Augustin Lazăr: Vulnerabilitățile prezentate în media sunt de grad destul de jos. E jenant

Dora Vulcan | 07.03.2018

Ministerul Public îşi prezintă miercuri bilanţul de activitate pe 2017, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis. Ministrul Justiţiei Tudorel Toader lipsește, așa cum a lipsit și de la bilanțul DNA.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

LIVE TEXT (monitorizare Hotnews și Ziare.com):

 

 

Declaratii procuror general Augustin Lazar:

 

- Bun venit la analiza Ministerului Public desfasurata in 2017. Am decis in acest an sa desfasuram sedinta in Sala de Marmura in considerarea contributiei unei componente importante ale Ministerului Public - parchetele militare. Procurorii militari au avut o contributie relevanta la activitatea Ministerului Public, au clarificat aspecte ale istoriei recente a Romaniei (trimitere la ancheta in dosarul Mineriadei, finalizata in 2017).

 

- Bilantul Ministerului Public pe 2017 se desfasoara sub auspiciile Centenarului Marii Uniri. In acest context se inscrie si publicarea recenta a lucrarii Protectia juridica a patrimoniului cultural. E un ghid de referinta pentru activitatea colegilor nostri.

 

- Atentia publica permanenta si insistent orientata catre munca procurorilor a impus asumarea unei tinute integre.

 

- In 2017 procurorii si-au indeplinit cu profesionalism atributiile legale.

 

- Prevederile legale si constitutionale asigura independenta operationala a procurorilor si implica imixtiuni ale altor autoritati din afara puterii judecatoresti.

 

- Asta permite ca principiul separatiilor puterilor in stat sa fie respectat.

 

- In 2017 procurorii au avut 1.752.000 de dosare, din care au solutionat 533.000 de dosare, privind aproape 60.000 de inculpati care au fost trimisi in judecata.

 

- Aproape 4.000 de inculpati sunt minori, un numar care trebuie sa ne puna pe ganduri.

 

- Au fost arestati preventiv cca 10%, masurile preventive au fost aplicate echilibrat, fara excese.

 

- 20.380 au savarsit infractiuni contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice, mai mult de jumatate pentru conducererea sub influenta alcoolului, peste 10.000 de inculpati. Ne atrage atentia asupra carentelor educatiei unor oameni.

 

- Au fost achitati preventiv 1,7% din inculpatii trimisi in judecata in 2017, asemanator cu cel de anul trecut.

 

- Aspecte ingrijoratoare pentru violenta in familie - 1.500 de inculpati trimisi in judecata.

 

- Copii victime ale parintilor, 223, dintre care 162 minori. 62 de copii victime ale omorului, tentativa si fapta consumata. 57 de copii victime ale lovirilor si alte violente, 44 victime ale violurilor.

 

- Raportat la relatia frati si surori victime, 132 de victime, 43 victime ale omorului intre frati si surori. Cifre care ne pun foarte serios pe ganduri.

 

- Este necesar sa luam masuri care sa previna savarsirea acestor infractiuni.

 

- Cazuri reprezentative: fapte savarsite de membrii comisie pentru acordarea titlului de luptator in revolutie, o cauza complexa. Dosarul Hexipharma. Furtul tezaurelor antice, in care au fost recuperate doua tabule de bronz, datate la 170 d. Hr, cel mai vechi document epigrafic si legislativ gasit pe teritoriul Romaniei. Si cauza cunoscuta generic Mineriada. Procurori militari au finalizat cercetarile si au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor. S-a retinut ca autoritatile statului au declansat un atac violent asupra manifestantilor pasnici.

 

- Investigarea infractiunilor de coruptie, conflict de interese, infractiuni contra patrimoniului cultural, contra mediului si fondului forestier. Aceasta directie strategica a fost bine evaluata in rapoartele MCV si si in media a fost bine reflectata.

 

- In 2017 2.501 inculpati au incheiat acorduri de recunoastere a vinovatiei. 4,2% din numarul total al inculpatilor trimisi in judecata. E un trend bun.

 

- Cooperarea judiciara internationala a fost o directie importanta urmata de Ministerul Public.

 

- Formarea unui corp profesional de o inalta tinuta etica e o directie strategica a MP, observam cat de jenante sunt vulnerabilitatile care ne sunt prezentate in media. E foarte neplacut sa vedem vulnerabilitati de grad destul de jos prezentate in media.

 

  - Am incheiat protocoale cu Ministerului Apelor si Padurilor, Ministerul Mediului si cu Greenpeace Romania. Toti cei care doresc sa aiba o contributie la protejarea mediului au un partener in MP. A continuat realizarea proiectului Justitia Verde si crearea unei linii verzi unde cetatenii pot semnala fapte in legatura cu mediul.

 

- E de remarcat participarea masiva a procurorilor, voluntari, la orele de educatie juridica in scoli.

 

- Avem in vedere modernizarea in sensul informatizarii MP.

