Pe aceeași temă
Cele mai aspre negocieri au loc pentru nominalizarea titularilor la ministerele Finanțelor, Transporturilor, Justiției și Dezvoltării, pentru care se bat toate cele trei partide. De remarcat că bătălia se duce pentru ministerele care dispun de cele mai mari fonduri. Alte portofolii nu prea sunt dorite, precum Sănătatea și Educația.
Trei echipe de negociatori cu reprezentanți PNL, USR-PLUS și UDMR vor împărții funcțiile în Guvern și Parlament și vor elabora programul politic al noului Executiv.
Din echipele de negociere a funcțiilor din Guvern ale celor trei partide fac parte: Ludovic Orban, Florin Cîțu, Rareș Bogdan, Robert Sighiartău, Dan Barna, Dacian Cioloș, Kelemen Hunor, Cseke Attila, Benedek Zakarias, Rozalia Biro.
La masa discuțiilor pentru armonizarea programului de guvernare s-au așezat: Ionel Dancă, Cristian Bușoi, Laurențiu Leoreanu, Cristian Ghinea, Claudiu Năsui, Lucian Viziteu, Stelian Ion, Dragoș Pîslaru, Anca Dragu, Tanczos Barna, Balint Porcsalmi, Hegedus Csilla, Antal Arpad și Csoma Botond
Din echipele de negociere pentru funcțiile din Parlament fac parte: Alina Gorghiu, Florin Roman, Raluca Turcan, Daniel Fenechiu, Cătălin Drulă, Radu Mihail, Cristina Prună, Silvia Dinică, Oana Țoiu, Andrei Lupu, Ștefan Pălărie, Kelemen Hunor, Cseke Attila, Benedek Zakarias, Rozalia Biro.
PNL a venit la negocieri cu propunerea de premier, în persoana lui Florin Cîțu, agreată și de Klaus Iohannis și cu structura neschimbată a Guvernului, cu 18 portofolii, 16 miniștrii și doi vicepremieri.
La pachet cu Guvernul și programul de guvernare se va negocia și conducerea Parlamentului – șefia Camerei Deputaților și cea a Senatului (care e posibil să revină USR-PLUS).
Liberalii pleacă la negocierii cu pretenții ridicate și vor să-și păstreze ministerele cheie din Guvern și, în același timp, să scape de cele care le-au făcut probleme. Astfel, prioritare pentru PNL sunt portofoliile de la Finanțe, Justiție, Transporturi, Fonduri Europene, Externe și Apărare. De asemenea, liberalii ar vrea să păstreze și Economia și Dezvoltarea.
Un alt post cheie pe care PNL îl revendică este șefia Camerei Deputaților. Ludovic Orban țintește funcția pentru că fotoliu de președinte deține controlul Legislativului și are cea mai mare vizibilitate mediatică.
În schimb, liberalii încearcă să scape de ministerele care le-au creat probleme în fosta guvernare: Sănătatea și Educația. Tot pe lista ministerelor nedorite se află și Munca, Cultura și Mediu.
Ce revendică PNL:
șefia Camerei Deputaților
ministerul Finanțelor – Lucian Heiuș/ Iulian Huțucă
ministerul Justiției – Cătălin Predoiu
ministerul de Externe – Bogdan Aurescu
ministerul Apărării – Nicolae Ciucă
ministerul Transporturilor – Lucian Bode
ministerul Fondurilor Europene – Marcel Boloș
ministerul Internelor – Laurențiu Leoreanu
ministerul Economiei și Energiei – Virgil Popescu
ministerul Dezvoltării – Robert Sigartău/ Florin Roman
La rândul lor viitorii parteneri de guvernare, USR-PLUS își doresc să conducă ministere importante. Prima revendicare a USR este să primească un minister avizator Justiție sau Finanțe. De asemenea, partenerii de alianță, PLUS doresc ministerul de Interne. Tot pe lista cu care pleacă la negocieri se află ministerele Dezvoltării și Transporturilor.
De asemenea, USR-PLUS revendică șefia Camerei Deputaților pentru Dan Barna.
Pretențiile USR PLUS:
șefia Camerei Deputaților - Dan Barna
ministerul Finanțelor - Claudiu Năsui /Anca Dragu
ministerul Justiției - Stelian Ion
Interne - Dragos Tudorache
ministerul Dezvoltării - Ionuț Moșteanu
ministerul Transporturilor - Cătălin Drulă
ministerul Muncii - Oana Țoiu/Cristian Seidler
Cei mai puțini vocali au fost liderii UDMR. Aceștia au evitat să emită pretenții publice. Surse parlamentare susțin pentru HotNews.ro că UDMR ar fi interesată de un minister cu bani cum ar fi de ministerul Dezvoltării și cel al Agriculturii.