Pe aceeași temă
Magistrații atrag atenția că o ordonanță de urgență privind amnistia și grațierea ar afecta statul de drept și principiul separației puterilor în stat.
”Grațierea colectivă reprezintă, de principiu, un instrument de reconciliere, conceput pentru a încheia diverse conflicte sociale sau pentru a aduce pacea în state în care astfel de conflicte severe sunt latente, situație în care România nu se află”, arată cele trei asociații într-un comunicat.
”În rapoartele de specialitate internaționale s-a concluzionat că grațierea colectivă este problematică din punctul de vedere al principiilor sustenabilității, al respectării statului de drept și al separării puterilor în stat. O astfel de măsură poate avea ca efect scăderea încrederii în justiție și accentuarea sentimentului de insecuritate socială, fără a conduce în realitate la eradicarea suprapopulării penitenciarelor, efectul putând fi doar de scurtă durată”, avertizează Forumul Judecătorilor.
Raportul analizează toate grațierile colective realizate în ultimii 50 de ani în România.
Magistrații din cele trei asociații arată că nu se justifică urgența unei asemenea OUG: ”nu există un proiect care să fi fost pus în dezbatere publică, conform Legii transparenței decizionale nr.52/2003, iar astfel de măsuri de politică penală nespecifice actului de legiferare delegată a Guvernului ar trebui însoțite de o notă de fundamentare care să aibă la bază studii serioase, de criminologie, de impact social și procedural, cu implicarea tuturor experților tehnici relevanți, cu precădere cei internaționali”.
raportul integral, aici