Associated Press, despre cruciada femeilor in Justitia din Romania: Doamnele care au impus respect in societatea romaneasca

T.d. | 20.04.2015

Pe aceeași temă

Intr-un material titrat “Cruciada femeilor din Justitia din Romania”, Associated Press vorbeste despre femeile din institutiile judiciare si despre ceea ce numeste “feminizarea sistemului judiciar”.

Procurorul Denisa Cristodor, scrie jurnalista Alison Mutler, a facut istorie in toamna anului trecut, cand a finalizat rechizitoriile in cazul tortionarilor din inchisorile comuniste.

In varsta de 37 de ani, Cristodor face parte dintr-un front surprinzator, o avangarda de tinere femei, procurori sau judecatori. Aceste doamne au impus respect in societatea romaneasca, dupa ce au anchetat oamenii care odata pareau intangibili: ministri sau moguli care au sustras de-a lungul anilor sute de milioane de euro, fosti comandanti de inchisori comuniste, suspectati de crima si tortura.

Prezente in scoala atunci cand comunismul s-a prabusit, acum un sfert de veac, cele mai multe dintre aceste femei fac parte acum dintr-un sistem judiciar independent, se puncteaza in analiza, potrivit Ziare.com.

Pe vremea comunismului, justitia era domeniul unui singur om. Acest lucru a inceput sa se schimbe odata cu aparitia democratiei si a capitalismului in anii 1990. Atunci, procurorii si judecatorii, rasplatiti cu lefuri mici, s-au reorientat spre mediul de afaceri, lansand o poarta deschisa pentru femeile care voiau sa faca parte din sistemul de justitie. Rezultatul: 60 la suta din magistratii romani din prezent sunt femei.

"Feminizarea sistemului judiciar", dupa cum se arata in analiza AP, ajuta Romania sa scape de eticheta de mlastina a coruptiei si a nepotismului, este de parere Cristian Parvulescu, decan al Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative.

"Aceste femei isi imprima propria viziune asupra Romaniei. Inainte, nu le era permis sa faca acest lucru. Acum, aceste femei indeplinesc actul de justitie cu mult curaj", a adaugat Parvulescu.

Alison Mutler vorbeste si despre inceputurile reformei in Justitie, in 2005, dup ace Traian Basescu a devenit presedinte, cu un program anti-coruptie. El a fost cel care a numit-o pe Laura Codruta Kovesi drept prima femeie procuror general din Romania.

La acel moment Kovesi avea 33 de ani. Aproape un deceniu mai tarziu, arata sursa citata, Kovesi este considera una dintre cele mai puternice femei din Romania, varful de lance al luptei anti-coruptie, o persoana care nu se teme sa ancheteze uneie dintre cele mai importante persoane publice din tara.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22