Pe aceeași temă
"Pe rolul Secției de urmărire penală există un dosar care a fost înregistrat în urmă cu câteva zile, în care se fac investigații în legătură cu afirmațiile care au apărut în înregistrările care au alertat într-un fel opinia publică și care cred că sunt prezentate într-o manieră destul de tendențioasă, după cum am remarcat. Sunt prezentate într-o anume formă, sugerându-ne deja ce ar trebui să facem. Cercetările trebuie să fie obiective. Trebuie audiate persoanele care sunt invocate în cazul acesta, trebuie ridicate acele înregistrări, documentele despre care se vehiculează", a declarat procurorul general, la finalul ședinței CSM.
Augustin Lazăr a evitat să spună dacă procurorul şef al DNA Laura Codruța Kovesi va fi şi ea audiată, numele ei fiind printre cele care fac obiectul obsesiilor lui Ghiţă din alegaţiile transmise de RTV în lipsa dispărutului dat în urmărire naţională şi pe numele căruia a fost emis mandat de arestare în lipsă în urma unui lanţ consistent de infracţiuni pentru care este judecat şi cercetat în continuare de DNA.
Potrivit unor surse judiciare, citate de Agerpres, Sebastian Ghiță va fi citat de procurorii Parchetului General în dosarul deschis după apariția înregistrărilor prezentate de acesta la un post de televiziune. De asemenea, procurorii vor emite citații pentru persoanele implicate în acest caz.
În plus, toate înregistrările ar urma să fie conexate în același dosar instrumentat de Parchetul General.
Parchetul Inaltei Curti a deschis, miercuri, dosar penal dupa inregistrarea audio prezentata de Sebastian Ghita, in care Traian Basescu vorbeste despre informatii pe care le primea din dosare aflate in curs de solutionare.
Procurorii PICCJ s-au autosesizat in acest caz, dupa informatiile publicate in mass-media privind posibile imixtiuni in actul de justitie, in urma inregistrarii care a fost facuta publica de fostul deputat Sebastian Ghita si in care este redat un dialog intre fostul presedinte Traian Basescu si o alta persoana cu care discuta despre informatii pe care le-ar fi primit legat de dosare aflate in curs de solutionare.
***
Fostul presedinte Traian Basescu a declarat, joi, ca "marea problema" referitoare la inregistrarea lui Sebastian Ghita, aparuta marti in presa, este daca aceasta a fost facuta in baza unui mandat de la o institutie a statului.
"In primul rand, eu nu am stiut ca cineva inregistreaza si nu stiu daca a fost Sebastian Ghita sau altcineva. In al doilea rand, nu am autorizat pe nimeni ca daca a inregistrat ceva sa faca publice acele discutii private si in al treilea rand marea problema este daca cel care m-a inregistrat m-a inregistrat avand un mandat de la o institutie a statului sau a facut-o din proprie initiativa", a spus Traian Basescu, intrebat despre inregistrarile prezentate de Sebastian Ghita in care fostul presedinte al Romaniei vorbeste despre informatii pe care le-ar fi primit in legatura cu dosarul ICA, cauza in care a fost condamnat Dan Voiculescu", a spus Traian Basescu.
"Eu cred ca pedeapsa pe care a primit-o Voiculescu este una corecta. Daca este ceva de discutat, este daca au fost atrasi in proces toti cei care au participat la spalarea de bani din Cipru", a mai spus Basescu.
***
Judecatorul Camelia Bogdan a anuntat miercuri ca va sesiza CSM dupa declaratiile facute de Traian Basescu intr-o inregistrare transmisa de Sebastian Ghita prin intermediul RTV. Din afirmatiile facute de Băsescu reiese că judecatoarea ar fi fost trimisa sa-l judece pe Dan Voiculescu in consecinta promovarii sale la Curtea de Apel Bucureşti.
"Este gresit ca se acrediteaza ideea ca in sistemul judiciar exista magistrati dispusi sa faca inchisoare pentru obtinerea unor avantaje in cariera, cum ar fi promovarea intr-o functie de executie, in schimbul pronuntarii unei solutii de condamnare", a declarat Camelia Bogdan pentru News.ro
Judecatorul sustine ca nu este tolerabil, nici macar sub pretextul libertatii de exprimare, ca intr-un stat de drept sa se spuna despre un magistrat ca este executant. Ea considera acesta un atac la statul de drept.