 

- Controlul Inspectiei Judiciare: principalele concluzii au pus in evidenta asumarea si indeplinirea in mod corespunzator a atributiilor.

 

- Prioritatile MP pentru anul 2018: furnizarea unui serviciu public profesionist; consolidarea progreselor in combaterea coruptiei; promovarea standardelor europene in ce priveste drepturile omului; consolidarea unui corp de procurori integri.

 

- Va felicit pentru activitatea din 2017 si va urez succes. Multumiri si jurnalistilor pentru contributia importanta pe care au avut-o in reflectarea in media a eforturilor MP.

 

 

11:08 - Se intoneaza imnul national.

 

11:07 - La prezentarea bilantului sunt prezenti si sefa Curtii Supreme, judecatoarea Cristina Tarcea si seful Politiei Romane, Catalin Ionita, reprezentanti de la ANI, ONPCSB, DLAF, magistrati, precum si reprezentanti ai unor ONG-uri si ai corpului diplomatic.

 

11:02 - La bilantul Ministerului Public a ajuns si sefa CSM, judecatoarea Simona Marcu. Ea nu a fost prezenta la bilantul DNA de saptamana tercuta. Este prezent si seful Sectiei de procurori din CSM, Codrut Olaru.

 

10:57 - A ajuns la Cercul Militar si presedintele Klaus Iohannis. El va sustine un discurs in aproximativ 10 minute.

 

10:50 - In sala au ajuns oficialii si asteapta sa inceapa sedinta de bilant. În primul rând sunt sefa DNA Laura Codruta Kovesi, adjunctul său Marius Iacob și seful DIICOT Daniel Horodniceanu.

 

 

***

 

Prezentarea bilantului va avea loc incepand cu ora 11.00, la Cercul Militar National.

 

"Romanii devin tot mai vigilenti la abaterile de la ordinea de drept, dar si mai hotarati sa isi apere drepturile si libertatile, aspecte strans legate si de perceptia asupra coruptiei. Faptul ca, la nivelul unei tot mai largi parti a societatii, aceste principii se transpun in mod de viata inseamna ca asteptarile publice de la toate componentele sistemului judiciar sunt din ce in ce mai mari. Cu atat mai important este ca dumneavoastra sa ramaneti loiali normei constitutionale "Nimeni nu este mai presus de lege" si sa va exercitati atributiile cu obiectivitate, fara a fi influentati de calitatea persoanei cercetate sau de apartenenta ei politica ori de alta natura", declara Iohannis la bilanțul anterior al Ministerului Public, citat de news.ro. 

 

Iohannis s-a referit tot atunci la "incercari de a reveni la situatii anterioare reformei, punerea sub semnul intrebarii a autoritatii hotararilor judecatoresti sau a independentei magistratilor nu fac decat sa incetineasca acest progres si sa afecteze direct Romania" si nota ca atacurile la adresa procurorilor si judecatorilor au cunoscut o crestere ingrijoratoare, motiv pentru care "apararea independentei si impartialitatii sistemului judiciar, precum si a reputatiei profesionale a magistratilor sunt cat se poate de necesare".

 

 

 

Tudorel Toader recidivează: Nu participă nici la bilanțul Parchetului General

 

 

După ce a cerut revocarea din funcție a procurorului șef Laura Codruța Kovesi, Toader a confirmat că a primit raportul de activitate al Parchetului General, care cuprinde și rapoartele DNA şi DIICOT pe anul 2017. Cu toate acestea, el nu va participa nici la bilanțul Ministerului Public, așa cum nu a făcut-o nici la cel prezentat de Codruța Kovesi căreia tocmai îi ceruse revocare, anunț pe care l-a făcut sub anumite pretexte chiar la ședința CSM unde se discuta raportul său de revocare. Toader îi imputase șefei DNA că nu i-a trimit raportul odată cu invitația de participare la eveniment, deși prerogativa aparține procurorului general. Kovesi a motivat că s-a lucrat până în ultima clipă la actualizarea unor informații de ultimă oră și inserarea acestora în raport. Potrivit legii, raportul trebuie înaintat ministrului până la sfârșitul lunii februarie, termen în care Kovesi se încadrase. În baza art.79 din legea privind organizarea judiciară, ministrul Justiției trebuie să prezinte propria evaluare asupra raportului PÎCCJ în plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului. Tudorel Toader a mai declarat pentru Știripesurse.Ro că nu s-a stabilit încă data la care se va prezenta raportul în Parlament.

 

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că îl susține fără niciun fel de ezitare pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, iar raportul prezentat de acesta (referitor la managementul DNA - n.r.) nu poate fi combătut de cineva de bună credinţă. Preşedintele PSD spune că a ţinut să facă precizarea referitoare la ministrul Justiţiei pentru că a fost "o avalanşă de critici împotriva dumnealui", inclusiv ştiri despre o posibilă remaniere.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22