Avansări și decorări controversate făcute de Iohannis de Ziua Națională

Redactia | 02.12.2021

Șeful statului Klaus Iohannis a avansat în grad și a decorat mai mulți șefi controversați de instituții din sistemul de forță, cu ocazia Zilei Naționale.

Pe aceeași temă

Șeful serviciului secret al Armatei, a cărui „ștampilă pentru felicitări” a fost folosită pentru delapidarea fondului de război, a fost decorat.

Spre exemplu, generalul Marian Hăpău, șeful Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA) – serviciul secret al Armatei – a fost decorat de președinte cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Comandor, cu însemn pentru militari, deși numele acestuia a fost implicat într-un incident major de securitate, potrivit unei decizii judecătorești.

În martie acest an, magistratul militar al Curții Militare de Apel București, George Dorel Matei, a emis un mandat de arestare pe numele generalului (r) Iulian Cristian Gherghe, fost locțiitor al generalului Hăpău, pentru delapidarea a peste 179.000 de dolari din fondul de război al serviciului secret al Armatei.

În motivare, magistratul militar a atras însă atenția asupra vulnerabilităților acestui serviciu secret din comunitatea NATO de informații, potrivit documentui consultat de G4media.ro.

Judecătorul militar a remarcat îndrăzneala ”ieșită din comun” a generalului Gherghe, care a fost ”egalată poate doar de lipsa oricăror elemente de control în cadrul instituției, neglijență deosebită și posibilă intenție indirectă de sprijin din partea unor persoane din cadrul DGIA”.

Generalul Gherghe a recunoscut că, pe 27 noiembrie 2018, a retras 179.000 de dolari din fondul de război al DGIA de peste 1,2 milioane de dolari. Generalul ar fi falsificat declarația de plată externă ”aplicând fără drept pe acest înscris ștampila unității și contrafăcând semnătura comandantului gl. Hăpău Marian, prin aplicarea unei ștampile cu semnătura acestei persoane”, potrivit motivării judecătorului.

Pe 22 martie 2021, DGIA a informat Parchetul militar că ”ștampila ce purta semnătura directorului general Marian Hăpău fusese confecționată cu știința acestuia, dar nu a fost confecționată pentru utilizare pe documente, ci numai pentru a fi aplicată pe felicitări, fiind o semnătură diferită de cea oficială”, se arată în motivarea judecătorului militar.

Magistratul a fost surprins să afle de existența acestei a două ștampile cu semnătura șefului DGIA. ”Aceste mențiuni indică instanței deosebite semne de întrebare fiind neclar temeiul pentru care directorul general al DGIA, gl. Hăpău Marian, a încuviințat, sau cel puțin a tolerat, existența unei ștampile cu semnătura sa, care nici măcar nu se afla în permanență în posesia sa (…).

Această persoană, gl. Marian Hăpău, a arătat prin adresa înaintată procurorului că este vorba de o semnătură diferită față de cea oficială, fiind folosită pentru felicitări, or, din analiza comparativă a semnăturii directorului general de pe adresa de înaintare către procuror și analiza semnăturii de pe ștampila folosită de inculpat la bancă și despre care directorul afirma că era folosită doar pentru felicitări, nu rezultă deloc diferențe majore, cele două semnături fiind în bună măsură identice, diferențele dintre acestea fiind aproape insesizabile pentru un observator rezonabil”, se arată în decizia de arestare.

Toate aceste elemente nu vin să diminueze periculozitatea socială a inculpatului așa cum se prefigurează din probele administrate până în prezent, dar creează convingerea Curții că faptele sale au fost indirect încurajate de erori evidente de securitate în cadrul instituției unde funcționa, inculpatul mărginindu-se să speculeze aceste breșe”, se arată în motivarea instanței.

”Remarcabil că din data de 27 noiembrie 2018 până în prezent nimeni nu a știut de sustragerea acestei sume de bani din conturile speciale ale DGIA destinate utilizării pe timp de criză sau război, iar timp de un an de zile inculpatul a ținut banii, luați fraudulos din bancă, chiar în seiful din biroul personal.

Nimeni nu a fost interesat de modul în care inculpatul, locțiitor al directorului general al DGIA, și-a achiziționat un teren și a început să edifice un imobil în localitatea Corbeanca.

