Augustin Lazăr, procurorul general, spune că ministrul Justiţiei nu i-a cerut demisia

E.b. | 16.03.2017

Augustin Lazăr, procurorul general al României, a declarat azi că ministrul Justiţiei nu i-a cerut demisia la întâlnirea pe care au avut-o miercuri, iar discuţia a fost "foarte clarificatoare şi pozitivă, ceea ce este un fapt bun”.

Pe aceeași temă

 

 

 

"A fost o discuţie profesională, constructivă şi foarte clarificatoare, pozitivă, ceea ce este un fapt bun. Altceva nu pot să vă spun”, a spus procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), conform News.ro.

 

Întrebat dacă ministrul Justiţiei i-a cerut demisia sau dacă i s-au făcut reproşuri, Lazăr a spus: "Nu. Va fi o evaluare care va fi comunicată peste câteva zile şi găsesc că este rezonabil acest fapt".

 

 

 

Relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass-media

 

 

 

Procurorul general al României participă joi la şedinţa Secţiei pentru procurori a CSM, care discută, printre altele, şi două rapoarte ale Inspecţiei Judiciare, unul vizând verificarea măsurilor luate de procurori şi conducerile parchetelor din cadrul Ministerului Public în vederea soluţionării dosarelor mai vechi de cinci ani de la data sesizării şi celălalt având ca obiect "verificarea respectării la nivelul Ministerului Public a Ghidului privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass-media”.

 

 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a întâlnit, miercuri, cu procurorul general, Augustin Lazăr, discuţiile având loc la câteva zile după ce Toader a spus că va discuta atât cu procurorul general, cât şi cu procurorul-şef al DNA despre ancheta privind OUG 13 şi decizia Curţii Constituţionale, care a constatat că s-a încălcat legea în acest caz.

 

Ministerul Justiţiei a anunţat că la întâlnire au fost discutate "aspecte privind activitatea instituţională a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie".

 

 

Procurorul general a declarat că discuţia a fost constructivă, "despre bunul mers al justiţiei".

 

 

 

Analiza lui Toader

 

 

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a declarat duminică, la Antena 3, că va avea în zilele următoare o discuţie cu procurorul general Augustin Lazăr şi, separat, cu procurorul general al DNA, Laura Codruţa Kovesi, despre ancheta privind OUG 13, considerând că s-a încălcat legea, conform deciziei Curţii Constituţionale, şi a dat de înţeles că nu exclude nici varianta ca cei doi să demisioneze până atunci.

 

Tudorel Toader a afirmat şi că va face o analiză a activităţii Ministerului Public în următoarele două săptămâni, urmând să ia în acel moment o decizie finală, inclusiv privind revocarea celor doi procurori generali.

 

Luni, ministrul Justiţiei a afirmat că, de fapt, nu le-a sugerat procurorului general al României, Augustin Lazăr, şi procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, să îşi dea demisia, ci a invocat o instituţie care există în Codul Muncii, precizând că oricine poate să îşi dea demisia şi că nimeni nu este obligat să muncească împotriva voinţei lui.

 

Ulterior, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a precizat că are dreptul şi obligaţia de a verifica eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu de către procurorul general, Augustin Lazăr, şi procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, potrivit legii privind organizarea judiciară. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22