Pe aceeași temă
Intre 2 si 11 Noiembrie, Raportorul Special ONU pentru drepturile omului si saracia extrema Philip Alston s-a aflat la Bucuresti, acolo unde s-a intalnit cu mai multi factori decidenti. Dialogul vizeaza evaluarea eforturilor autoritatilor romane pentru eradicarea saraciei si a modului in care oficialii respecta obligatiile privind drepturile omului.
“Chiar si in tari cu o puternica constiinta asupra drepturilor omului, drepturile celor care traiesc in saracie sunt deseori confundate cu problematici care nu vizeaza drepturile”, explica Alston.
Oficialul ONU a atras atentia asupra faptului ca peste 70% din minoritatea roma din Romania traieste sub pragul saraciei. “Acestia se confrunta cu o multitudine de provocari, cum ar fi evacuarile fortate sau uzul de forta excesiva din partea politiei”, a adaugat Alston.
El a adus in discutie si ratele de saracie foarte ridicate in randurile unor grupuri de copii si a vorbit despre “o ingrijorare considerabila cu privire la modul in care persoanele cu dizabilitati sunt tratate”.
In urma turneului pe care oficialii ONU l-au intreprins in tara, la Bucuresti, Cluj si Bacau, Philip Alston a furnizat si o concluzie: autoritatile romane refuza sa accepte amploarea saraciei si a discriminarii la nivel social.
"Romania ocupa ultimul loc, sau aproape, in ceea ce priveste educatia, sanatatea, locuintele si serviciile sociale" in cadrul Uniunii Europene, a punctat Alston intr-o conferinta de presa sustinuta la Bucuresti.
O posibila solutie inaintata de oficialul ONU se refera la abordarea cu seriozitate atat la nivel guvernamental, cat si de societate a problemei in cauza. “E nevoie de vointa politica pentru respectarea si protejarea drepturilor umane ale celor mai vulnerabili”, a mai aratat Alston.
Marti, oficialul ONU a fost primit de vicepresedintele Senatului. In cadrul discutiilor, Augustin-Constantin Mitu l-a asigurat asupra faptului ca eforturile Bucurestiului pentru combaterea saraciei “se vor concentra cu precadere asupra acelor paliere sociale in care este prezent un grad de vulnerabilitate ridicat”.