Pe aceeași temă
„Au fost desecretizate convorbirile aseară (vineri seară – n.r.). Au fost în jur de 298 de ore de convorbiri, din care 250, aproximativ, aveau legătură cu misiunea. Din aceste convorbiri, doar două ore au legătură cu tactica, zona de dispunere a unor forțe și protecție a unor obiective din jurul zonei Piața Victoriei. Cele două ore au și alte elemente care sunt secretizate în alte misiuni, documente și instituții. În consecință, cele 248 de ore din cele 250 sunt desecretizate și luni le vom înainta către DIICOT. Iar pe cele două ore care conțin și secrete ale alor instituții sau care țin de numărul de jandarmi, de dispunerea lor și de alte misiuni, nu legate de Piața Victoriei, le vom analiza săptămâna viitoare pentru a decide cum și în ce mod le desecretizam și pe acestea”, a declarat Marcel Vela la Realitatea Plus.
Ministrul de Interne a precizat că în cazul în care convorbirile nu erau desecretizare la expirarea ultimatumului, putea trage concluzia că este rea voință și ar fi dispus schimbarea întregii conduceri a Jandarmeriei, precum și alte măsuri administrative.
Marcel Vela a menționat că Parchetul a solicitat să le fie comunicate documentele și convorbirile desecretizate.
„Înainte de a fi desecretizate au fost ascultate de comisii, conform legii. Fiecare minut a fost ascultat ca să se observe, să se decidă dacă sunt conținute în acele convorbiri cuvinte, fraze care fac referire la alte (...) care sunt secrete de serviciu la alte instituții”, a mai spus ministrul Marcel Vela.
„Simpla desecretizare a discuțiilor din noaptea protestului din 10 august nu îi absolvă de vină pe cei responsabili pentru ce s-a întâmplat. Nu ne-au făcut vreo favoare desecretizând orele respective. După ce procurorii vor finaliza rechizitoriul și acesta va fi făcut public, jandarmii vinovați pentru 10 august vor plăti cu funcția”, a declarat pentru G4Media ministrul de Interne.
Marcel Vela a mai spus că în prezent se desfășoară o analiză la nivelul întregii instituții și care urmărește managementul Jandarmeriei pe fiecare palier. În funcție de rezultatul analizei, ministrul va dispune măsuri: ”În prezent desfășurăm o analiză completă a managementului Jandarmeriei pentru că nu ne interesează doar episodul 10 august, ci vrem să vedem cum funcționează întreaga instituție. În funcție de ce ne va arăta analiza, da, vom dispune măsurile care se vor impune”, a declarat Marcel Vela conform G4Media.
De asemenea, ministrul de Interne a adăugat că auditul care are loc în această perioadă la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență se va încheia cel mai probabil la finalul săptămânii viitoare, iar următoarea unitate vizată de verificări ale conducerii Ministerului de Interne va fi Jandarmeria.
Joi, ministrul de Interne a dat termen până vineri Jandarmeriei București pentru a desecretiza convorbirile din ziua mitingului din 10 august 2018, avertizând că cine își permite „tergiversări” în acest dosar „își riscă propria carieră”.
Ministrul a cerut în 22 noiembrie Jandarmeriei Române ca toate unitățile care au clasificat convorbirile radio de la protestul din 10 august „să le declasifice în cel mai scurt timp”, pentru a fi puse la dispoziția procurorilor.
Raportul privind intervenția în forță a Jandarmeriei la mitingul din 10 august 2018 a fost desecretizat și transmis DIICOT, a anunțat în 14 noiembrie MAI.
Context
Aproape 800 de protestatari au depus plângeri penale împotriva jandarmilor, după violențele de la mitingul diasporei din 10 august anul trecut. Șefii din Jandarmerie au fost puși sub acuzare în acest dosar pe 21 septembrie 2018, fiind acuzați de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals. Alături de șefii din Jandarmerie a fost pus sub acuzare, la acel moment, și secretarul de stat în MAI Dan Mihai Chirică.
Până acum au fost audiați peste 1.100 de martori şi sute de victime ale violenţelor. Doar o parte dintre documentele emise de structurile Ministerului de Interne au fost declasificate însă şi au ajuns la procurori.
De partea cealaltă, 160 de membri ai forţelor de ordine au reclamat şi ei că au fost agresaţi de demonstranţi.
La sfârșitul lunii iulie, dosarul 10 August, în care Parchetul militar investiga intervenția în forță a jandarmilor, a fost declinat către DIICOT, "pentru continuarea cercetărilor cu privire la organizarea, conducerea și modul de intervenție a forțelor de ordine din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române împotriva manifestanților, respectiv cu privire la scopul faptelor unor grupuri de persoane care au exercitat acțiuni de violență împotriva forțelor de ordine și măsura în care aceste acțiuni, prin amploarea și modul de desfășurare, au fost de natură să pună în pericol securitatea națională".
La DIICOT, există și un dosar în care se investighează evenimentele din 10 august, deschis ca urmare a unei sesizări depuse în septembrie 2018 de Jandarmerie, care a reclamat acţiuni împotriva ordinii constituţionale (art. 397 din Codul penal).
Fostul ministru al Afacerilor Interne, Carmen Dan, a susținut în mai multe rânduri că Parchetul este singurul responsabil pentru întârzierea anchetei în acest dosar, că MAI a declasificat documentele necesare și că procurorii trebuie "să caute vinovății pe baza probelor, și nu scuze". "Datele pentru care s-a păstrat caracterul clasificat proveneau de la alte structuri sau instituții care nu și-au dat acordul pentru declasificare. Toate documentele declasificate total sau parțial au fost înaintate Parchetului din data de 31 ianuarie și constituie probe la dosar. Îi invit pe toți cei interesați de aceste documente să le solicite Parchetului pentru că doar procurorii pot stabili dacă probele din dosar pot fi făcute publice sau nu", spunea Dan.
Ea a mai susținut că orice demers venit din partea Parchetului în sensul acuzării Ministerului de Interne pentru nefinalizarea anchetei va fi luat drept "susceptibil de neadevăr".