Augustin Lazar, procuror general: Societatea civila a reusit sa readuca lucrurile la ordine

Iulia Mincu | 05.02.2017

Procurorul general, Augustin Lazar, considera ca modificarile care vor fi aduse Codului penal si Codului de procedura penala nu trebuie sa fie unele discretionare, ci rezultatul viziunii unor specialisti in domeniu.

Pe aceeași temă

 

"Asteptam sa vedem in concret decizia care se va lua in cursul zilei de maine (duminica - n.red.) - daca va fi o decizie de abrogare sau una de prorogare - si urmeaza sa discutam pe text. Doresc sa reiterez opinia ca modificarile care se vor aduce codurilor penale nu pot fi discretionare. Ele ar trebui sa fie rezultatul unei viziuni unitare a unui corp de juristi de elita, iar Romania are juristi reputati. Doar asa vom avea garantia ca textele care vor rezulta vor fi unele bune", se precizeaza intr-un punct de vedere al procurorului general transmis sambata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

 

Augustin Lazar a mai precizat ca isi exprima speranta ca Guvernul va lua decizia corecta, respectiv abrogarea ordonantei.

 

"De asemenea, doresc sa subliniez ca situatia ideala o reprezinta aceea potrivit careia amendarea codurilor penale trebuie sa fie facuta de catre Parlament si nu prin ordonante de urgenta", a conchis procurorul.

 

Augustin Lazar a afirmat anterior, intr-o declaratie data Agerpres, dupa ce premierul Sorin Grindeanu a anuntat ca Guvernul va retrage ordonanta de urgenta privind modificarea Codului penal si Codului de procedura penala, ca ratiunea a readus lucrurile pe fagasul lor normal.

 

"Efectiv sunt si eu impresionat de faptul ca, iata, societatea civila a reusit sa readuca lucrurile la ordine si ratiunea este cea care a readus lucrurile pe fagasul lor normal", a declarat procurorul general.

 

In opinia sa, decizia de retragere a ordonantei de urgenta va permite o analiza obiectiva si profesionista a modificarilor care trebuie aduse legislatiei penale.

 

"Este o decizie corecta, cred ca trebuie discutate in Parlament si trebuie discutate in prezenta unor juristi reputati, asa cum am aratat anterior, in prezenta celor care au lucrat la aceste texte de lege ale Codului penal si Codului de procedura penala. Si atunci vom avea garantia ca textele care vor iesi din aceste analize si discutii vor fi bune", a spus Augustin Lazar.

 

Procurorul general a adaugat ca retragerea ordonantei de urgenta va lasa fara obiect demersurile legale facute pana acum la Curtea Constitutionala sau in instanta cu privire la ordonanta de urgenta.

 

"Vor ramane fara obiect, dar dorim sa vedem in final decizia. Deocamdata este o promisiune pentru maine, urmeaza sa vedem in concret decizia care se va lua", a precizat Augustin Lazar.

 

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a anuntat, sambata seara, abrogarea ordonantei de urgenta privind modificarea Codurilor Penale. In plus, premierul a spus ca ministrul Justitiei, Florin Iordache, isi va asuma consecintele.

 

"Maine (duminica - n.red.) vom face in regim de urgenta o sedinta de Guvern pentru abrogarea acestei ordonante. Vom gasi calea legala - abrogare, prorogare, ca sa nu intre in vigoare aceasta ordonanta", a spus prim-ministrul, intr-o scurta declaratie sustinuta la ora 20:30.

 

De asemenea, premierul a lasat sa se inteleaga ca ministrul Justitiei, Florin Iordache, va fi sacrificat, subliniind ca acesta si ministerul "isi vor asuma si isi asuma consecintele".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22