Asociatiile de magistrati si judecatori fac jocul USL. Plan pentru schimbarea conducerii CSM

Fara Autor | 09.11.2012

Pe aceeași temă

Asociatia Magistratilor din Romania, apropiata de USL, organizeaza vineri o mare dezbatere care are prin­tre teme „justiţia română sub con­trol politic internaţional“ şi „MCV – instrument de in­ti­mi­dare  sau de regenerare“, asa cum a scris revista 22 (Vezi AICI). Momentul este bine ales: expertii CE sint la Bucuresti, context in care manifestarea vine in contradictie cu recomandarile Comisiei. Unul dintre scopurile AMR, careia i s-a alatura Uniunea Nationala a J udecatorilor din Romania (UNJR este si stringerea de semnaturi pentru revocarea din functie a actualei conduceri a CSM, acuzata ca s-a opus presiunilor politice exercitate in vara de USL asupra judecatorilor si justitiei, in general, scrie Romania libera.


Dezbaterea va fi urmata de o  conferinta nationala a AMR, in timpul careia se vor aduna semnaturi pentru revocarea din functii a Alinei Ghica, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, si a Oanei Schmidt Haineala, vicepresedinte, care sustin respectarea obligatiilor Romaniei asumate la integrarea in UE de continuare a reformarii Justitiei prin implementarea mai rapida a Codurilor Civile si Penale  si prin respectarea  principiilor statului de drept, spun surse AMR citate de Romania libera.

Revolta AMR fata de verificarea respectarii cerintelor Comisiei Europene  prin  MCV  din aceste zile, rezulta chiar din titlurile  subiectelor abordate la "dezbaterea publica", si anume: „Justiţia română sub control politic internaţional"; „MCV - instrument de regenerare sau de intimidare a independentei Justiţiei din România"; „Justiţia română - un drept al cetăţeanului în viziunea societăţii civile. Atitudini, Masuri, Solutii.

Giorgiana Iorgulescu, fina Vioricai Costiniu se razboieste cu CSM

Potrivit programului tipărit de AMR, subiectul cel mai agresiv - "Justitia romana  sub control politic international" -  este moderat de Georgiana Iorgulescu (invitat special deoarece nu este magistrat), şefa Centrului de Resurse Juridice, fostă membră CSM, de unde şi-a dat de curând demisia, apropiata USL.

Contactată telefonic de Romania libera, Iorgulescu spune că şi-a dat demisia din CSM pentru că nu a fost de acord cu politica actualei conduceri, reprezentată de preşedintele Alina Ghica (judecător) şi Oana Hăineală Schmidt (procuror), care  reclamă mereu la Comisia Europeană abuzurile juridice ale USL, ceea ce ei i se pare că ar fi implicare politică.

Surse judiciare, citate de Romania libera, spun însă că Iorgulescu, din poziţia de membru CSM şi de şef al Centrului pentru Resurse Juridice, a plecat din CSM deoarece nu putea accesa fonduri europene pentru diverse proiecte pentru că ar fi intrat în conflict de interese, pedepsit penal de ­actualele legi.

Uneori, aceste ­fonduri europene nerambursabile pot fi de milioane de euro, daca ar fi să luăm ca exemplu ONG-ul unde director este Victor Alistar, un alt apropiat al USL, fost membru CSM, fost ministru USL, funcţii pe care a fost obligat să le părăsească deoarece a fost declarat incompatibil prin decizia Curţii Constituţionale.

Tot surse judiciare, citate de Rl, sustin că Iorgulescu, la rugăminţile naşei sale de cununie Viorica Costiniu ( fost presedinte executiv AMR) şi ale prietenei sale Mona Pivniceru, fost presedinte AMR, acum ministru al Justiţiei, ar face lobby pentru un protest public (protest rezultat si din  carta AMR la capitolul „ATITUDINI, MĂSURI, SOLUŢII") împotriva actualei  conduceri a CSM.

Iorgulescu a negat şi această informaţie, dar a recunoscut relaţiile cu Viorica Costiniu şi cu Mona Pivniceru. Ea a negat că ar fi iniţiatorul unor acţiuni de protest împotriva CSM, dupa cum a negat şi faptul că va modera subiectul „Justiţia Română sub control ­internaţional", chiar dacă acest lucru este tiparit  în catalogul dezbaterii.

Asociatiile string semnaturi pentru schimbarea conducerii CSM

Asociatia Magistratilor din Romania a fost condusa de Viorica Costiniu ( sotul ei, judecatorul Florin Costiniu a fost condamnat in dosarul de coruptie al senatorului PSD Catalin Voicu) si de Mona Pivniceru, acum presedinte fiind judecatorul Dan Spanu. In toata aceasta perioada AMR a sustinut actiunile USL, inclusiv in vara cind a protestat impotriva atitudinii CSM de atentiona asupra derapajelor de la statul de drept, si a sustinut-o pe Mona Pivniceru.

Dan Spanu este la curent cu actiunea AMR de a aduna semnaturi pentru  revocarea preşedintelui CSM Alina Ghica, dar spune ca o alta organizatie profesionala - Uniunea Naţională a Judecătorilor din România - ar fi trimis formulare în acest sens curţilor de apel (Alina Ghica a fost aleasă membru în CSM de judecătorii de la toate ­curţile de apel din ţară).

Spânu a declarat pentru Romania libera ca există posibilitatea ca şi unii judecători ai Asociaţiei Magistraţilor din România să fie implicaţi în această acţiunea de adunare de semnaturi pentru revocarea actualei conduceri a CSM.

UNJR intra si ea in jocurile USL

Horatiu Dumbrava, fost presedinte CSM inaintea Alinei Ghica si membru al UNJR, s-ar aflaprintre cei care vor schimbarea conducerii CSM.  Surse din CSM au declarat pentru Revista 22 ca Dumbrava este printre initiatorii stringerii de semnaturi.

De altfel, Dan Spanu a afirmat pentru Romania libera ca ar fi fost căutat de Horaţiu Dumbravă pentru a-l convinge să se implice în această acţiune de revocare a Alinei Ghica, dar că nu s-a întâlnit cu el.

Ca o coincidenţă, la rândul UNJR începe tot vineri o conferinţă, în care este evaluată întreaga activitate a CSM. Dana Gârbovan, membru UNJR, a confirmat că au fost trimise formulare la toate instanţele şi că nu ar fi vizată direct schimbarea  Alinei Ghica.

 În formulare - sustine Dana Garbovan-, se cere magistraţilor să evalueze activitatea ultimelor echipe de conducere a CSM, res­pectiv a fostei conduceri, de anul trecut,  reprezentată de Horaţiu Dumbravă (judecător) şi George Bălan (procuror, suspendat pentru fapte de corupţie) şi  a actualei echipe, Ghica/Hăineală, căreia i se reproşează lipsa de transparenţă şi intenţia de a desfiinţa concursurile pentru promovare la Înalta Curte.
 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22