"Nici la nivel de gluma nu este tolerabil sa se foloseasca sintagma magistrat executant, sub paravanul libertatii de expresie si astfel sa se lezeze prestanta unui sistem judiciar, a unui stat de drept in ansamblul sau. Este un atac la statul de drept. Am asteptat sa se autosesizeze CSM-ul, in urma declaratiilor fostului presedinte si, daca nu o va face, voi cere eu apararea reputatiei", a spus Camelia Bogdan.
Romania Curata: Ce se ascunde de fapt in spatele atacului lui Basescu devoalat din inregistrarea lui Ghita
Context:
Fostul deputat Sebastian Ghiţă, dispărut în urmă cu două săptămâni, a dat publicităţii pe postul de televiziune pe care îl controlează (RTV) o înregistrare audio cu fostul preşedinte Traian Băsescu în care acesta face aprecieri privind statul mafiot – pe care l-a descoperit recent după ce nu mai este preşedinte – şi susţine că sentinţa din dosarul lui Dan Voiculescu ar fi fost aranjată. Băsescu o atacă pe judecătoarea Camelia Bogdan, despre care sugerează că l-ar fi condamnat la 10 ani de detenţie pe mogulul Antenelor, Dan Voiculescu, la ordinul binomului DNA-SRI sau Kovesi-Coldea.
Traian Basescu a admis pe Facebook că înregistrarea difuzată de Sebastian Ghiţă este autentică şi datează de la sfârşitul anului trecut. Băsescu nu recunoaşte însă întâlnirea cu Camelia Bogdan.
Judecătoarea este cea care a intrat în sala de judecată la un termen al dosarului lui Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu. Ea a dispus audierea unui procuror pe care îl considera martor cheie în caz.
În plus, printr-o decizie din iunie anul trecut, judecătoarea Bogdan a cerut DIICOT să facă o anchetă penală şi să dispună confiscarea onorariului de aproape 2 milioane de lei încasat de notarul Ioana Băsescu în cazul Silver Mountain. În iunie 2014, fata fostului preşedinte a autentificat preluarea de către BCR a activelor firmei lui Dan Fisher, dezvoltatorul unor proiecte rezidenţiale în Poiana Braşov şi în Tâncăbeşti-Snagov. Judecătoarea a considerat tranzacţiile suspecte de spălare de bani.
Ghiţă nu a explicat cum a ajuns această înregistrare cu Traian Băsescu în posesia lui. El este dispărut de 2 saptamani şi este cautat de poliţie. Fostul deputat este anchetat şi judecat în 4 dosare penale.
Parchetul General s-a sesizat şi a declanşat o anchetă în cazul înregistrărilor cu Băsescu, difuzate de televiziunea lui Ghiţă
“În cursul zilei de astăzi, 4 ianuarie 2016, la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informaţiilor făcute publice prin materialul difuzat pe data de 3 ianaurie 2017 pe postul România TV. În această înregistrare, Traian Băsescu relata despre informaţiile pe care le primea în legătură cu cauze judiciare aflate în curs de soluţionare”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.
Transcriptul înregistrării audio cu Traian Băsescu, difuzate de Sebastian Ghiţă, în care fostul preşedinte discută cu un interlocutor neprecizat
Discuţie Interlocutor – Traian Băsescu VIDEO
Interlocutor: Şi aveţi înregistrări cu toţi?
Traian Băsescu: Coldea, doamna Kovesi, judecătoarea Camelia Bogdan. Bă, da’ să vezi conversaţia când îmi spuneau că îl luăm pe Mustaţă din complet. Da? Hai băieţi să-l aruncăm în aer! Vreţi să-mi distrugeţi familia?
(Notă Romania Curata. Judecătorul Stan Mustaţă, arestat şi condamnat apoi pentru corupţie, a judecat dosarul ICA a lui Dan Voiculescu la Curtea de apel Bucureşti. După ce a fost arestat, în complet a intrat judecătoarea Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat apoi la 10 ani de detenţie pe mogulul Antenelor – n.r.)
Interlocutor: Ce stat este ăsta, domnule preşedinte?
Băsescu: Eu v-am spus de câteva ori, stat mafiot, na, eu ştiu ce spun.
Interlocutor: Probleme cu dosarul Voiculescu?
