Attila Varga, avizat favorabil pentru functia de judecator la Curtea Constitutionala

Dora Vulcan | 04.05.2016

Comisia juridica a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil candidatura fostului deputat UDMR Attila Varga pentru un mandat de judecător al CCR, în timp ce Mona-Lisa Neagoe, propunerea PNL, a lipsit de la audieri. Surse: Livia Stanciu, presedintele ICCJ, ar urma sa fie propusa de presedintele Iohannis

Pe aceeași temă

 

 

 

Varga, fost deputat UDMR a obţinut 13 voturi „pentru" şi șapte „împotrivă". Candidatura sa urmează a fi supusă votului plenului Camerei Deputaţilor. Attila Varga a fost propus de grupul UDMR. 

 

 

Situația Monei-Lisa Neagoe, care nu s-a prezentat la audierile pentru un post de judecător la Curtea Constituţională, va fi evaluată de Biroul permanent, informează Agerpres, citat de Romania libera.

 

 

Vom înainta un raport către Biroul permanent în care spunem că au fost două candidaturi, a fost audiat numai unul care a fost prezent şi a obţinut aviz favorabil pentru numirea ca judecător la CCR. A doua propunere, din partea PNL, nu a putut fi prezentă la audieri. Depinde ce decide grupul parlamentar PNL, ce face săptămâna viitoare, că mai aveţi timp, sau să decidă Biroul permanent", a spus vicepreşedintele Comisiei juridice, Ciprian Nica. El a adăugat că membrii comisiei au aşteptat-o pe Neagoe 50 de minute iar aceasta nu a venit şi nici nu a anunţat că are probleme şi nu poate ajunge la audiere.

 

 

Am înţeles că dânsa este la Senat, că ar fi propusă de grupul PNL şi din partea Senatului, mă rog, este o invenţie aici că poţi să candidezi. Legea spune foarte clar, îţi dă procedurile, candidezi pentru Cameră, propuneri pentru Cameră - separat, propuneri pentru Senat - separat. Din colegialitate şi din corectitudine am zis totuşi să punem în discuţie şi candidatura doamnei Neagoe", a menţionat Nica.

 

La rândul său, deputatul PSD Eugen Nicolicea a arătat că în cazul propunerilor pentru CCR "audierea este obligatorie": „CCR a emis o decizie în care a spus că nu atât votul din comisie este important ca rezultat, pentru că oricum este facultativ, dar respectarea procedurii, adică audierea este obligatorie. Fără audiere nu intri în plen, aceeaşi procedură este şi la miniştri", a spus Nicolicea.

 

Candidatii si cine i-a propus:

Candidații propuși pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională, pe locul lui Valentin Zoltan Puskas, căruia îi expiră mandatul, au fost: senatorul Ioan Chelaru, din partea PSD, Mona-Lisa Neagoe, din partea PNL, şi senatorul Florina Ruxandra Jipa, potrivit unor surse parlamentare citate de Agerpres. Comisia juridică a Senatului urmează să întocmească şi un raport privind candidaţii pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale, care va fi supus plenului Senatului săptămâna viitoare. 

 

 

Biroul permanent al Senatului a stabilit în 18 aprilie ca procedura de numire a unui judecător la Curtea Constituţională a României în locul lui Valentin Zoltan Puskas să aibă loc până pe data de 1 iunie. Potrivit vicepreşedintelui Senatului, Ioan Chelaru, Curtea Constituţională a declanşat procedura de numire a trei judecători având în vedere că în data de 13 iulie expiră mandatele lui Augustin Zegrean, Tudorel Toader şi Valentin Puskas.

 

 

Preşedinţia trebuie sa numească un judecător în locul actualului preşedinte al CCR, Augustin Zegrean, Camera Deputaţilor va numi în locul lui Tudorel Toader, iar Senatul în locul lui Valentin Zoltan Puskas. Conform procedurii, Biroul permanent va trimite grupurilor parlamentare şi parlamentarilor scrisoarea Curţii prin care declanşează procedura de nominalizare. După nominalizare, grupurile parlamentare trimit la Comisia juridică propunerile. Comisia va întocmi un raport, care se va vota în plen, decizia fiind luată cu majoritate simplă.

 

 

Pentru trei dintre judecătorii CCR, în 2016 se încheie mandatul: președintele Augustin Zegrean, numit de șeful statului de atunci, Traian Băsescu, pentru Valentin-Zoltán Puskás, numit de Senat la propunerea UDMR și pentru Tudorel Toader, numit de Camera Deputaţilor la propunerea PNL.

 

Curtea Constituţională este alcătuită din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22