Audieri CSM. Daniel Morar: Cate rechizitorii ati facut in ultimul an? Ioan Irimie, propus procuror-sef al DNA: NICIUNUL

Fara Autor | 22.11.2012

Pe aceeași temă

In cadrul audierilor de la CSM, procurorul Ioan Irimie, propus pentru functia de procuror-sef al DNA, a fost intrebat de Daniel Morar cate rechizitorii a facut in ultimul an. "Niciunul. Am realizat activitatile si dosarele care mi-au fost repartizate", a raspuns Irimie. "Cand faci 4 rechizitorii in 3 ani si niciunul in ultimul an, nu vad cum ai putea mobiliza pe altii. Cum ar arata statistica DNA pe acest an, cu oameni care au lucrat in ritmul domnului Irimie? Zero barat", a declarat Daniel Morar, potrivit Romania libera.



La unele din intrebarile puse de Daniel Morar, Ioan Irimie nu a stiut ce sa raspunda sau s-a lansat in aprecieri de ordin general.

- Daniel Morar către Ioan Irimie: M-am uitat peste proiectul dvs. de management. Mie nu mi se par aceste proiecte relevante, ci ceea ce ştie să facă un procuror.

- Daniel Morar: Cât din activitatea DNA este dedicată activităţii privind fondurile europene ? Vă spun eu, că e bine să ne propunem targeturi, dar să ştim despre ce vorbim. În fiecare an se realizează 50 de rechizitorii pe fonduri europene.

-Daniel  Morar: Există vreo vulnerabilitate pe pregătirea procurorilor?

-Ioan Irimie: Nu există. (...) Eu nu pot să critic activitatea unde lucrez. (...) Domnule Morar, v-o spun că suntem prieteni, haideţi să nu discutăm de statistică.

-Morar: Statistica este un instrument foarte bun pentru un şef. Eu v-am întrebat dacă aţi văzut o problemă în pregătirea procurorilor. Care este procentul de achitare în cazurile anchetate de DNA ? Ştiţi?

- Ioan Irimie: Am citit, 25%.

- Morar: 10%. Dar în ţările europene, ştiţi?

- Ion Irimie: Eu trăiesc în România, aici îmi fac serviciul, aici îmi cresc copiii. Vreau ca România să fie o ţară curată.

-Morar: Sunt diferenţe majore în rapoartele de activitate din perioada în care aţi condus dumneavostră serviciul teritorial Cluj al DNA şi când au fost conduse de alţii, statistic, cifrele arată mai bine când nu l-aţi condus dumneavoastră.


 Întrebat dacă DNA îşi îndeplineşte rolul pentru care a fost constituit, acela de a lupta împotriva corupţiei, Ioan Irimie a răspuns: ”În mod cert, tranşant, doresc să rezolv cazurile care sunt de competenţa DNA. Nu doresc să diminuez sau să îmi degradez casa. Activitatea este foarte grea, plină de responsabilitate, sunt procurori cu experienţă, DNA are mulţi specialişti, sunt colective închegate, colective cu experienţă, de la şoferi la grefieri, astfel vom reuşi să reducem încărcătura actuală a cazurilor”.

"Pentru a accede ca procuror DNA este de ajuns interviul în faţa comisiei. Comisia, în urma discuţiilor cu candidatul, îşi poate da seama dacă va face faţă anchetării unui caz. Concursul nu este relevant, sunt lucruri pe care nici eu nu le înţeleg"
, a spus Irimie.

Lui Irimie i s-a recut sa enumere trei calităţi, trei vulnerabilităţi: ”O calitate este experienţa profesională acumulată în anchetarea cazurilor, puterea mea de a lua decizii în momente de stres, puterea de muncă, calitatea de a pleca de la birou când mi-am realizat atribuţiile de serviciu”. - Vulnerabilităţi: ”Cer mai mult de la procurori decât s-ar putea, am prea mare încredere în oameni, dar uneori această bună credinţă a mea s-a întors împotriva activităţii mele profesionale”.

In privinta scurgerilor de informatii, Irimie a spus ca aceastea nu provin de la procurori si ca pot fi foarte usor verificate. "Scurgerile de informaţii nu provin de la procurori, eu pot să verific foarte uşor. Aceste scurgeri de informaţii pot să apară atunci când se află la instanţă şi în dosar sunt notele de anchetare", a declarat Irimie.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) discuta joi propunerile inaintate de ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, pentru functiile de procuror general al Romaniei, Tiberiu Nitu, si procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Ioan Irimie, cei doi urmand sa se prezinte in fata Sectiei pentru procurori, care va da un aviz, potrivit Agerpres.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22