Băsescu: Să-i vezi când vorbeau a doua zi după condamnare, care cum le-o spusese cu trei zile înainte, s-a împlinit. Cum îmi spunea "mâine îl luăm pe Mustaţă şi intră Camelia Bogdan". Să-i vezi după o zi când spuneau "am vorbit cu Camelia Bogdan şi a spus că dacă aveam Codul penal îi dădea 20 de ani, a putut să-i dea doar zece". Pe urmă trage concluziile Coldea, ştii. Să-l vezi ce spectaculos e Coldea când trage concluzii.
Interlocutor: Sunteţi supărat pe ei.
Băsescu: Camelia Bogdan este, a intrat judecător în dosarul ginerelui. Un judecător care duce dosarul de-un an este schimbat şi la ultimul termen a intrat Camelia Bogdan. Păi bă, Bogdan, eu te ştiu cine eşti!
Precizarile lui Traian Basescu facute pe Facebook
1. Înregistrările au fost făcute în cadrul unor discuţii private în ultimele luni ale anului 2016;
2. Recunosc înregistrările ca fiind reale;
3. Autorul a procedat la editarea înregistrărilor, ceea ce este de natură a crea unele confunzii;
4. Nu m-am întâlnit niciodată cu judecătoarea Camelia Bogdan şi, implicit, nici nu am discutat cu domnia sa dosarul Voiculescu;
5. Afirmaţiile mele sunt legate de informaţii primite de la structurile specializate şi nu de la procurori sau judecători, cu care nu am discutat niciodată dosarul ICA (Voiculescu);
6. Încă înainte de terminarea mandatului şi, în mod deosebit, după terminarea acestuia, am vorbit frecvent în spaţiul public, dar şi în întâlniri private, exemplificând ceea ce eu consideram a fi abuzuri cu elemente din dosare pe care le cunoşteam. În acelaşi timp, am vorbit, ori de câte ori am avut ocazia, despre nevoia punerii sub control real de către Parlament a activităţii serviciilor de informaţii, şi, în mod deosebit, a SRI”, a scris Băsescu pe Facebook.
Judecătoarea Camelia Bogdan a negat pentru România Curată că i-ar fi cerut cineva să îl condamne pe Dan Voiculescu
“Nu am avut nicio întâlnire cu generalul Coldea, Codruţa Kovesi sau Traian Băsescu. Nu a existat niciodată o astfel de întâlnire. Mie niciodată nu mi-a cerut nimeni să pronunţ o soluţie într-un dosar”, a declarat judecătoarea Camelia Bogdan, aflată acum la un stagiu de pregătire la Londra.
Cum explică magistratul Camelia Bogdan atacurile fostului președinte la adresa ei
Ea spune că a intrat doar la un singur termen în dosarul de la Curtea de Apel Bucureşti al ginerelui lui Traian Băsescu, Radu Pricop. Acesta şi Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, sunt judecaţi pentru şantaj.
Potrivit informaţiilor de la Curtea de Apel Bucureşti, dosarul lui Radu Pricop este judecat de judecătoarea Carmen Balaci. Într-adevăr, la termenul din 19 septembrie 2016, în locul judecătoarei Balaci a intrat în sala de judecată Camelia Bogdan. Ea a emis mai multe adrese atunci către Parchetul Înaltei Curţi.
“Acesta este un dosar de şantaj, am intrat la un singur termen şi am considerat că se impune audierea cu prioritate a procurorului de caz Remus Jurj Tudoran de la DIICOT (între timp, procurorul Jurj s-a transferat de la DIICOT la Parchetul Înaltei Curţi – n.r.)”
A cerut confiscarea a 2 milioane de lei de la notarul Ioana Băsescu
Însă judecătoarea Bogdan consideră că adevărata miza a atacului lui Traian Băsescu este faptul că ea a cerut confiscarea a aproape 2 milioane de lei de la notarul Ioana Băsescu, fiica fostului preşedinte al României.
Aceşti bani reprezintă onorariul încasat de fata fostului şef de stat pentru că, în iunie 2014, a autentificat preluarea de către creditorul BCR a activelor Silver Mountain, deţinute de firma omului de afaceri Dan Fisher. Poiectul Silver Montain, un ansamblu rezidenţial din Poiana Braşov, a fost anunţat de omul de afaceri Dan Fisher în 2008. El se lăuda că a atras investitori precum prinţul Albert de Monaco, Ion Ţiriac şi Ilie Năstase.
“Probabil sunt reacţii ale faptului că eu am dispus confiscarea onorariului de la notarul Ioana Băsescu pentru că a legalizat tipologia de spălare a banilor prin care activul Silver Mountain a fost atribuit BCR, deşi nu banca era împrumutatorul, ci societatea care controla debitoarea din off-shore”, a explicat judecătoarea Camelia Bogdan.
