Pe aceeași temă
Oficialii din Austria au declarat pentru publicația Taz.de faptul că granițele externe ale UE sunt slab protejate, astfel nu se explică de ce 70% dintre migranții reținuți în Austria nu au fost supuși unor controale anterioare în alte state membre.
Publicația arată că rezoluția recentă din Parlamentul European arată „cât de singur este guvernul negru-verde de la Viena” în problematica Schengen. Vă reamintim că 526 de europarlamentari au votat pentru și doar 57 împotrivă ca Bulgaria și România să fie admise cât mai rapid în spațiul european fără frontiere.
Întrebată de publicație cum motivează decizie de a răspunde cu veto la dezideratul României și Bulgariei de a adera la Schengen, Cancelaria de la Viena a precizat că hotărârea nu este una politică, ci una „întemeiată pe îngrijorări legate de securitate”.
Oficialii austrieci susțin că aproximativ 70% dintre migranții reținuți în Austria nu au fost supuși unor controale anterioare în vreo țară UE, ceea ce relevă protecția deficitară a granițelor externe ale UE.
Este "dreptul și, de asemenea, datoria fiecărui stat membru să își apere interesul național", mai transmite cancelaria, potrivit sursei citate.
Sursa citată arată că Cancelaria austriacă ignoră faptul că Ungaria, unul dintre cei mai mari susținători ai OVP, direcționează un număr extrem de mare de migranți neînregistrați în Austria.
Totodată, publicația Taz arată că veto-ul pe Schengen al Austriei nu a generat prea multe critici din partea Verzilor, partenerii minoritar de coaliție ai OVP.
În luna martie, ministrul sănătății din Austria, s-a pronunțat în favoarea aderării României la Schengen, oferind motivații politice. Oficialul a precizat că Austria are nevoie urgență de cei 30.000 de îngrijitori de bătrâni și bolnavi din România care lucrează 24 de ore din 24.