Asociație a magistraților: Cătălin Predoiu încearcă să cumpere bunăvoința partenerilor strategici

Laurentiu Gheorghe | 23.07.2020

Asociația Inițiativa pentru Justiție îl acuză pe ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, că încearcă să obțină suportul partenerilor strategici printr-o „nouă abordare mercantilă”.

Pe aceeași temă

Într-un comunicat de presă, citat de G4Media.ro, Asociația Inițiativa pentru Justiție, îl critică dur pe ministrul justiției, Cătălin Predoiu, pentru ”noua abordare mercantilă”, acuzându-l într-un comunicat că ”promite partenerilor strategici – profitând de relaxarea regimului achizițiilor publice provocat de pandemie – achiziții de bunuri și servicii de la aceștia, din fonduri publice, într-o încercare disperată de a le obține suportul public pentru mandatul său dezastruos în domeniul justiției și al statului de drept”.

Acuzațiile pornesc de la laudele neobișnuite pe care ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, i le-a adus miercuri ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, la finalul unei întâlniri în care oficialul român a anunțat că e interesat să cumpere „soluțiile și modelele de digitalizare folosite deja în sistemele de justiție din SUA și alte democrații occidentale”.

„Ministrul Predoiu este lider în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate. Îi suntem recunoscători pentru dedicare”, a declarat ambasadorul Adrian Zuckerman, potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA la București.

Declarația ambasadorului american vine la doar o săptămână după ce DIICOT a clasat toate acuzațiile împotriva șefilor Jandarmeriei din dosarul care viza reprimarea violentă a mitingului diasporei din 10 august 2018. DIICOT este condus de Giorgiana Hosu, propusă de Predoiu în ciuda avizului negativ al CSM. De asemenea, în ultimele luni, DNA s-a remarcat prin clasarea unor dosare de mare corupție începute în anii precedenți.

Ambasadorul Zuckerman s-a întâlnit miercuri cu ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu la Ministerul Justiţiei și au discutat despre „recentele progrese privind statul de drept şi lupta împotriva traficului de persoane, precum şi despre eforturile de digitalizare pentru îmbunătăţirea fluxului de informaţii dintre structurile româneşti şi americane de aplicare a legii”, potrivit comunicatului Ambasadei SUA.

În timpul întâlnirii, ambasadorul „i-a lăudat pe ministrul Cătălin Predoiu şi pe procurorul general Gabriela Scutea pentru foarte strânsa cooperare dintre agenţiile româneşti şi americane de aplicare a legii. Această cooperare a condus la mai multe arestări recente de mare notorietate, ale unor infractori implicaţi în criminalitate organizată, în trafic de persoane, în infracţionalitate cibernetică, în comerţ ilicit cu droguri şi în infracţiuni financiare. Ambasadorul a lăudat de asemenea eforturile neobosite ale ministrului de a corecta regresele înregistrate în aplicarea statului de drept sub guvernul anterior şi de a transforma măsurile de luptă împotriva traficului de persoane într-o prioritate”, se mai arată în comunicatul ambasadei SUA.

Cătălin Predoiu a anunțat la rândul său, printr-un comunicat de presă, că este interesat de soluțiile de digitalizare ale companiilor private americane: „Suntem, de asemenea, interesați de soluțiile și modelele de digitalizare folosite deja în sistemele de justiție din SUA și alte democrații occidentale. Sectorul companiilor private, inclusiv cele românești, deține o importantă expertiză în acest domeniu și trebuie avut în vedere într-un parteneriat public-privat pentru digitalizarea Ministerului Justiției, dar și a instituțiilor subordonate, a Ministerului Public, dar și a serviciului public judiciar. Soluțiile digitale trebuie să fie integrate, pentru ca instituțiile să poată comunica și coopera digital fără bariere și blocaje”, a declarat Cătălin Predoiu, potrivit comunicatului Ministerului Justiției.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22