Avertisment Romania 100: Un ordin al ministrului Bodog reintroduce numirile discretionare

E.b. | 23.07.2017

Platforma Romania 100, ONG-ul lansat de fostul premier Dacian Ciolos si cativa fosti membri ai Guvernului sau, atrage atentia ca un ordin propus de ministrul Sanatatii, Florian Bodog, reintroduce sistemul de numiri discretionare in constituirea comisiilor de specialitate din cadrul ministerului.

Pe aceeași temă

 

Romania 100 solicita oficial organizarea unei dezbateri publice pe acest subiect.

 

Platforma România 100/ Comunicate de presă


Ministerul Sănătății reintroduce prin Ordin numirile „din pix”. #Romania100 solicită dezbatere publică

 

21 Iulie 2017
 

Un ordin propus de Ministrul Sănătății, Florian Bodog, reintroduce sistemul de numiri discreționare în constituirea Comisiilor de Specialitate din cadrul Ministerului. Platforma România 100 solicită oficial organizarea unei dezbateri publice pe acest subiect.

 

Noua propunere a Ministrului Bodog modifică Ordinul 1355/2016 din 9 Decembrie 2016, semnat de fostul ministru Vlad Voiculescu. Ordinul 1355/2016 este de importanță crucială pentru sistemul public de sănătate dat fiind că, pentru prima dată în istoria post-decembristă, membrii comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătății sunt selectați printr-un proces transparent, care ține cont de criterii de profesionalism și integritate. 

 

Mai mult, același ordin semnat de Vlad Voiculescu a introdus posibilitatea ca medicii cu cetățenie română care lucrează în afara țării să poată participa la procesul de selecție, precum și posibilitatea ca reprezentanții pacienților să fie invitați la ședințele de lucru ale comisiilor de specialitate.

 

Conform ordinului semnat în Decembrie 2016, profesionalismul candidaților este evaluat pe baza unui punctaj transparent, care ține cont de criterii precum: activitatea clinică și didactică, prezența atestatelor și supraspecializărilor, experiența profesională internațională, publicarea de articole și de cărți medicale, desfășurarea de studii clinice, colaborările cu organizaţii nonguvernamentale ale pacienților. Acest punctaj permite realizarea unui clasament al candidaților. 

 

În schimb, prin propunerile curente ale Ministerului Sănătății de modificare a OMS 1355/2016, se elimină reglementări firești legate de incompatibilități, se  anulează posibilitatea reprezentanții pacienților să fie invitați la ședințele de lucru și se abrogă întreaga metodologie de selecție pe criterii obiective a membrilor comisiilor de specialitate, lăsând loc vechiului sistem de promovare pe baza unor criterii care nu au de-a face cu cinstea sau performanța profesională. Selecția membrilor comisiilor va sta din nou în pixul ministrului

 

"Oamenii sunt cei ce fac întotdeauna diferența. Comisiile de specialitate au fost de-a lungul timpului populate cu profesioniști adevărați, dar și cu medici fără merite deosebite, fără nicio experiență sau recunoaștere internă sau internațională și cu grave probleme de integritate. Medicii români care profesează în sisteme performante din străinătate nu au fost invitați și acestora nu li s-a permis niciodată să contribuie, deși atât pacienții cât și profesioniștii din România ar fi putut beneficia de cunoștințele și experiența lor!", a declarat Vlad Voiculescu, ministrul sănătății în guvernul Dacian Cioloș. 

 

În anul 2016, în sistemul sanitar românesc lucrau 57,3 mii de medici, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Începând cu anul 2007, și-au manifestat dorința de a lucra în afara țării peste 43,5 mii de cadre medicale, în a căror pregătire statul român a investit circa 3,5 miliarde de lei. De asemenea, sondajele arată că aproximativ 85% din absolvenții de medicină vor să profeseze în străinătate.

 

Medicii români lucrează și sunt apreciați în majoritatea centrelor medicale mari din Europa și din lume. În absența unor măsuri concrete de a motiva personalul medical să practice în România, numărul acestora va crește considerabil.

 

Platforma România 100 solicită Ministrului Sănătății aplicarea Ordinului 1355/2016 în forma sa actuală

 

Propunerile Platformei România 100, precum și solicitarea organizării unei dezbateri publice pe marginea proiectului de act normativ, conform legii, au fost înaintate Ministerului Sănătății.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22