Avertismentul FMI: Legea pensiilor, povară pentru tineri. Corupție și cheltuieli uriașe

Dora Vulcan | 07.06.2019

FMI recomandă moderație fiscală și înăsprirea politicilor monetare, subliniind importanța și nevoia de investiții publice, precum și corelarea creșterilor salariale cu productivitatea.

Pe aceeași temă

FMI recomandă moderație fiscală și înăsprirea politicilor monetare, subliniind importanța și nevoia de investiții publice, precum și corelarea creșterilor salariale cu productivitatea, arată concluziile misiunii FMI în România

„În timp ce veniturile oamenilor au crescut rapid spre un nivel apropiat de cel al ţărilor avansate din Uniunea Europeană, creşterea economică bazată pe consum a creat dezechilibre macoeconomice. Presiunea inflaţionistă a revenit la suprafaţă, afectând în mod disproprţionat veniturile reale ale oamenilor săraci şi subminând competitivitatea”, a spus Jaewoo Lee, reprezentantul delegației FMI în România, într-o conferință de presă susținută vineri la București.

„Este necesară o schimbare a politicilor guvernului pentru a reduce posibilitatea unui scenariu de recesiune. Un trend descendent îi va afecta mult mai sever pe cei cu venituri mici şi standardul lor de trai”, a mai spus oficialul FMI.

Dezechilibrele macroeconomice s-au adâncit, pe fondul creșterii veniturilor cetățenilor spre media europeană și a creșterii economice bazate pe consum, arată comunicatul oficial al Fondului Monetar Internațional (FMI) la finalul vizitei în România a delegației oficiale.

Primul pas pentru consolidarea fiscală ar fi atingerea unei ținte a deficitului bugetar de 2,75% în acest an, arată FMI, care estimează că aceasta ar însemna ”măsuri suplimentare de 0,9% din PIB”.

FMI recomandă o scădere a cheltuielilor sau creștere a veniturilor în valoare totală de aproape un punct procentual din PIB (circa 10 miliarde de lei).

Dacă nu va fi schimbal cursul politicilor, progresele în privința convergenței (creșterea standardului de viață spre media europeană) ar putea regresa, afectând veniturile pensionarilor și ale celor cu venituri mici, arată instituția internațională.

Investițiile publice și private au fost pe un trend descendent în ultimii ani, ceea ce afectează perspectivele de creștere pe termen lung.

Legea pensiilor ar aduce o cheltuială suplimentară de aproape 4% din PIB, ceea ce ar pune o presiune mare pe finanțele guvernamentale și o mare povară pentru tânăra generație, potrivit FMI.

FMI avertizează asupra riscurilor pe care le au proiectele în parteneriat public – privat (PPP), promovate masiv de guvernul Dăncilă, și arată că ar trebui analiza extrem de atent și căutate finanțări alternative, precum fondurile europene.

Reducerea corupției ajută la îmbunătățirea veniturilor guvernamentale, eficientizează cheltuielile și întărește competitivitatea.

FMI critică și OUG 114, arătând că unele prevederi ”pot crea distorsiuni care frânează investițiile sau alocarea eficientă a resurselor”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22