Associated Press: Inchisoarea CIA din Romania în sediul Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat. Conducerea neaga informatiile

Fara Autor | 08.12.2011

Pe aceeași temă

 

O închisoare CIA ar fi funcţionat, în perioada 2003-2006, în România, în sediul Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), potrivit unei investigatii realizate de Associated Press şi televiziunea ARD. Purtătorul de cuvânt al ORNISS a declarat că Oficiul "infirmăm categoric speculaţiile din presă".
 
Agenţia americană Associated Press şi televiziunea germană ARD susţin că au localizat fosta închisoare CIA din România în sediul ORNISS, pe strada Mureş, numărul 4 din sectorul 1 al Capitalei, şi au aflat detalii despre aceasta. O emisiune  cu toate detaliile va fi difuzată joi de postul ARD.
 
Spre deosebire de centrele din Lituania şi Polonia, închisoarea CIA din România nu s-a aflat într-o zonă izolată, ci "la vedere", în apropierea unui bulevard mare, pe o stradă cu copaci şi case, susţine agenţia americană, citată de Hotnews. Închisoarea s-ar fi deschis în 2003.
 
Clădirea este folosită în prezent de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor secrete de Stat (ORNISS). Foşti oficiali din cadrul serviciilor de informaţii americane au descris zona în care s-a aflat închisoare şi au identificat fotografiile clădirii, potrivit AP.
 
 
"Imposibi, imposibil!"
 
Conducerea ORNISS infirmă categoric informaţia publicată de ancheta AP. În luna noiembrie, directorul adjunct  al ORNISS a declarat că existenţa unei închisori CIA în România este imposibilă.
 
"Începând cu ultima parte a anului 2002, clădirea din strada Mureş, nr. 4, a servit în exclusivitate ca sediu al Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat. În acest sens, infirmăm categoric speculaţiile din presă conform cărora în acest sediu ar fi funcţionat o închisoare CIA", a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Simona Cap-Alb, citată de Mediafax.
 
Într-un interviu realizat in noiembrie, directorul adjunct al Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat, Adrian Camarasan, a declarat ca subsolul este una dintre cele mai sigure camere din toata Romania, dar a negat ca americanii ar fi avut o inchisoare aici. "Nu, nu. Imposibi, imposibil", a declarat el intr-un interviu pentru emisiunea Panorama a postului de televiziune ARD, in timp ce un oficial din cadrul serviciilor de informatii a monitorizat interviul.
 
Miercuri seară, în timpul unei discuţii centrate pe criza din zona euro, corespondentul AP în România l-a întrebat pe Traian Băsescu dacă are cunoştinţă despre această închisoare.
 
"Întrebaţi-l pe domnul Nistorescu, că vă spune el. Cel care vă dă indicaţii cum să scrieţi", i-a răspuns Băsescu jurnalistei AP. 
 
Preşedintele Traian Băsescu a mai negat o dată existenţa unei închisori secrete a CIA în România, într-o declaraţie din septembrie 2011. 
 
Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat a fost înfiinţat de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă din noiembrie 2002.
 
 
România în "black sites" - închisoarea perfectă
 
Închisoarea din România ar fi făcut parte din reţeaua supranumita "black sites" pe care CIA a înfiinţat-o şi a controlat-o în Thailanda, Lituania şi Polonia. Închisoarea CIA din România s-a deschis în toamna lui 2003, după ce agenţia SUA a decis să o golească pe cea din Polonia, au declarat foşti oficiali americani, citaţi sub acoperirea anonimatului.
 
Toate închisorile au fost închise în mai 2006, iar programul CIA de detenţie şi interogare s-a încheiat în 2009.
 
Centrul secret de detenţie se afla în apropiere de un bulevard important şi de calea ferată, pe o stradă cu copaci şi case, afirmă jurnaliştii agenţiei de presă Associated Press (AP), precizând că această clădire oferă o acoperire excelentă. Strada Mureş, acolo unde se află centrul ORNISS, este situată în apropierea intersecţiei dintre Calea Griviţei şi Bulevardul Ion Mihalache.
 
