Pe aceeași temă
OMV și Gazprom negociază un schimb în urma căruia, porivit unei informații publicate vineri în presă, rafinăria Petrobrazi de la Ploieşti ar fi ajuns la Gazprom.
În cadrul tranzacției, OMV va ceda active europene în schimbul unei participaţii minoritare, de 25%, la un zăcământ de gaze din Siberia.
OMV a comunicat vineri că Rafinăria Petrobrazi nu este și nu va fi inclusă în tranzacția pusă la cale de cel două importante companii.
''Aceste zvonuri sunt complet lipsite de sens'', au declarat oficiali OMV.
Petrobrazi este un punct strategic al economiei româneşti, și una dintre cele trei rafinării importante din România: cea de la Năvodari, care este deţinută acum de kazahi, dar urmează să ajungă la chinezi, şi două la Ploieşti – Petrobrazi (a austriecilor de la OMV),și Petrotel ( a rușilor de la Lukoil).
Potrivit presei austriece, două rafinării OMV, cea uriaşă de la Viena şi una din Bavaria, ar fi fost pe lista schimbului de active cu Gazprom. Acestea ar fi urmat să fie transferate către o nouă entitate, la care să participe ruşii, potrivit Digi24.
La sfârșitul anului, şeful OMV, Rainer Seele, spunea că a pregatit o listă scurtă cu trei nume de active pentru schimbul de active cu ruşii. Seele are relații destul de apropiate cu Rusia. A condus Wintershall, grup german care are un parteneriat trandițional cu Gazprom, care chiar prin intermediul firmei germane și-a extins afacerile europene. A fost și președinte al Camerei de Comerț Germania - Rusia.
Ministrul Energiei reacționează
"Am luat notă de comunicatul transmis de compania OMV pentru clarificarea aspectelor apărute în presă, în ultima perioadă. Vom urmări atent, în perioada următoare, cele prezentate în comunicat și vom avea aceste teme pe agenda prioritară de discuții cu compania mai sus menționată. OMV Petrom este o companie de succes și sunt convins că anul 2016 va însemna atingerea unor obiective importante pentru activitatea sa în România", a declarat ministrul Victor Grigorescu citat într-un comunicat.