E vorba de dosarul insolvenţei firmei lui Dan Fisher, dezvoltatorul proiectelor rezidenţiale Silver Mountain din Poiana Braşov şi din Tâncăbeşti-Snagov
DNA a instrumentat un dosar de abuz în serviciu faţă de firma Euro Insol SPRL, reprezentată de practicianul în insolvenţă, Remus Borza, actual deputat ALDE de Braşov. Euro Insol SPRL era lichidatorul judiciar al INR Management Real Estate SRL, dezvoltatorul proiectului Silver Mountain din Poiana Braşov. INR Management Real Estate SRL a fost înfiinţată de omul de afaceri Dan Fisher şi a intrat în faliment în 2013. Fisher a decedat în 2012.
DNA a dat soluție de clasare în dosar şi a trimis o altă parte la DIICOT. Firma de recuperare creanţe, Insolvency Recovery Solutions SRL – aflată în litigiu cu BCR şi reprezentată de avocatul George Firicel Mitraşcă – a atacat decizia DNA de clasare în instanţă. Aşa dosarul a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti, la judecătoarea Camelia Bogdan. Ea a dispus redeschiderea cazului și trimiterea lui la DIICOT pentru anchetă.
“Sesizează organul de urmărire penală în privinţa efectuării unor verificări privind potenţialele infracţiuni de spălare a banilor de către Banca Comercială Română SA, constând în dobândirea imobilelor active situate în satul Tâncăbeşti, comuna Snagov, judeţul Ilfov compus din 15 loturi de teren adiacente cu o suprafaţă totală de 59.679 m.p, conform procesului verbal de licitaţie publică nr.1870/23.05.2014 şi respectiv a activului Silver Mountain, situat în Poiana Braşov, judeţul Braşov, compus din 171 apartamente, 176 locuri de parcare, 2 spaţii comerciale, clădire multifuncţională – Restaurant, Club, Spa & Fitness), drumuri de acces, spaţii verzi şi teren excedentar în suprafaţă de 206.500 m.p şi bunuri mobile care deservesc activul. Copie a prezentei precum şi a dosarului de instanţă se va înainta şi parchetului competent, respectiv Parchetul de pe lângă Înalta Curte de casaţie şi Justiţie – DIICOT”, a decis judecătoarea Bogdan în iunie 2016.
Aşadar, în 2013, firma lui Dan Fisher – decedat în 2012 – a dat faliment. Firma Euro Insol a lui Remus Borza a fost lichidator judiciar. BCR, considerat principalul creditor, avea de recuperat 85 milioane de euro.
În 2014, BCR a cumpărat la o licitaţie publică organizată de Euro Insol activele proiectului din Poiana Braşov pentru aproape 50 de milioane de euro. BCR a cumpărat pentru 2,3 milioane de euro şi un teren de 6 hectare deţinut de firma lui Fisher pe malul lacului Snagov.
Unde apare Ioana Băsescu
Fata fostului preşedinte al României, Ioana Băsescu, a fost notarul care a autentificat tranzacţiile BCR de preluare a activelor Silver Mountain din Poiana Braşov şi de la Tâncăbeşti. În plus, notarul Ioana Băsescu a autentificat şi vânzarea a 3 locuinţe în valoare de 1,2 milioane de euro fără TVA din complexul lui Fisher.
Suspiciunile judecătoarei
Judecătoarea Camelia Bogdan a considerat însă creditul acordat de BCR către firma lui Fisher ca fiind fictiv. Potrivit Cameliei Bogdan, banii ar fi provenit în realitate din paradisuri fiscale de la beneficiari care ar trebui identificaţi de procurori. Judecătoarea a considerat tranzacţiile prin care BCR a preluat activele firmei lui Fisher ca fiind suspecte de spălare de bani şi a sesizat DIICOT.
