Augustin Lazăr: Vom avea nevoie de o rectificare bugetară pentru a acoperi costul expertizelor

Laurentiu Gheorghe | 12.02.2019

Procurorul general, Augustin Lazăr, se declară nemulțumit de bugetul care este alocat Ministerului Public, argumentând că sunt necesare rapoarte de expertiză pentru numărul cazurilor de violență.

Pe aceeași temă

Procurorul general Augustin Lazăr este nemulțumit de bugetul alocat Ministerului Public, spunând că este nevoie de bani pentru rapoartele de expertiză, de exemplu, în condițiile în care a crescut numărul cazurilor de violență. El a subliniat că va fi nevoie de o rectificare bugetară și pentru salarii sau pentru a cumpăra un nou sediu pentru DIICOT, care plătește 58.000 de euro chirie.

„După cum am solicitat noi pentru proiecția bugetară a anului 2019, am avut sume pe care le-am propus mai mari decât cele care au rămas în final la bugetul Ministerului Public. Avem în vedere sume care sunt legate de plata rapoartelor de expertiză judiciară. Există multe cauze în contextul creșterii violenței, dosare în care trebuie să se facă rapoarte de expertiză, care sunt consumatoare de sume”, a declarat Augustin Lazăr, citat de Mediafax.

Potrivit procurorului general, Ministerul Public se află în situația în care multe lucrări nu au putut fi plătite. De asemenea, începând cu 1 ianuarie au fost încadrați 66 de auditori, iar 25 de procurori au dat examen și au fost admiși, în timp ce la DIICOT este nevoie de 50 de polițiști judiciari. Tot DIICOT are nevoie și de sediu, în condițiile în care în fiecare lună Ministerul Public plătește 58.000 de euro chirie pentru un spațiu total nesatisfăcător.

Totodată, întrebat dacă bugetul pe 2019 pune în pericol anchete precum cea privind violențele de la protestul din 10 august 2018, Augustin Lazăr a spus: "Nu aș dori să mă refer la un dosar sau altul. (...) În general, banii pentru expertiză sunt drămuiți și plătiți cu picătura în măsura în care există. Vă pot spune că banii pentru expertize sunt drămuiți și gestionați cu cea mai mare grijă. E clar că vom avea nevoie de rectificare bugetară mai târziu pentru salarizări și pentru a putea achita rapoartele de expertiză”.

Procurorul general Augustin Lazăr a afirmat, luni, în comisiile juridice ale Parlamentului, că bugetul prevăzut în proiect nu asigură funcționarea Ministerului Public. El a cerut suplimentarea bugetului, însă propunerea a fost refuzată de președintele Comisiei, pe motiv că nu a fost trimisă în termen.

Potrivit proiectului de buget pe 2019, Ministerul Public primește în 2019 o sumă în valoare de 1,32 miliarde de lei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22