Pe aceeași temă
Salariile angajaților de la Administraţiai Prezidenţială şi ale aparatului de lucru al Guvernului au crescut, de la 1 august, cu până la 70%, după ce Parlamentul a aprobat o lege privind măsuri de reorganizare ale administrației publice centrale..
Legea 174, prin care Parlamentul a decis majorarea salarială, a intrat în vigoare la 1 iulie. Astfel, personalul din cadrul Aministraţiei Prezidenţiale şi angajaţii care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Guvernului vor primi efectiv mai mulţi bani din august.
Reamintim că pe 8 iulie, Guvernul a aprobat ordonanta 14/ 2015 care prevede ca Presedintele, premierul si sefii celor doua camere din Parlament vor avea salariu brut de 21.540 lei, iar net de 15.108 lei, incepand cu 1 august 2015, potrivit unor surse guvernamentale. Salariul brut al vicepremierului va fi de 20.000 lei, iar cel net de 14.024 lei.
Ceilalti inalti demnitari, ministri si sefi de servicii secrete, vor fi platiti cu cate de 19.055 lei brut, salariul net urmand sa fie de 13.365 lei. In prezent, salariile presedintelui si premierului sunt de aproximativ 6.500 lei net, iar al unui ministru de circa 5.300 lei.
Vicepresedintii, secretarii si chestorii Senatului si Camerei Deputatilor, consilierii prezidentiali, ministrii, secretarul general al Guvernului, seful Cancelariei primului-ministru, Avocatul Poporului, presedintele Consiliului Legislativ, presedintele Curtii de Conturi si sefii de servicii de informatii - SRI, SIE, STS si SPP - vor avea o indemnizatie lunara de 19.055 de lei brut.
Ordonanța prin care au fost majorate salariile demnitarilor a fost aprobată când Gabriel Oprea era premier interimar, iar Victor Ponta se afla în Turcia.
La întoarcerea de la Istanbul, premierul declara că nu a știut de această ordonanță, măsura fiind o înțelegere între președintele Klaus Iohannis și interimarul Oprea.
Ulterior s-a demonstrat că discuția pe acest subiect a fost inițiată chiar de Ponta, care a și trecut-o ulterior la bugetul rectificat din această vară.
'S-au pus banii. S-a schimbat schimbarea. Eu nu mi-am schimbat parerea asupra faptului ca a fost inoportun si ca trebuie sa marim salariile la demnitari odata cu toata lumea. Dar, doua lucruri...foarte politice. Unu, insemna sa abrog un lucru facut cu buna-credinta de domnul Oprea, ceea ce din punct de vedere politic era o situatie penibila. Si doi, si asta a fost si opinia domnului Dragnea si a celorlalti sefi de coalitie, parea ca ma razbun pe domnul Iohannis, ca ii tai salariul, or razbunarea in politica nu e arma cea mai buna. Nu mi-am schimbat parerea. Am inteles punctul de vedere al colegilor mei si am pus banii acolo', a declarat premierul în august.
Despre faptul ca Liviu Dragnea a sustinut bugetarea ordonantei, Ponta a declarat ca a tinut cont de sugestia acestuia. 'Eu am tinut cont, domnul Dragnea e acum presedintele PSD, eu sunt un simplu membru de partid. Nu e rau, e cea mai buna functie aceasta de membru de partid (...) Opinia lui Liviu Dragnea a fost sa ne asumam decat sa se spuna ca ne razbunam pe Klaus Iohannis si ii taiem salariul. Cati bani a cerut Administratia Prezidentiala atat i-am dat.(...)Ideea e ca suntem un partid mare, ca Guvernul colaboreaza cu Presedintia si ca, decat sa avem razboaie, e mai bine sa avem o colaborare normala si civilizata', a afirmat premierul.