“Organele de urmărire penală vor verifica, pe cale de consecinţă, dacă în prezenta cauză, în care există suspiciunea rezonabilă că peste 134 000 000 EUR provenind din paradisuri fiscale au pătruns în economia legală, cu consecinţa înscrierii la masa credală a unei bănci fără ca certitudinea creanţei acesteia să fie verificată de către administratorul judiciar/ lichidator/ judecătorii sindici, bancă care a mai şi dobândit în contul unei creanţe fictive până în prezent două imobile conform procesului-verbal de licitaţie publică cu strigare nr. (…) din data de 23.05.2014, prin care B.C.R. S.A. a adjudecat activul compus din 15 loturi de teren în suprafaţă de 59.679 mp din satul Tâncăbeşti la preţul total de 8.148.258 lei, considerată achitată în contul creanţei înscrise în tabelul consolidat al creanţelor înregistrate şi activul Silver Mountain situat în Poiana Braşov la preţul total de 177.109.812,08 lei (40.102.756,11 Euro)”, a arătat judecătoarea Camelia Bogdan în încheierea din 10 iunie 2016 a Curţii de Apel Bucureşti.
In consecinta, judecătoarea Bogdan a cerut DIICOT şi confiscarea sumelor suspecte de spălare de bani:
“De la BCR urmează a se recupera, prin luarea unor măsuri asigurătorii în vederea confiscării speciale, cu efectul trecerii acestor bunuri în patrimoniul statului libere de orice sarcini, în primul rând, produsele directe ale infracţiunii de spălare a banilor aferente dobândirii imobilelor din Poiana Braşov şi Tâncănăbeşti”, se arată în încheierea CAB din 10 iunie 2016.
Judecătoarea a cerut şi confiscarea onorariului încasat de notarul Ioana Băsescu:
“Recuperarea produsului infracţiunii mai presupune luarea unor măsuri asigurătorii în vederea confiscării speciale a sumelor de bani transferate din contul escrow deschis în data de 19.06.2014 (…) în RON la BCR între INR Management Real Estate SRL (..) şi Banca Comercială Română S.A. (…)
Curtea urmează să constate plata din contractul de cont escrow (…) deschis în data de 19.06.2014 (…) la BCR în data de 20.06.2014, la o zi de la deschiderea contului escrow şi la două zile după autentificarea de către notar a împuternicirilor date reprezentanţilor BCR în dublă calitate de agent escrow şi de deponent al fondurilor către BIR Individual Notarial Ioana Băsescu în contul deschis la BRD SA (….) a următoarelor sume de bani:
-372 lei, cu explicaţia (..) onorariu alte acte neevaluabile.
-866465 LEI, cu explicaţia INST 362 TAXABCF;
-47482,08 LEI cu explicaţia (…) onorariu autentificare înstrăinare imobile
-40742 LEI, cu explicaţia INST 362 TAXABCF;
-943266,76 LEI, cu explicaţia (…) onorariu autentificare înstrăinare imobile.
În ceea ce priveşte sumele de bani asupra cărora urmează a fi luate măsuri de indisponibilizare în vederea recuperării produsului infracţiunii de la BIR Individual Notarial Ioana Băsescu, organele de urmărire penală vor mai avea în vedere – pe lângă nerespectarea obligaţiilor ce incumbă liber-profesioniştilor în materia prevenirii spălării banilor, care impuneau în prezenta cauză adoptarea unor măsuri de precauţie sporită la identificarea clientului şi raportarea tranzacţiilor suspecte la Oficiul Naţional Pentru Prevenirea Şi Combaterea Spălării Banilor – că în raportul întocmit de către administratorul judiciar Euro Insol SPRL privind cauzele care au atras falimentul INR (INR Management Real Estate SRL, firma lui Dan Fisher – n.r.) din 7.11.2013 (…) figurează menţionat drept cauză care a atras insolvenţa INR şi Contractul de vanzare cumparare încheiat între INR în calitate de vanzatoare si Broadreach Consulting Services SRL (societate controlată de acelaşi beneficiar real în care figurează interpus acelaşi administrator, respectiv Anca Rusu) în calitate de cumpărătoare autentificat sub nr. (…) din data de 26.10.2011 de BNP Ioana Basescu astfel cum a fost modificat prin Actul adiţional autentificat sub nr. (…) din data de 02.12.2011 de BNP Ioana Basescu având ca obiect apartamentul nr (….) cu o suprafaţă totală construită de 164,34 mp şi locul de parcare (…) Preţul de vanzare al apartamentului a fost de 307.084 Euro la care s-a adaugat TVA de 73.700,16 Euro”, se arată în încheierea judecătoarei Bogdan.
După acestă decizie a judecătoarei Camelia Bogdan din 10 iunie 2016, Remus Borza a anunţat că îi face plângere la Inspecţia Judiciară. Vezi detalii aici.