Pe aceeași temă
Pe lângă lângă liderul de partid, la Congresul USR va fi votat și noul Birou Național, organism care poate bloca deciziile preşedintelui. Votul se desfășoară online, la proces participând toți membrii de partid.
„În această dimineaţă, la ora 8:00, a început votul intern pentru alegerea noului preşedinte al USR. Votul se desfăşoară online şi se va încheia în data de 26.06.2022, la ora 12:00”, anunţă USR luni dimineaţă, potrivit News.ro.
Înainte de începerea votului, doi dintre candidaţi, Luiza Oancea și Vasile Dincă, au anunţat că îşi retrag candidaturile pentru preşedinte USR. Lista finală a candidaţilor pentru preşedinte USR este, în ordinea în care apar pe buletinul de vot:
Filip Vasile-Gabriel
Hossu Radu-Mihai
Lasconi Elena-Valerica
Seidler Cristian-Gabriel
În primele două ore de vot, 2.000 de membri şi-au exprimat opţiunea pentru un candidat.
Care sunt taberele în USR
Trei tabere din USR vor concura pentru Biroul Naţional, forul colectiv de conducere al partidului.
1. Pe lista Elenei Lasconi pentru Biroul Naţional vor candida nume ca Lucian Stanciu-Viziteu, Claudiu Năsui, Cristina Prună şi Radu Mihaiu.
2. Gruparea rivală reuneşte lideri influenţi în partid, ca Vlad Voiculescu, Dominic Fritz, Clotilde Armand şi, posibil, Allen Coliban. Fostul primar al Braşovului are de ales între a merge cu o listă proprie sau a candida alături de Vlad Voiculescu.
„Vlad Voiculescu şi Radu Mihaiu sunt rivali în partid, chiar dacă amândoi fac parte din filiala Bucureşti. Sunt din tabere diferite, deci nu pot fi pe aceeaşi listă”, au explicat surse din partid pentru News.ro.
Vlad Voiculescu a strâns în echipa sa mai multe nume cu greutate: primarul Timişoarei, Dominic Fritz, primarul învins al Sectorului 1, Clotilde Armand, parlamentari ca Oana Ţoiu şi Oana Murariu.
„E posibil ca pe lista lui Vlad Voiculescu să candideze şi Allen Coliban”, susţin sursele citate. Primarul învins al Braşovului ia în calcul şi opţiunea de a merge cu o listă proprie pentru BN.
„Lista lui Voiculescu e foarte puternică, iar organizaţia pe care o conduce, Bucureşti, are foarte mulţi delegaţi. Trebuie spus că USR Bucureşti a învins PSD şi PNL în Capitală obţinând mai multe voturi decât în 2020. Sigur că un merit important a avut şi Nicuşor Dan, care e asociat cu USR, dar Vlad Voiculescu, personal, a ieşit întărit din aceste alegeri”, explică surse din conducerea USR.
În schimb, rivalii din partid numesc tabăra lui Voiculescu drept “lista penalilor”, aluzie la dosarele penale în care sunt implicaţi Vlad Voiculescu şi Clotilde Armand.
3. A treia tabără este grupată în jurul lui Cristian Seidler şi reuneşte foşti “nicuşoristi”. Pe lista lui se vor regăsi fostul ministru al Justiţiei, Stelian Ion, şi parlamentari ca Silviu Dehelean şi Cristian Ghica. “Din tabăra Seidler fac parte “nicuşoristii”, apropiaţii lui Nicuşor Dan, deşi unii dintre ei au mai schimbat taberele în decursul anilor. Însuşi Seidler a fost nicuşorist, apoi a trecut în “teamBarna”, ca azi să revină la statutul iniţial”, susţin sursele citate.
Ionuţ Moşteanu, purtătorul de cuvânt al partidului şi liderul parlamentarilor USR, ar putea veni cu o listă proprie pentru BN.
Moşteanu conduce şi organizaţia USR Argeş, din care face parte şi Elena Lasconi, primarul din Câmpulung Muscel. Însă Lasconi a refuzat să facă echipă cu Moşteanu, pe motiv că este unul din apropiaţii lui Cătălin Drulă, Dan Barna şi Cristian Ghinea, pe care-i consideră vinovaţi pentru scorul slab obţinut de USR la ultimele alegeri. De asemenea, există şi varianta în care Ionuţ Moşteanu să candideze pe lista lui Cristian Seidler pentru BN.
Programul alegerilor din USR
Dincolo de alegerea noului preşedinte al USR, cursă în care Elena Lasconi pleacă favorită, congresul partidului va alege şi noul Birou Naţional, format din 24 de membri, care poate bloca deciziile preşedintelui.
Spre exemplu, în februarie 2022, disputa dintre Biroul Naţional şi preşedinte a dus la demisia lui Dacian Cioloş din fruntea USR. Acum, Elena Lasconi ameninţă că nu va accepta să candideze la alegerile prezidenţiale dacă nu va avea majoritate în Biroul Naţional.
Preşedintele partidului este ales cu votul tuturor membrilor, însă componenţa Biroului Naţional este stabilită de congres, prin votul delegaţilor, pe 29 iunie.
Cătălin Drulă, Dan Barna, Cristian Ghinea şi Vlad Botoş, nucleul-dur al echipei care a condus USR în ultimii ani, nu vor candida pentru un loc în Biroul Naţional la alegerile de sâmbăta viitoare.