Pe aceeași temă
Întrebat de către redactorul Agerpres, dacă ministrul Justiției, Tudorel Toader, a încălcat regulamentul Consiliului Superior al Magistraturii când a formulat cererea de revocare a procurorului șef DNA, Laura Codruța Kovesi, Augustin Lazăr a spus că aceasta este concluzia Ministerului Public, dar că dorește o dezbatere la care să se prezinte și alte puncte de vedere.
Augustin Lazăr amintește de Regulamentul de organizare și funcționare a CSM, și citează art. 24, indice 1, care descrie amănunțit toți pași care trebuie urmați la procedura de verificare a managementului procurorului-șef, pe care ministrul de Justiție i-a ignorat cu desăvârșire, construind propriul raport.
„De la sesizare pana la verificarea de către Inspecția Judiciară. Apoi, punerea în discuție în secția de profil, daca este procuror sau judecător, apoi se cer apărările celui în cauză. Se aduce la cunoștință și se poate face verificarea apărărilor. După care, secția dispune sau nu revocarea. Cel in cauza are posibilitatea să atace hotărârea secției la plen iar după plen are posibilitatea să se adreseze Sectiei de contencios a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Prin urmare, este o procedură foarte elaborată iar eu am întrebat în Secția de procurori dacă există posibilitatea, dacă este permis ca Executivul să intervină peste această procedură si dacă poate să o neglijeze si să facă propria evaluare. Adică, Executivul să se erijeze în același timp în denunțător și apoi in evaluator, în judecător al situației, pentru a cere in continuare revocarea unui magistrat cu funcție de conducere. Răspunsul nostru este ca nu poate, fiindcă ar trece linia roșie a separației puterilor in stat”, a explicat Augustin Lazar.