Pe aceeași temă
Declarația cancelarul austriac a fost făcută marți la la Summit-ul UE-Balcanii de Vest, de la Tirana, unde participă și președintele Klaus Iohannis.
Declarația vine la o zi după ce ministrul de Interne, Lucian Bode, a fost la Viena, unde s-a întâlnit cu ministrul de Interne Gerhart Karner, rezultatul discuțiilor pare să ne fie însă nefavorabil.
„Ministrul de Interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria și România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranți ilegali neînregistrați în Austria. Asta înseamnă că au sărit granița externă a Uniunii Europene și au ajuns într-o țară internă, așa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a spus marți Nehammer.
Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat marţi dimineaţa, într-o emisiune la postul public de televiziune, că Viena îşi menţine dreptul de veto faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen şi nu are de gând să-şi schimbe opinia la Consiliul JAI din 8-9 decembrie, relatează presa austriacă.
Ministrul a dezminţit informaţiile potrivit cărora Austria ar putea ceda presiunilor la Consiliul miniştrilor de Interne din UE care va avea loc în 8 decembrie la Bruxelles.
„În acest moment, refuzăm extinderea Schengen cu România şi Bulgaria", a spus ministrul, scrie News.ro.
De asemenea, nu va exista nici o aprobare condiţionată a aderării la Schegen, adică aderarea la vară, dacă sunt îndeplinite anumite condiţii - a precizat un purtător de cuvânt al ministrului într-un interviu acordat cotidianului „Kleine Zeitung”.
Protecţia frontierelor, spun oficialii austrieci, pur şi simplu nu funcţionează, iar Bulgaria şi România trebuie să fie tratate la pachet.
Tot marți, și președintele Iohannis s-a arătat rezervat în ceea ce privește șansele României de aderare la spațiul Schengen, cu tot sprijinul arătat de Comisia Europeană.
„Încă se discută, se negociază. Joi acestă chestiune se va afla pe masa Consiliului JAI. Acolo se va discuta in extenso această chestiune. Până atunci e nevoie de negocieri. Încă se discută pe textului acelei decizii. În continuare se discută și se negociază, nu ne vom opri din discutat și negociat până în ultimul moment”, a declarat, marți, șeful statului.
Comisia Europeană a subliniat luni că Bulgaria, România şi Croaţia îndeplinesc „în totalitate toate cerinţele” pentru a fi membre Schengen cu drepturi depline şi se aşteaptă ca toate cele 27 de state membre să dea undă verde, joi, primirii acestora, deși nu există unanimitate.
Reacția Bulgariei
Guvernul de la Sofia este pregătit pentru măsuri de răspuns dacă Olanda și Austria impun veto privind aderarea Bulgariei la Schengen, a declarat luni premierul bulgar interimar Gâlâb Donev, scrie Dnevnik, citată de Rador.
El a convocat recent o întâlnire pe această temă, la care a participat ministrul Afacerilor Interne, Ivan Demerdjiev, ministrul Afacerilor Externe, Nikolai Milkov, și ministrul Justiției, Krum Zarkov.
Premierul a amintit că au avut loc două controale ale Comisiei Europene pentru a vedea dacă Bulgaria a îndeplinit criteriile de aderare la Schengen. „Ambele s-au încheiat cu rapoarte pozitive pentru Bulgaria. În plus, Ambasada Austriei la Sofia a efectuat o inspecție – de asemenea pozitivă. Rezultatele acestor inspecții au arătat în mod categoric că Bulgaria îndeplinește toate criteriile de aderare la Schengen. Din păcate, Olanda a ales să nu participe la aceste verificări”, a adăugat el.
Premierul bulgar și-a exprimat speranța că în zilele rămase „rațiunea va învinge” în ceea ce îi privește pe partenerii din Schengen.
Guvernul olandez a decis vineri că va accepta ca România și Croația să adere la spațiul Schengen, astfel încât cetățenii acestor țări să poată călători liber în acest spațiu, dar va bloca intrarea Bulgariei pentru că crede că aceasta nu îndeplinește condițiile necesare. Austria se opune intrării ambelor state în spațiul Schengen, dar este favorabilă aderării Croației.
Decizie politică
Cancelarul Austriei încearcă să recâștige simpatia electoratului promovând o politică anti-imigrație, partidul său aflându-se pe o pantă descrescătoare a popularității.
Karl Nehammer, membru al ÖVP, a devenit cancelar al Austriei la 6 decembrie 2021. Anterior a fost ministru de Interne din 2020 până în 2021, secretar general al ÖVP din 2018 până în 2020 și membru al Consiliului Național din 2017 până în 2020. Explicația deciziei guvernului austriac de a da un vot negativ României ține de contextul politic din Austria, în condițiile în care, în ianuarie vor avea loc alegeri în Austria Inferioară, iar partidul de dreapta, aflat la guvernare se află pe ultimele locuri în sondaje.
Ambasadorul României la Viena, Emil Hurezeanu a explicat într-un interviu pentru Digi24 că decizia e în final una politică „și nu una bazată pe realitatea concretă”.
El a mai spus că procentul de 40% migrație ilegală în Austria, invocat de guvernul de la Viena face parte dintr-un sondaj cu un eșantion mic, acesta nereflectând situația reală. În plus, afirmă Hurezeanu, în ultima perioadă raporturile dintre cele două ministere de Interne din Austria și România au fost dintre cele mai bune, miniștrii felicitând-se în mai multe rânduri pentru colaborare și rezultate.
Austria a rămas singurul stat membru al Uniunii Europene care se opună intrării României și Bulgariei în Schengen, după ce guvernul olandez a anunțat vineri că Parlamentul de la Haga își va da acordul pentru accederea României și Croației. Intrarea în Schengen presupune însă un vot în unanimitate pe 8 decembrie la reuniunea miniștrilor europeni de interne și justiție.
În Consiliul JAI din 7 decembrie se va lua o decizie dacă se va supune la vot aderarea Bulgariei și României la Schengen la reuniunea din 8 decembrie, în condițiile în care există voturi împotrivă. Decizia trebuie luată în unanimitate.