AUGUSTIN ZEGREAN, presedintele Curtii Constitutionale, despre legea BIG BROTHER: Nu simt nicio PRESIUNE

A. C | 21.01.2015

Pe aceeași temă

Augustin Zegrean, presedintele Curtii Constitutionale, a declarat astazi, inainte de discutarea exceptiei de neconstitutionalitate cu privire la asa zisa lege Big Brother, ce vizeaza securitatea cibernetica a Romaniei, ca nu simte niciun fel de presiune in legatura cu noua legislatie, conform Hotnews.ro.

 

"Personal, nu simt niciun fel de presiune. M-am invatat cu astea. De 25 de ani sunt obisnuit sa se vorbeasca multe, vrute si nevrute. Nu ma mai impresioneaza chestia asta", a spus Augustin Zegrean.

 

Declaratia vine in conditiile in care Judecatorii Curtii Constitutionale (CC) analizeaza astazi exceptia de neconstitutionalitate ridicata de deputatii liberali cu privire la Legea securitatii cibernetice, sesizare in care parlamentarii arata ca actul normativ limiteaza dreptul la viata privata digitala.

 

CITITI SI: Asociatia furnizorilor de Internet: Accesul la datele de trafic ale clientilor trebuie permis doar CU MANDAT JUDECATORESC

 

Sesizarea depusa la CC precizeaza ca:

"Prin aceasta lege, in mod mascat, se restrang drepturile si libertatile cetateanului, prin permiterea accesului la infrastructura cibernetica si la datele continute, in baza unei simple motivari comunicate de institutiile abilitate si nominalizate prin lege, fara existenta unei aprobari judecatoresti conform Codului de procedura penala si cerintelor adoptate de Curtea Constitutionala prin deciziile 440/ 2014 si 461/ 2014, deci legea nu este armonizata la cerintele Curtii Constitutionale. Legea incalca dispozitiile art. 148, alin (2) si urmatoarele din Constitutia Romaniei, prin netranspunerea corecta a reglementarilor comunitare in materie”.

 

CITITI SI: Augustin ZEGREAN, presedintele CCR, despre legile BIG BROTHER: Au fost declarate NECONSTITUTIONALE in 2014. Reglementarile in acest domeniu ar trebui sa respecte DREPTURILE SI LIBERTATILE FUNDAMENTALE

 

Art 17 din Legea Securitatii Cibernetice prevede, in forma actuala, ca detinatorii de infrastructuri cibernetice au o serie de responsabilitati, printre care:

 

a) Sa acorde sprijinul necesar, la solicitarea motivata a Serviciului Roman de Informatii, Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne, Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat, Serviciului de Informatii Externe, Serviciului de Telecomunicatii Speciale, Serviciului de Protectie si Paza, CERT-RO si ANCOM, in indeplinirea atributiilor ce le revin acestora si sa permita accesul reprezentantilor desemnati in acest scop la datele detinute, relevante in contextul solicitarii".

 

Legea stabileste cadrul general de reglementare in domeniul securitatii cibernetice si obligatiile ce revin persoanelor juridice de drept public sau privat in scopul protejarii infrastructurilor cibernetice, inclusiv furnizorii de servicii de internet, si prevede obligatii privind asigurarea securitatii sistemelor lor si notificarea clientilor in situatia unor incidente/atacuri cibernetice si luarea de masuri pentru a restabili conditiile normale de functionare.

 

CITITI SI: Consiliul pentru Combaterea Discriminarii: Legea BIG BROTHER este DISCRIMINATORIE


13 organizatii non-guvernamentale au facut un apel, in 22 decembrie 2014, catre presedintele Klaus Iohannis, catre liderii grupurilor parlamentare, catre Inalta Curte de Casatie si Justitie si catre Avocatul Poporului pentru a sesiza Curtea Constitutionala asupra Legii Securitatii cibernetice, care, in forma adoptata recent de Parlament, ar incalca garantiile constitutionale privind viata privata.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22