Nu a existat niciun control financiar-contabil, nici măcar unul de rutină, în doi ani de zile, nimeni nefiind interesat de soarta conturilor DGIA destinate situațiilor de criză sau război”, se arată în decizia de arestare.

Judecătorul militar arată că doar hazardul și prețurile dezvoltatorilor imobiliari din Corbeanca au făcut ca generalul Gherghe să nu delapideze tot fondul de război al serviciului secret al Armatei: peste 1.267.000 de dolari.

Fostul locțiitor al generalului Hăpău, generalul (r) Iulian Cristian Gherghe se află și în acest moment în arest preventiv. Înalta Curte se pronunță în procesul lui pe data de 7 decembrie 2021. Generalul a recunoscut că a delapidat peste 179.000 de dolari din fondul de război al serviciului secret al Armatei şi şi-a cumpărat un teren în Corbeanca pe care şi-a construit o casă.

Șeful Doi și-un sfert, serviciul secret al MAI, cu tatăl și socrul condamnați pentru corupție, avansat

Un nume controversat avansat de șeful statului este generalul Tiberiu Dumitrache, șeful DIPI, serviciul secret al MAI. El a fost avansat la gradul de general-maior cu două stele.

Generalul Dumitrache este ginerele sindicalistului Liviu Luca, aflat în pușcărie, fiind condamnat în 2018 la 10 de detenție în două dosare penale. În plus, Luca mai are un proces penal pe rol la Tribunalul Prahova pentru delapidarea PSV Company (fosta Petromservice, divizia de mentenanță a Petrom) cu aproape 15 milioane de lei.

Cu acești bani, Luca și-ar fi construit domeniul de 3 hectare de la Păulești Prahova, cu piscină olimpică și heliport. Domeniul era pe numele părinților lui Luca. În 2012, pe fondul problemelor penale ale sindicalistului, părinții acestuia au donat domeniul fetelor minore ale lui Tiberiu Dumitrache, devenit ulterior general și șef al DIPI (serviciul secret al MAI). Acum, domeniul figurează în declarația de avere a generalului Dumitrache.

Generalul Tiberiu Silviu Dumitrache a fost numit șef interimar al DPI prin ordin al fostului ministru PNL, Marcel Vela, în ianuarie 2020. În august 2021, el a câștigat concursul pentru șefia serviciului secret.

Tiberiu Dumitrache este fiul colonelui SRI (r) Gheorghe Dumitrache, fost şef Sector „A” în cadrul SRI Prahova, condamnat în 2013 la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 8 ani, pentru trafic de influenţă, dare de mită și încercarea de a determina mărturia mincinoasă.

În același dosar au fost condamnați și generalul (r) SRI, Ovidiu Soare, fost șef al Inspectoratului de Apărare a Constituției a SRI (cea mai importantă divizie a SRI). Acesta a primit tot 3 ani de închisoare cu suspendare.

Într-un dosar disjuns a fost condamnat tot la 3 ani de închisoare cu suspendare și colonelul (r) Corneliu Păltânea, fost șef al SRI Prahova, considerat mentorul lui Sebastian Ghiță, fostul deputat PSD fugit în Serbia.

Șeful IGSU, alias sursa ”Ioan Popa”, avansat

Generalii Hăpău și Dumitrache nu sunt singurele nume controversate avansate sau decorate în acest an cu ocazia Zilei Naționale de președintele Klaus Iohannis. Și șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, generalul Dan Paul Iamandi a fost avansat la gradul de general – locotenent cu trei stele.

Potrivit newsweek.ro, pe când era militar în termen, generalul Iamandi a fost recrutat de Contrainformațiile militare care făceau partea din fosta Securitate. Potrivit CNSAS, generalul Iamandi figurează într-un dosar fond de rețea ce conține fișe ale colaboratorilor din rândul militarilor în termen domiciliați pe raza județului Galați.

Domnia sa (Dan Paul Iamandi – n.r.), militar în termen, a fost recrutat de organele de contrainformații militare pentru încadrarea informativă a militarilor în termen și a cadrelor din unitatea sa în scopul prevenirii unor abateri disciplinare de la ordinea și disciplina militară; nu există un Angajament semnat de domnia sa, a avut numele conspirativ Ion Popa. A fost abandonat la data de 16.07.1988”, menționează CNSAS.

În acel an, Dan Paul Iamandi era anul doi la Școala de Ofițeri Activi de Artilerie Antiaeriană, Rachete și Radiolocație Brașov.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22