Avertismentele analistilor: Criza cipriota loveste Slovenia si ameninta Romania

Fara Autor | 25.03.2013

Pe aceeași temă

Criza cipriota a semnalizat punctele vulnerabile din Europa, aducand Slovenia in centrul atentiei analistilor. De asemenea, Romania, dependenta de finantare externa si cu o expunere semnificativa a sectorului bancar fata de tarile de la periferia zonei euro, nu se afla intr-o situatie favorabila, avertizeaza economistii externi.
 

 

Recent, ministrii de Finante din zona euro au aprobat acordul prin care Cipru primeste din partea creditorilor internationali un pachet de imprumuturi in valoare de 10 miliarde de euro, necesar pentru redresarea situatiei financiare.

Acordul presupune inchiderea celei de-a doua mari banci a tarii, Cyprus Popular Bank (Laiki) si pierderi mari pentru deponenti la cea mai mare institutie de credit, Bank of Cyprus. In plus, este impus un control strict in perioada urmatoare asupra fluxurilor de capital spre si dinspre Cipru, iar activitatea bancilor cipriote este redusa.
 

Bank of Cyprus este reprezentata in tara noastra prin Bank of Cyprus Romania, care isi desfasoara activitatea prin 12 sucursale si 2 agentii. De asemenea, Laiki este prezenta in pe piata romaneasca prin Marfin Bank.

Romania are o expunere fata de Cipru de aproximativ 100 de milioane de euro, conform BCE.

"Pe termen scurt, pierderile legate de depozite si impunerea controlului asupra capitalului pot afecta situatia financiara a companiilor din Romania si ar putea duce la reducerea investitiilor in tara", a afirmat, pentru Ziare.com, William Jackson, analist la Capital Economics.

Potrivit analistului, cel mai mare risc este, insa, probabilitatea ca evenimentele din Cipru sa conduca la regenerarea temerilor cu privire la o escaladare generala a crizei datoriilor din zona euro, desi, pentru moment, se pare ca pachetul agreat recent a redus acest risc.

"Oricum, in cazul in care revin tensiunile pe piata financiara din zona euro, acest lucru va avea un impact negativ pentru Romania, deoarece este dependenta de fluxurile de capital strain pentru finantarea deficitului de cont curent si rostogolirea datoriei externe.

Daca fluxurile de capital se vor reduce ca urmare a deteriorarii sentimentului investitorilor, vor exista presiuni asupra leului. Daca leul se depreciaza, datoria externa a Romaniei va creste. Dar daca banca centrala va majora dobanda cheie, activitatea economica va fi afectata. In orice caz, este probabil ca economia Romaniei va incetini
", a conchis Jackson.
 

Stirea semnarii unui acord pentru Cipru pare sa favorizeze leul, noteaza Vlad Muscalu, economist senior la ING Bank.

"Nu suntem siguri ca vom asista la o apreciere rapida dincolo de pragul de 4,40/EUR cat timp evenimentele ce au indus o presiune de depreciere pe parcursul saptamanii trecute au fost atat cele legate de Cipru, cat si deteriorarea perspectivelor de crestere economica din zona euro pe fondul unor indicatori de incredere in scadere", arata Vlad Muscalu.

 

Slovenia, tara emergenta cel mai puternic afectata de incertitudinile din Cipru

Dupa anuntul privind intentia de a introduce o taxa pentru depozite bancare in Cipru, randamentul obligatiunilor slovene a crescut simtitor, alimentand speculatiile potrivit carora tara ar putea fi urmatoarea pe lista pentru un bailout.

Asftel, vineri, randamentul obligatiunilor pe termen lung a ajuns la 5,4%, nivel scazut comparativ cu randamentul obligatiunilor cipriote, de 7%, dar care plaseaza totusi Slovenia intr-o zona riscanta.

Desigur, Slovenia se afla intr-o pozitie mult mai buna comparativ cu Cipru, iar, pe termen mediu, panica cipriota ar putea fi chiar benefica in contextul in care ar putea forta politicienii sloveni sa combata problemele sistemului bancar, considera analistul Abbas Ameli-Renani, de la RBS, citat de Emerging Markets.

In Cipru, sistemul bancar reprezinta 800% din economie, in timp ce in Slovenia acesta are o pondere de aproximativ 130% din PIB.

Principalele riscuri vizeaza, insa, limitarea accesului la finantare externa pentru statul slovac, in special in contextul in care tara are nevoie de imprumuturi in valoare de 3 miliarde de euro in acest an pentru recapitalizarea bancilor, potrivit FMI.

Daca randamentele vor continua sa urce, guvernul de la Ljubljana s-ar putea orienta catre troica BCE-FMI-CE, garantii unui bailout cu alte cuvinte.

In plus, marea problema a bancilor slovene o reprezinta rata creditelor neperformnante, in crestere de la 15,6% in 2011 la 20,5% in 2012.

 

Bancile din Romania, expunere externa puternica

In Romania, ponderea creditelor neperformante in total credite este de peste 18%. In plus, tara noastra are una dintre cele mai ridicate expuneri fata de bancile din tarile periferice din zona euro si este dependenta de imprumuturi de pe pietele externe.

"In stare de criza, procesul de dezintermediere va fi cel mai accentuat in tarile care au cea mai ridicata expunere fata de tarile periferice. Romania are coordonate bancare stabile, dar este expusa fata de sistemul bancar periferic al zonei euro", a explicat Abbas Ameli-Renani.

Sistemul bancar romanesc prezinta un grad ridicat de conectivitate cu sistemul bancar european, fiind detinut in cea mai mare parte de capitalul strain (34 de institutii de credit cu capital majoritar strain detineau peste 81,2%a din activele sistemului bancar in luna iunie 2012), arata BNR intr-un raport. Astfel, bancile cu capital majoritar austriac detineau o cota de piata de 38% la iunie 2012, in timp ce grupa bancilor cu capital majoritar grecesc avea o cota de 12,9%.

Sursa: ziare.com

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22