Pe aceeași temă
MAE a reactionat dupa ce un site italian a scris ca autorii atacului terorist care a avut loc in Tunisia aveau mitraliere provenite din Romania. In comunicatul MAE se precizeaza ca ANCEX va efectua procedura de trasabilitate, daca autoritatile tunisiene pun la dispozitia partii romane datele de identificare ale armelor, relateaza Hotnews.
Surse citate de site-ul italian 2duerighe.it. au afirmat ca autorii atacului terorist comis miercuri la Muzeul Bardo din Tunis aveau mitraliere de tip Kalasnikov AK-47 provenind din Romania.
"Ministerul Afacerilor Externe a initiat in regim de urgenta demersuri pe langa autoritatile tunisiene pentru a verifica acuratetea informatiilor vehiculate in presa, preluate de pe site-ul italian 2duerighe.com. Autoritatea romana de control in domeniul exporturilor si importurilor de produse strategice - ANCEX va efectua cu celeritate procedura de trasabilitate, in cazul in care autoritatile tunisiene pun la dispozitia partii romane datele de identificare ale armelor respective", a anuntat Ministerul de Externe.
MAE reafirma faptul ca Romania respecta "cu strictete cele mai inalte standarde de control al exporturilor si importurilor de produse militare, autoritatea nationala de control in domeniu aproband licentele de export numai in baza prezentarii unor asigurari primite din partea utilizatorilor finali, angajamente confirmate si de autoritatile competente din tarile de destinatie".
Ministerul Afacerilor Externe, prin Autoritatea romana de resort - ANCEX, analizeaza "cu deosebita atentie cererile de licenta de export catre destinatii sensibile si catre destinatii cu acumulari destabilizatoare de arme, respingand orice solicitare de licenta de export care prezinta cel mai mic risc de deturnare a respectivelor produse catre grupari teroriste".
Atac terorist intr-un muzeu din Tunis
Potrivit autoritatilor tunisiene, cinci teroristi islamisti inarmati cu arme automate si cu centuri explozive au participat la atacul armat comis miercuri in Muzeul Bardo din Tunis, soldat cu 23 de morti si 50 de raniti, in principal turisti europeni.
Totul a început cu un atac asupra parlamentului, dar teroriştii au fost respinşi de aparatul de securitate şi s-au refugiat într-un muzeu din apropiere în care se aflau în jur de 200 de turişti. A urmat o luptă cu forţele de ordine şi, din păcate, opt turişti, prinşi la mijloc, şi-au pierdut viaţa. În momentul atacului, în parlamentul de la Tunis se afla şi ambasadorul României. El asista la dezbaterile privind un pachet de legi antiterorism, potrivit Digi 24.
Premierul francez Manuel Valls a precizat ca Franta este alaturi de Tunisia si ca o va ajuta in aceasta criza. "Condamnam ferm acest atac terorist", a declarat Valls dupa o intalnire cu presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker. "Suntem alaturi de guvernul tunisian. Suntem alerti in ceea ce priveste evolutia situatiei", a adaugat acesta.
Turismul este un sector cheie al economiei Tunisiei, un numar mare de europeni vizitand statiunile din tara.
In 2002, 19 persoane, inclusiv 11 turisti germani, au fost ucisi intr-o explozie cu bomba la o sinagoga din statiunea Djerba. Atacul a fost revendicat ulterior de Al- Qaeda.
Preocuparile referitoare la securitatea Tunisiei sunt in continua crestere avand in vedere ca Libia vecina este din ce in ce mai instabila.