Pe aceeași temă
Totodată, Augustin Lazăr va tranșa săptămâna viitoare cine are competențe în dosarul Tel Drum, DNA sau secția specială recent înființată de PSD-ALDE, la care astăzi a ajuns, după 4 solicitări, o copie a dosarului Tel Drum, care îl vizează pe Liviu Dragnea. Până atunci, zeci de parchete și instanțe și-au suspendat activitatea. Magistrații români au mentalitate europeană și vor arăta acest lucru. Va fi un test de rezistență pe care îl va da corpul magistraților, avem motive să fim optimiști. afirmă în exclusivitate la RFI Augustin Lazăr.
Reporter: Mai mult decît atât, unii șefi de parchete spun că nu mai e nevoie de o amnistie dintr-odată pentru că acum asistăm la o amnistie pe bucăți. Pe ce argumente se bazează?
A.L: Va fi o blocare a sistemului de justiție și în primul rând o blocare a Ministerului Public. Cea mai delicată dintre dispozițiile care au venit (se referă la delegare). Dispoziția legală care permitea delegarea în toate funcțiile de conducere pentru care numirea se face de către Președintele României a fost eliminată astfel încât să nu se mai poată face niciun fel de delegare pe aceste funcții de conducere. Delegarea era menită tocmai pentru a genera soluții rapide în situații de urgență.
Rep: Blocare și tergiversare nu sunt sinonime cu amnistie, totuși.
A.L: Va fi o blocare. Să vedem dacă nu funcționează instituția cum vor putea fi instrumentate dosarele. Cine va explica de ce s-a prescris o anumită faptă într-un anumit dosar dacă dosarele nu sunt instrumentate și instituția Ministerului Public nu funcționează?