"Închisoarea nu avea nevoie de măsuri importante de securitate, pentru că locuitorii din zonă ştiau că este deţinută de guvern. Oamenii nu sunt înclinaţi să tragă cu ochiul în România post-comunistă", comentează AP.
 
Deţinuţii erau transferaţi destul de uşor la închisoarea secrete după ce avionul ateriza pe Otopeni, fiind transportaţi la închisoare cu microbuzele. 
 
Agenţi CIA îi duceau apoi pe un drum lateral şi intrau în bază pe poarta din spate, de unde erau duşi la închisoarea propriu-zisă, situată la subsol.
 
Potrivit anchetei, în timpul primei lor luni de detenţie, suspecţii erau privaţi de somn şi aruncaţi în apă, loviţi sau forţaţi să stea în poziţii ce provoacă dureri, au declarat câţiva oficiali americani. Ei susţin însă că în România nu a fost folosită celebra tehnică de simulare a înecului.
 
După interogatoriile iniţiale, deţinuţii au primit îngrijiri, au declarat oficialii. CIA a adus mâncare Halal (conformă cu tradiţiile musulmane, n.red.) din Frankfurt, Germania.
 
Foştii oficiali americani susţin că deoarece era o clădire guvernamentală, aceasta furniza o acoperire excelentă. Închisoarea nu avea nevoie de securitate sporită deoarece locuitorii din zonă ştiau că este o clădire a Guvernului.
 
Închisoarea CIA din România includea şase celule, pe arcuri, construite din prefabricate, fiecare cu un ceas şi o săgeată care arăta spre Mecca.
 
Într-o anchetă din 2007, elveţianul Dick Marty a acuzat 14 guverne europene, printre care cel român, că au permis centre de detenţie secrete CIA sau transferuri extraordinare între 2002 şi 2005.
 
Autorităţile române, indiferent de culoare politică, au negat constant şi vehement, de-a lungul anilor, acuzaţiile privind existenţa unor centre secrete ale CIA în România, susţine Realitatea.net.
 
 
Articolul publicat luni în ediţia online a Sueddeutsche.de
 
"In inchisorile din Europa de Est, CIA a torturat, ani intregi, suspecti de terorism. Acum, agenti americani au dezvaluit adresa asezamantului din umbra din Romania: se afla in mijlocul capitalei Bucuresti - in pivnita unei institutii. CIA a retinut si torturat suspecti de terorism de rang inalt in tari est-europene.
 
In afara de Lituania si Polonia, s-a aflat mereu sub suspiciune si Romania. Acum, agenti americani au dezvaluit, pentru Sudeutsche si ARD (emisiunea Panorama), unde s-ar fi aflat asezamantului romanesc din umbra. La CIA, numele de cod al inchisorii era Bright Light.
 
Adresa era Strada Mures 4, in spatiul de lucru al ORNISS. ORNISS gestioneaza secretele militare ale regimului, in special cele care au legatura cu NATO. O sursa din cercurile serviciilor secrete americane a descris aspectul locului de detentie din Bucuresti. Reporterii au descoperit complexul de pe Strada Mures si l-au fotografiat. Ei au pus fotografiile in fata a trei surse din Washington. Toti trei au recunoscut locatia aflata langa o linie de cale ferata. Un fost om din CIA, care a vizitat locul de mai multe ori, si-a amintit de prima impresie: "Am mers foarte discret. Nu se intimpla sa iasa seful institutiei romanesti ca sa ma salute". O alta sursa a spus operatiunea din Bucuresti a fost una din cele mai importante ale sale. 
 
Adjunctul sefului ORNISS a respins aceste acuzatii. La intrebarea daca ar fi ascuns suspecti islamici de terorism, adjunctul ORNISS, Adrian Camarasan a raspuns: "Aici? Nu".
 
Este neclar ce rol a avut pivnita din Strada Mures in reteaua inchisorilor secrete. Unul dintre cei detinuti a fi fost suspectul de teorism And al-Rahim al-Nashiri. Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a lamurit in vara acestui an ca el a fost torturat in Polonia in 2002-2003 si apoi intre 2003 si 2006 s-ar fi aflat intr-o inchisoare secreta a CIA din Bucuresti. Parlamentarii au facut apel la SUA sa nu-l execute", informează Hotnews.
 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22