ca Directiva “reprezinta o imixtiune deosebit de grava in drepturile fundamentale la respectarea vietii private si la protectia datelor cu caracter personal".

Totusi, la Bucuresti autoritatile romane incearca din rasputeri sa readuca in dezbatere publica un pachet de legi controversate. Legea Big Brother si cea a cartelelor pre-pay au fost declarate neconstitutionale de Curtea Constitutionala, insa acest fapt nu ii impiedica pe factorii decizionali sa faca lobby in acest sens.
 

(George Maior, directorul SRI, unul dintre principalii sustinatori ai Legii Securitatii Cibernetice)
 

Varful de lance este reprezentat de serviciile de informatii, in special de SRI-ul condus de George Maior, cel care spunea de curand ca: “Nu putem sa actionam in scop preventiv in aceasta era cu mijloacele lui Sherlock Holmes”.

Alaturi de servicii, sustinatori ai pachetului legislativ privind supravegherea se afla si in MAI, in Parlament, dar si intr-o parte a Societatii Civile.
 

“Libertati si drepturi sau nevoia de siguranta”

Si fostul premier si ministru de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a avut o reactie privind legile in discutie, in contextul atacurilor din Paris.

UE se află într-un "moment de răscruce", unul "critic" pentru gândirea europeană şi pentru viitorul construcţiei europene, după atentatele din Franta, a declarat Mihai Răzvan Ungureanu.

Întrebat de jurnalişti, înaintea unei conferinţe susţinute la Facultatea de Studii Europene a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, dacă românii au motive de îngrijorare date fiind evenimentele de la Paris, Mihai Răzvan Ungureanu a spus că toţi cetăţenii europeni trebuie să aleagă "între libertăţi şi drepturi cetăţeneşti şi nevoia de siguranţă".

"Nu este vorba doar de cetăţenii români, toţi cetăţenii europeni au datoria, astăzi, să înţeleagă că UE se află într-un moment de răscruce, când trebuie să alegem între libertăţi şi drepturi cetăţeneşti şi nevoia de siguranţă, când trebuie să înţelegem care este diferenţa dintre o atitudine deschisă către multiculturalitate sau o atitudine întoarsă către noi, în care Europa se transformă dintr-un spaţiu spaţiu al libertăţilor, într-o fortăreaţă. Este un moment critic pentru gândirea europeană, ca şi pentru viitorul construcţiei europene. Este un moment critic, se judecă cât de serioşi suntem în propriile noastre principii, principii care trec peste ceea ce înseamnă un eveniment atât de tragic, un atac atât de laş şi de dureros", a spus Ungureanu.
 

Sistemul National de Securitate Cibernetica

Procesul legislativ isi continua cursul, in tot acest timp, Senatul adoptand la sfarsitul anului 2014, în calitate de Cameră decizională, proiectul de lege privind securitatea cibernetică a României, care prevede constituirea Sistemului Național de Securitate Cibernetică (SNSC), acesta reunind autoritățile și instituțiile publice cu responsabilități și capacități în domeniu.

Potrivit proiectului de lege, autoritățile și instituțiile publice din SNSC colaborează cu deținătorii de infrastructuri cibernetice, mediul academic, mediul de afaceri, asociațiile profesionale și organizațiile neguvernamentale.

Activitatea SNSC va fi coordonată la nivel strategic de Consiliul Suprem de Apărare a Tarii.

Grupul Interministerial Strategic pentru prevenirea şi combaterea macrocriminalităţii a stabilit recent ca legea "Big Brother" şi cea privind cartelele preplătite să fie repuse pe agenda Guvernului, a Parlamentului şi a societăţii civile, directorul SRI, George Maior susţinând că aceste mijloace sunt necesare întrucât există nevoia identificării tuturor factorilor de risc, în contextul noilor ameninţări teroriste.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22