Asociatia M10, despre situatia francului elvetian: Oamenii cu credite in franci traiesc o adevarata drama. Noul PNL este PSD 2

T.d. | 16.01.2015

Pe aceeași temă

“Noul PNL este PSD 2”, se arata intr-un comunicat al Asociatiei M10, infiintata de Monica Macovei. “PNL pune in pericol intreaga economie in schimbul unor voturi”, mai arata sursa citata, potrivit unui mesaj postat pe Facebook, facand referire la evolutia neasteptata a francului elvetian. Moneda s-a apreciat joi foarte repede, cu până la 41%, după anunţul Băncii Elveţiei privind renuntarea la plafonul de 1,2 franci/euro.

Astfel, asociatia condusa de europarlamentarul Monica Macovei trage un semnal de alarma asupra “dramei” pe care o traiesc oamenii care au credite in franci elvetieni.

Mesajul integral:

“Noul PNL este PSD 2. Prin măsuri populiste, profitând de drama unor oameni, PNL pune în pericol întreaga economie în schimbul unor voturi

Oamenii cu credite în franci elvețieni (CHF) trăiesc cu adevărat o dramă și au nevoie de solidaritatea noastră. Asta însă nu justifică măsuri aberante, care nu au nicio logică economică sau morală.

Lideri ai PNL au cerut astăzi stabilirea unui curs fix pentru francul elvețian sau derogarea de la plata creditelor în franci, pe fondul deprecierii leului în raport cu moneda elvețiană.

1. Să adopți soluția cursului fix este complet iresponsabil. Cine acoperă diferența dintre prețul real și cursul fix? Cine si pe ce criterii stabilește acest curs? PNL? PSD? Dacă stabilim un curs fix pentru francul elvețian, el se aplică doar celor cu credite sau poate oricine să cumpere franci? De ce nu stabilim un curs fix și pentru euro sau dolari? Oare câți politicieni și formatori de opinie, susținători ai intervenției statului sau Băncii Naționale, dețin credite sau active în CHF?

2. Să obligi băncile la derogare de la plata creditelor în franci este la fel de iresponsabil. De ce nu facem acest lucru și pentru cei cu credite în euro sau credite în dolari? La ce raport leu-CHF se ridică derogarea?

Efectul unor astfel de propuneri populiste este unul singur: toți românii vor ajunge să plătească din buzunarul propriu. Nu politicienii iresponsabili vor plăti, ci tot cetățeanul onest. Cine altcineva ar putea plăti?:

a) Acționarii băncilor? Cele mai multe bănci sunt listate la bursă și acționarii lor sunt oameni obișnuiți care-și investesc economiile. Sau fonduri de investiții care investesc economiile altora, adeseori fonduri de pensii. Pentru băncile cu active semnificative în CHF o astfel de mișcare ar distruge capitalurile proprii și le-ar băga în faliment. Consecința ar fi un haos total în sistemul bancar și o extensie a problemei la depunători.

b) Depunătorii? În acest moment problema ar fi extinsă sistemic, s-ar instala panica și lumea și-ar vrea banii înapoi. O situație de necontrolat din care vor pierde tot depunătorii.

Cursul CHF/RON se calculează indirect, prin intermediul cursului EUR/CHF, iar evoluția recentă a acestuia nu depinde direct de decizii sau intervenții ale BNR sau ale băncilor comerciale. Politicienii care solicită audierea și intervenția reprezentanților băncii centrale în favoarea clienților care dețin credite în moneda elvețiană trebuie să țină cont de acest fapt, precum și de faptul că orice măsură luată pentru a contracara mișcări ale pieței valutare poate avea efecte nefaste pentru economie, pe termen mediu.

Rolul politicienilor este de a informa corect oamenii, și nu de a crea așteptări false și a face propuneri populiste doar cu gândul la voturi. Trebuie să rămânem într-o cultură financiară solidă și bazată pe corectitudine și responsabilitate din partea tuturor părților implicate: de la policieni până la funcționarii bancari.

Orice măsură de contracarare a evoluției cursului de schimb, în afara celor stipulate/permise de contractul de credit, este discreționară și abuzivă. Găsirea unor căi de depășire a acestui moment dificil pentru pesoanele cu credite în CHF ține de relația directă între client și bancă, orice intervenție din exterior putând avea consecințe grave pentru economia României și pentru noi toți.”

Francul s-a apreciat joi foarte repede după anunţul Băncii Elveţiei privind renuntarea la plafonul de 1,2 franci/euro, cu până la 41%, la 85,17 centime/euro, cel mai mult de la debutul euro în 1999. Nivelul record de 85,17 centime pentru un euro atins de franc implica la momentul respectiv o paritate de 5,28 lei pentru moneda elveţiană, calculată prin intermediul cotaţiilor euro/franc şi euro/leu.

Cursul francului elveţian a atins un nou maxim, vineri, BNR anuntand o crestere de 2,2%, la 4,4228 lei/franc.  Euro si dolarul au inregistrat si ele o crestere, euro ajungand la 4,5095 lei, iar dolarul la 3,8863 lei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22