Pe aceeași temă
Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a decis sanctionarea Monicai Macovei pentru nereguli gasite in campania electorala de la prezidentialele din 2014. In replica, europarlamentarul sustine ca AEP nu a tinut cont de procedura prin care Macovei a strans banii, aratand ca “toate incasarile si cheltuielile au fost legale si transparente”.
Concret, Autoritatea Electorala Permanenta a decis confiscarea sumei de 300.000 de lei din banii destinati campaniei pentru prezidentiale a Monicai Macovei, potrivit Ziare.com.
AEP a luat aceasta decizie dupa ce a descoperit mai multe nereguli in legatura cu fondurile destinate campaniei Monicai Macovei. In plus, europarlamentarul a primit si o amenda in valoare de 55.000 de lei, potrivit informatiilor prezentate intr-un raport AEP, publicat recent in Monitorul Oficial.
In document se regasesc rezultatele verificarilor facute de AEP dupa alegerile prezidentiale de anul trecut, in ceea ce priveste abaterile partidelor si candidatilor de la reguli. In total, Autoritatea Electorala Permanenta a confiscat o suma de peste 413.000 de lei.
Reactia Monicai Macovei
In replica, Monica Macovei sustine ca Autoritatea Electorala nu a luat in considerare procedura prin care a strans bani pentru campania prezidentiala. Europarlamentarul afirma ca AEP “a decis sa confiste sume care au fost primite legal si transparent”.
Macovei sustine ca a avut parte de “finantari mici de la multi oameni, nu donatii mari, nu bani murdari, adusi cu punga”.
Unele persoane au făcut donații mici prin sistemul PayPal, prin bancă, cu cardul. Iar acești bani nu puteau fi folosiți în campanie decât după ce erau transferați de sistemul PayPal în contul de campanie, adică la câteva zile de la data donației. Așadar este o procedură în doi pași, și numai după pasul doi, prin care donațiile intrau în contul de campanie, acestea puteau fi declarate și folosite”, explica europarlamentarul pe blogul personal.
Macovei afirma ca AEP “a decis sa confiste sume care au fost primite si cheltuite transparent”.
“Am respectat în totalitate legea și toate donațiile și cheltuielile din campanie s-au făcut prin mandatar financiar, așa cum prevede legea”, mai arata fosta candidata la presedintia Romaniei.
“Mai mult, mandatarul financiar a declarat la AEP și sumele primite înainte de începerea campaniei, deși legea spune că se aplică numai în timpul campaniei electorale. Deci am făcut mai mult decât ne cere legea, tocmai pentru a da un exemplu de transparență. AEP a confiscat și acești bani, deși nu erau din campania electorală și fuseseră primiți și cheltuiți transparent. Ultimul cuvânt îl va avea instanța de judecată”, conchide europarlamentarul.
Comentarii 1
Gheorghe Popescu - 04-06-2015
Mi se pare putin probabil ca Monica Macovei sa fi facut greseli elementare de finantare. Si-a bazat campania electorala pe cinste si pe combaterea coruptiei endemice din politica romaneasca si mi se pare imposibil ca tocmai dumneaei sa faca aceleasi greseli. Asa ca evenimentele de ultim moment pot insemna citeva lucruri: 1/ Legile Romaniei sint ambigue si pot fi interpretate cum vrea fiecare. Cel mai mult conteaza cum le interpreteaza procurorii, ca ei sint zeii declarati in Romania. 2/ Toti acesti procurori ai dreptatii sint de fapt niste pafaristi din epocile de trista amintire, care vor sa calce pe cadavre ca sa faca ordine, dar de fapt nu calca decit in strachini. 3/ Vendeta intre partide e mai mare ca oricind si justitia (sau macar procuratura) le e subordonata. Asta inseamna ca pleac-ai nostri, vin ai nostri. 4/ Balcanismul romanesc e mai puternic decit viforul rusesc si nici macar bunul Dumnezeu nu mai poate face ordine in troaca asta. 5/Toate afirmatiile mai sus sint valabile. Fiecare sa-si aleaga, intre punctul 1 si 5. Astept 3 zile pentru ca vestalele dreptatii (Ene-Doghiroiu, Pora, Pipiddi si Tapalaga) sa-si traga sufletul nervos si sa ia o parte. Ori cu Macovei, ori cu procuratura. Pina acum le-au pupat in fund pe amindoua. Daca Macovei are dreptate, atunci inseamna ca procuratura nu e infailibila, ca arestarile preventive sint o timpenie monumentala si Romania e buna de plata iar gazetarii romani carora le-au curs balele trebuie sa se apuce de alte slujbe (plantatul panselutelor imi vine pe moment in minte). Daca procurorii au dreptate si Macovei a facut matrapaslicurile cu buna stiinta, atunci iarasi, jurnalistii cu balele ar trebui sa-si ceara scuze pentru afirmatiile belicoase facute despre alti politicieni, comparat cu albul imaculat al zeitei justitiei post moderniste. Iar madam Pipiddi trebuie luata la control (la cap), fiind metorul doamnei Macovei. Conform traditiei gindirii romanesti, trebuie sa fie ceva putred si in mentor, nu doar in pupil. Il mai astept pe Johannis sa ridice degetul mic (sau pe-al treilea, dupa dispozitia proprie) si sa declare ca un imparat roman (adica de la Rroma), ca nu asa si-a imaginat el justitia LUI. Sau poate din cvontra, mai stii! Intre cele doua extreme (Macovei si Procuratura) exista o mare de gri. Acelasi gri in care plutesc Romania, justitia si populatia romaneasca de vreo 70 de ani. Romanie, fii barbata, ca ai nevoie! N-a mai ramas nimic pe ciolan si dulaii au inceput sa se manince intre ei.
Răspunde