Augustin Lazăr a transmis către CSM şi ministrul Justiţiei protocoalele încheiate cu SRI

I.m. | 20.03.2018

Procurorul general a transmis, marţi, către CSM şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, protocoalele încheiate cu SRI, de către Parchetul General, DNA și DIICOT, se precizează într-un comunicat al Ministerului public. Protocoalele au fost, deja, verificate de comisia de control al SRI în mandatul lui Țuțuianu, când s-a constatat că nu conțin nimic ilegal.

Pe aceeași temă

 

 

”Având în vedere decizia luată astăzi de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii privind verificarea anumitor aspecte legate de protocoalele clasificate încheiate între instituțiile judiciare și Serviciul Român de Informații, precum și solicitarea ministrului justiției de demarare a procedurii legale de desecretizare a protocoalelor încheiate între Ministerul Public, Direcția Națională Anticorupție și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, pe de o parte, și Serviciul Român de Informații, pe de altă parte, conducerea Ministerului Public a transmis protocoalele clasificate Consiliului Superior al Magistraturii și ministrului justiției, spre informare, potrivit prerogativelor constituționale și competențelor legale, precum și a principiului “nevoii de a cunoaște”.

 

 

În continuare, la nivelul Ministerului Public este în derulare analiza aspectelor legale privind procedura de declasificare a protocoalelor încheiate cu Serviciul Român de Informații”, se spune în comunicatul parchetului general. 

 

 

 

''Este o decizie importantă desecretizarea şi ea se va lua de îndată ce se va încheia operaţiunea de analiză temeinică în această problemă. Ca orice altă decizie, Ministerul Public face mai întâi o analiză de legalitate, apoi luăm măsura. Discutăm de principiu, facem o analiză pentru a vedea dacă există condiţiile legii pentru aceasta'', a explicat Lazăr, marti, la sediul CSM, citat de Agerpres. 

 

Presedintele Comisiei de control al activitatii SRI Claudiu Manda a spus luni că directorul SRI, Eduard Hellvig, l-ar fi informat că este dispus să desecretizeze protocolul SRI-DNA dar că înainte de a o face ar vrea o întâlnire cu membrii comisiei.

 

Tudorel Toader a cerut luni dimineata Parchetului General desecretizarea protocoalelor incheiate intre SRI si Ministerul Public, DNA si DIICOT, el anuntand inca de vineri ca va face acest lucru la Antena 3.

 

Sincronizată cu știrile date pe Antene, premierul Viorica Dancila solicitase și ea desecretizarea protocolalelor incheiate intre SRI si alte institutii ale statului..

 

Pozitia Guvernului a venit dupa ce Administratia Prezidentiala a anuntat tot vineri ca CSAT nu a aprobat, prin Hotarari, incheierea unor protocoale intre Serviciul Roman de Informatii si Directia Nationala Anticoruptie sau intre Serviciul Roman de Informatii si alte entitati ale statului si nu a stabilit, prin prevederile Hotararilor aprobate, atributii suplimentare in sarcina acestora.

 

Fostul presedinte Traian Basescu spune ca in sedintele Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) nu au fost aprobate niciodata protocoale de colaborare institutionala in mandatele sale, adaugand ca este convins ca nici in mandatul lui Klaus Iohannis nu s-a intamplat acest lucru.

 

 

”Despre aceste protocoale s-a mai vorbit cu aceeasi insistenta fix in urma cu un an, dupa esecul OUG 13. Exact aceleasi teze, exact aceleasi intrebari, exact aceleasi umbre de conspiratie de acum le-am vazut atunci”, scrie Ioana Ene Dogioiu pe Ziare.com. ”Si atunci protocoalele au intrat in analiza Comsiei SRI, condusa la vremea aceea de Adrian Tutuianu, pus acolo de insusi Liviu Drangea pentru a deslusi secretele ultime ale statului paralel”, spune editorialistul. 

 

 

 

Protocoalele au fost deja verificate și nu conțin nimic în neregulă

 

 

Deputatii Lucian Stanciu Viziteu (USR) si Cezar Preda (PNL), membri ai comisiei de control al SRI spuneau că protocoalele respective au fost citite, analizate si verificate de comisie, care nu a gasit nimic in neregula.

 

"Le-am citit toti, ne-am uitat peste ele. Pe scurt, asa cum Guvernul da norme de aplicare a legii, asa s-au facut niste norme prin care sa se aplice cumulul mare de legi care le guverneaza (institutiile semnatare - n.red.). Este o formalitate, nu este nimic senzational, sunt chestii pur tehnice, care nu adauga la lege", a explicat pentru Ziare.com deputatul Lucian Stanciu Viziteu.

 

Chiar Țuțuianu a declarat ca protocoalele acestea reprezinta "o forma legala, fireasca in cooperarea institutionala" si ca nu exista elemente care sa conduca la ideea ca ofiterii faceau acte de urmarire penala si ca vreunei persoane "i-au fost incalcate drepturi si libertati fundamentale".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22