Pe aceeași temă
Dragnea sustine ca nu este de acord cu presedintele Klaus Iohannis, care a declarat vineri ca "intelept ar fi sa se mearga inapoi la text".
Liderul PSD a lansat din nou critici la adresa lui Klaus Iohannis: "Nu cred că pozitia presedintelui este cea corectă, in sensul unor ultimatumuri date".
"CSM a dat un aviz negativ total, inteleg ca nu sunt de acord cu nicio propunere de acolo. Am vazut ca o parte dintre beneficiarii acestei legi care sunt priviti de aceste legi au alt punct de vedere si ma refer la UNJR la o serie de magistrati care se exprima public. Nu cred ca pozitia presedintelui Iohannis este una corecta, ca legile trebuie sa fie ingropate. Cea mai mare parte dintre magistrati sustin ca trebuie sa aiba loc niste modificari in legislatie. Majoritatea din parlament are posiblitatea sa porneasca dezbaterea, creand un cadru unde toate asociatiile magistratilor, toate institutiile sa vina sa se exprime si la final sa iasa un pachet pe care si l-ar dori taota lumea. Toata lumea de buna credinta", a declarat Dragnea, la Sucevita, citat de HotNews.
Legile Justiţiei ar trebui să ajungă la dezbatere în Parlament, în pofida avizului negativ dat de CSM proiectului de modificare a acestor legi, pentru că "majoritatea din Parlament are posibilitatea să pornească o dezbatere serioasă" pe aceste proiecte, a declarat, vineri seară, liderul PSD, Liviu Dragnea.
"O parte din prevederile din aceste proiecte sunt susţinute, o parte din prevederile respective sunt susţinute cu propuneri de modificare şi îmbunătăţire a lor, iar o parte nu sunt susţinute. Nu am văzut în această zonă o respingere totală a acestor proiecte de lege, dar, până una alta, dacă tot discutăm de majorităţi, pentru că dacă în CSM ar fi fost prezent şi ministrul Justiţiei şi dacă CSM avea o altă poziţie, era un aviz favorabil. Asta nu înseamnă că Parlamentul nu are dreptul să dezbată aceste legi. Deci cred că şi majoritatea din Parlament are posibilitatea, şi nu numai majoritatea, are posibilitatea să pornească o dezbatere serioasă pe aceste proiecte de legi într-un cadru unde toate asociaţiile magistraţilor, toate instituţiile să vină să se exprime şi, la final, să iasă un parchet pe care îl doreşte toată lumea sau pe care îl doreşte toată lumea de bună-credinţă", a declarat Liviu Dragnea, la finalul şedinţei Comitetului Executiv al PSD de la Suceviţa, conform News.ro.
"Intelept ar fi sa se revina la discutii"
Klaus Iohannis a declarat vineri, raspunzand unei intrebari referitoare la avizul negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) propunerilor de modificare a legilor Justitiei facute de ministrul Tudorel Toader, ca "intelept ar fi sa se revina la discutii" cu cei din sistemul de justitie, sa se mearga "inapoi la text" si renegociat. "Este inimaginabil sa se faca o reforma a sistemului impotriva sistemului, ar fi o greseala", a afirmat presedintele.
Intrebat de jurnalisti daca ministrul Justitiei ar trebui sa retraga proiectul de modificare a legilor Justitiei dupa ce plenul CSM a avizat negativ propunerile sale, presedintele Iohannis a apreciat ca initiatorii (in primul rand Toader) nu pot ignora raspunsul CSM si ca este mai degraba nevoie de o noua negociere a continutului acestor legi cu cei din sistemul de justitie.
"Un astfel de raspuns (avizul negativ dat de CSM, n.r.) trebuie sa dea foarte mult de gandit initiatorilor, fiindca aici nu e vorba de raspunsul unor persoane din CSM. Stiti foarte bine ca s-au facut intalniri cu aproape toti magistratii, cred, iar rezultatul este deci rezultatul unui proces care a preocupat si a miscat intregul sistem de justitie. Or, raspunsuri simpliste de tipul ca se opun reformei nu cred ca sunt adecvate in aceasta situatie", a spus Iohannis aflat la summitul european pe teme digitale de la Tallinn (Estonia).
"Parerea mea este ca trebuie mers inapoi la text, trebuie renegociat, trebuie vazut cum se poate construi, daca se doreste chiar reformarea sistemului, in asa fel incat sa se faca impreuna cu sistemul ", a afirmat Iohannis, adaugand ca: "Este inimaginabil, cel putin pentru mine, sa se faca o reforma a sistemului impotriva sistemului. Ar fi o mare greseala".
"Este nevoie de o noua negociere a continutului (proiectul) cu sistemul de justitie, fiindca oamenii de acolo sunt foarte bine calificati, sunt magistrati care cunosc sistemul, cunosc legile, nu vorbim de oameni care nu cunosc continutul (...) "Intelept ar fi sa se revina si la faza de discutie cu sistemul", a reiterat seful statului.