Austria și Olanda au votat împotriva intrării României și Bulgariei în Schengen

L. G. | 08.12.2022

Austria nu a renunțat la veto-ul împotriva României nici după negocierile directe cu Germania. Olanda a explicat că a votat împotrivă pentru că votul a fost comun și consideră că Bulgaria nu este pregătită

Pe aceeași temă

Austria și Olanda au votat împotriva aderării la Schengen pentru România și Bulgaria. Olanda a spus în cadrul reuniunii Consiliului JAI că este în favoarea aderării României la Schengen, dar votul a fost negativ pentru că România e la pachet cu Bulgaria, iar Olanda consideră Bulgaria nepregătită.

Cea de a treia țară - Croația - a primit vot favorabil pentru aderarea la Schengen: de la 1 ianuarie 2023 cu frontierele terestre, de la 1 martie cu frontiera aeriană.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, s-a declarat dezamăgită de votul împotriva României și Bulgariei:

„Le spun tuturor cetățenilor din Croația bine ați venit.

Cetățenilor din România și Bulgaria le spun: voi meritați să fiți membri deplini, aveți susșinerea din aproape toate statele membre, a Comisiei Europene.

Sunt dezamăgită și cred că împărtășesc această dezamăgire cu România și Bulgaria.

Sunt convinsă că vom ajunge la aderarea României și Bulgariei în acest mandat si va fi prioritatea mea (...)În acest moment nu suntem uniți și asta ne face slabi”.

Reacții ale politicienilor români:

Kelemen Hunor – UDMR: „O decizie mizerabilă"

„Astăzi, Consiliul miniștrilor europeni de Justiție și Afaceri Interne (JAI) a respins aderarea României la spațiul Schengen.

Veto-ul Austriei este o atitudine incorectă, imorală, lipsită de argumente solide, arătând un joc politic mizerabil. Da, este o decizie mizerabilă împotriva fiecărui cetățean român, împotriva tuturor comunităților din România, împotriva bunului simț, împotriva legilor care guvernează libertatea de mișcare în interiorul Uniunii Europene. România, de 11 ani, îndeplinește toate criteriile de aderare la spațiul Schengen, are susținerea tuturor statelor membre iar Austria, prin această decizie ipocrită, arată încă o dată că regulile și valorile comune pot fi încălcate în picioare.”, a scris liderul UDMR și vivepremier pe Facebook.

Eugen Tomac – europarlamentar PMP : „Cea mai mare umilință”

„Astăzi se demonstrează cât se poate de limpede că în Uniunea Europeană regulile pot fi călcate în picioare chiar și de cei care ne dau lecții de loialitate față de valorile europene.

Este cea mai mare umilință la care suntem supuși în calitate de stat membru al Uniunii Europene.

Poate acum va înțelege Parlamentul, Guvernul și, evident, Președintele României că relația cu Uniunea Europeană nu se rezumă doar la subvenții și drept de muncă în alte state.

Nu meritam această lecție cinică, însă nici nu trebuie să ne resemnăm,” a spus Eugen Tomac.

Dragoș Pîslaru - europarlamentarul REPER: „Migrația a fost un paravan tehnic”

„Azi nu. Mai stăm la poarta Schengen. Austria s-a opus aderării noastre într-un joc dur care nu ține cont de criterii, ci de rațiuni politice. Migrația a fost un paravan tehnic din spatele vetoului politic al Austriei. De fapt, cifrele oficiale contrazic ”temerile” Austriei. Miza a fost, de fapt, politica internă. Guvernul de la Viena se pregătește de alegeri regionale și este cotat pe a doua poziție. De aceea ne-am trezit cu acest discurs anti extindere Schengen cu doar două săptămâni înainte de Consiliul JAI”, a scris pe Facebook Dragoș Pîslaru

Marcel Ciolacu - lider PSD: „Un cadou gratuit de Crăciun pentru Putin”

„Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Unitatea și stabilitatea europeană au primit astăzi o lovitură dură din partea unui stat care a ales ca, în vremuri grele, să-și abandoneze camarazii europeni și să servească – în schimb - intereselor Rusiei.

Este clar că Austria s-a decuplat de Europa. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd! Statele europene nu vor uita că decizia de astăzi a guvernului de dreapta austriac are efecte grave asupra viitorului european.

România nu are nevoie de îngăduința Austriei! Noi vrem doar să fim tratați corect, cu respectul cuvenit oricărui alt stat european!

În același timp, dreapta europeană trebuie să își asume această situație, care creează o problemă uriașă Uniunii Europene însăși. Gestul cancelarului de dreapta austriac este și eșecul dreptei europene, care nu a fost în stare să gestioneze această situație”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Cătălin Drulă - lider USR: Decizia Consiliului JAI este una „profund nedreaptă”

„Românii merită să intre în Schengen. Şi-au câştigat acest drept cu multă muncă şi seriozitate. Poziţia guvernului austriac va rămâne în istorie ca un act de discriminare. Inexplicabilă e şi poziţia PPE, partidul european din care fac parte Klaus Iohannis şi PNL.

Ieri, şeful PPE a stat umăr la umăr cu cancelarul austriac în timp ce acesta explica cum ne refuză un drept legitim, pentru motive care nu ţin de România.

Astăzi trebuie să fie şi un moment de reflecţie pentru vechea clasă politică. Trebuie să reflecteze asupra felului în care România este văzută şi tratată în afara graniţelor.

Pentru nedreptatea suferită azi de români, există şi responsabilităţi naţionale de asumat: „Lucian Bode trebuie să-şi dea demisia pentru acest eşec. În ceea ce îl priveşte pe Klaus Iohannis, şeful politicii externe a României, această zi infamă i-a pecetluit definitiv mandatele goale de preşedinte”, a scris Cătălin Drulă, joi, pe Facebook.

****

Miniştrii de interne din Uniunea Europeană s-au reunit joi, 8 decembrie, la Bruxelles, în cadrul Consiliului pentru Afaceri Interne (JAI), pentru a discuta extinderea Spaţiului Schengen către România, Bulgaria şi Croaţia.

România a intrat în ședința de Consiliu JAI cu sprijinul a 26 de state membre Schengen, însă areu veto-ul Austriei. Șansele unei răsturnări de situație aproape că nu există, în condițiile în care, în seara dinaintea reuniunii atât ministrul austriac de Interne, cât și cancelarul au transmis că nu au niciun motiv să se răzgândească, invocându-i pe cei 75.000 de migranți ilegali din Austria care nu au fost înainte înregistrați în nicio altă țară UE. Decizia în Consiliul JAI se ia cu unanimitate.

Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a anunțat și joi că va vota împotriva extinderii spațiului Schengen pentru a include România și Bulgaria, în cadrul unei întâlniri cu omologii săi de la Bruxelles, blocând astfel intrarea acestor două țări în spațiul de liberă circulație, transmite AFP.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22