Augustin Lazăr: Trebuie atacată decizia de restituire a dosarului Mineriadei la Parchetul Militar

Laurentiu Gheorghe | 08.05.2019

Fostul procuror general Augustin Lazar a reactionat, miercuri, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a trimis Dosarul Mineriadei inapoi la Parchet.

Pe aceeași temă

Magistratii instantei supreme au decis sa restituie Dosarul Mineriadei la procurori, fiind constatata nulitatea rechizitoriului. Decizia poate fi contestata cu recurs.

Înalta Curte a anulat ordinele de punere sub acuzatie a inculpatilor, dar si toate probele din rechizitoriu.

Fostul procuror general a declarat, pentru Ziare.com, ca s-a constatat nulitatea rechizitorului intrucat erau nule mai multe acte efectuate in perioada 2005-2007 prin care s-au luat masuri procesuale de incepere a urmaririi penale, in conditiile legislatiei in vigoare la acea data.

„Judecatorul de camera preliminara a constatat nulitatea rechizitorului emis in cauza, precum si a tuturor actelor de urmarire penala, ca rezultat al constatarii nulitatii mai multor acte efectuate in perioada 2005-2007 prin care s-au luat masuri procesuale de incepere a urmaririi penale, in conditiile legislatiei in vigoare la acea data.

Aceste acte au fost mentinute ca valide prin incheierea judecatorului de camera preliminara, care a confirmat redeschiderea urmaririi penale in februarie 2015. Este necesara atacarea de catre Ministerul Public, cu contestatie in termenul legal, a solutiei de restituire.

Cine afirma ca dupa 27 de ani de anchete Ministerul Public s-ar fi grabit sa solutioneze un dosar istoric complex, pentru a carui tergiversare Romania a fost condamnata de CEDO la 3,5 milioane de euro, nu este interesat de aflarea adevarului.

Asumarea anchetei, dar si a judecarii cauzelor sunt absolut necesare pentru aflarea adevarului despre evenimente importante ale istoriei recente a Romaniei”, a declarat Augustin Lazar pentru Ziare.com.

Magistratii instantei supreme au decis, miercuri, sa restituie Dosarul Mineriadei la procurori, fiind constatata nulitatea rechizitoriului.

Bogdan Licu, seful interimar al Parchetului General, a anuntat ca a contestat decizia Inaltei Curti.

Precizam ca procurorii militari din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au finalizat, in iunie 2017, cercetarile in dosarul "Mineriada din 13 - 15 iunie 1990".

In acest dosar au fost trimise in judecata, pentru crime impotriva umanitatii, 14 persoane, intre care fostul presedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, fostul sef al SRI Virgil Magureanu si fostul lider sindical Miron Cozma.

De asemenea, magistratii ICCJ au decis sa introduca, in Dosarul Mineriadei, institutii ale statului drept parti responsabile civilmente precum Ministerul Finantelor, MAI, SRI, Parchetul General, Guvernul Romaniei, Jandarmeria Romana, MApN, Ministerul Economiei si Academia de Politie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22