Augustin Lazăr cere sesizarea CCR în dosarul în care contestă procedura de revocare din funcție

Redactia | 12.12.2018

Curtea de Apel București va decide miercuri două aspecte: dacă dosarul rămâne la CAB sau declină cauza spre Curtea de la Alba-Iulia și dacă sesizează CCR cu privire la competența teritorială a instanței.

Pe aceeași temă

Judecătorul Curții de Apel București, Amer Jabre, a aratat ca, in cazul in care va respinge solicitarea lui Augustin Lazar, de declinare a dosarului la Curtea de Apel Alba, urmatorul termen de judecata va fi pe 17 decembrie.

In cazul in care judecatorul Amer Jabre va declina cauza la Curtea de Apel Alba, dosarul ar urma sa ajunga la Inalta Curte - care stabileste instanta de judecata, in cazul in care se dau decizii contradictorii.

Reprezentantul Ministerului Justiției a explicat, miercuri, ca aceasta exceptie nu are legatura cu cauza si partile implicate in acest proces. "Actiunea de la care pleaca acest proces este data de calitatea procurorului general. Se cere revocarea din functie a acestuia. Nu este vorba de persoana fizica, domnul procuror Augustin Lazar", sustine acesta.

Avocatul lui Augustin lazar a explicat pe ce si-a intemeiat cererea. "Actiunea este formulata de o persoana fizica, cu datele din cartea de identitate. Eu reprezint persoana fizica si nu autoritatea procurorului general. Eu nu am fost angajat de un ordonator de credite", a explicat aparatorul.

Reprezentantul Ministerului Justitiei a precizat ca daca o persoana este revocata din functie, atunci poate da in judecata ca persoana fizica. "In acest caz, procurorul general nu a fost revocat, el este in functie. Cerem respingerea exceptiei", a afirmat avocatul MJ.

Acțiunea în contencios administrativ prin care Augustin Lazăr cerea suspendarea procedurii de revocare a sa din funcţie a fost deschisă în 2 noiembrie la instanţa din Alba Iulia, oraş în care Lazăr îşi are domiciliul. Lazăr a cerut şi suspendarea executării actelor care stau la baza emiterii propunerii de revocare, inclusiv a raportului privind activitatea sa managerială. Augustin Lazăr argumentează că procedura declanşată de ministrul Justiţiei întruneşte elementele unei veritabile proceduri disciplinare, punând în discuţie modul în care un procuror şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu. Ulterior, Curtea de Apel Alba Iulia a declinat dosarul către Curtea de Apel București.

Tudorel Toader a anunţat în 24 octombrie declanşarea procedurii de revocare din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr.

Ministrul Justiţiei a enumerat 20 de puncte privind activitatea procurorului general, între care probleme grave de comportament şi comunicare publică, probleme grave de management, lipsa organizării eficiente şi a asumării responsabilităţii, discursuri eminamente politice şi acuzaţii la adresa autorităţilor statului, contestarea deciziilor Curţii Constituţionale, modul de desfăşurare a anchetei privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august.

Președintele Klaus Iohannis spunea că propunerea ministrului Justiției de revocare din funcție a procurorului general Augustin Lazăr este o eroare și lăuda din nou prestația acestuia. "Despre activitatea domnului procuror general am mai spus - este un procuror general care își face treaba foarte bine, iar această propunere de revocare mi s-a părut și mi se pare în continuare o eroare. Așadar, puteți trage singuri concluziile la ce va urma în această chestiune”, declara președintele.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22