Aviz amatorilor: Poliția mai poate da amenzi până la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial

Laurentiu Gheorghe | 07.05.2020

Poliția și Jandarmeria pot da în continuare amenzi pentru nerespectarea ordonanțelor militare până la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficiale. Ulterior contravenienții le pot contesta în instanță.

Pe aceeași temă

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, spune că până la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei CCR, actul normativ în baza cărora amenzile în starea de urgență au fost aplicate este încă în vigoare, iar sancțiunile se pot da în continuare.

„Aplicam în continuare aceleași amenzi, până la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial. După aceea vom vedea ce se va întâmpla. Nu ne putem pronunța înainte”, a declarat Andreea Iliescu, purtător de cuvânt IPJ Constanța, citată de G4Media.ro.

O veste proastă și pentru cei care contestă amenzile primite până acum. „S-ar putea ca nu toate amenzile să fie anulate pentru că judecătorul va analiza procesul verbal în raport de legislația existentă la data la care a fost întocmit. Dacă s-a respectat legislația nu știu cum îl va anula”, a precizat Zegrean pentru HotNews.ro.

Și premierul Orban a declarat că se vor putea da amenzi pe baza OUG 1/1999.

Avocatul Adrian Toni Neacșu a spus la rândul lui că, teoretic, poliția poate da în continuare amenzi pentru nerespectarea ordonanțelor militare, însă toate amenzile date sau viitoare, plătite sau neplătite, majorate sau nemajorate, pot fi contestate în instanță în baza deciziei CCR.

„Termenele de contestare nu au curs din pricina stării de urgență. Toate persoanele amendate pot contesta în instanță după 15 mai. Au un termen de 15 zile după data de 15 mai în care pot contesta amenzile în instanță”, a explicat avocatul Neacșu.

„Ordonanţele sunt în vigoare, ele pot produce în continuare sancţiuni. Nici vorbă la acest moment să nu aplici acea ordonanţă. Nu există o terminologie generală să spună că, după apariţia deciziei CCR, toate amenzile date în perioada stării de urgenţă sunt neplătibile. Dacă statul va înţelege să ierte contravenienţii, poate emite o lege de amnistie fiscală, lege ce poate fi atacată la CCR”, a declarat, pentru MEDIAFAX, avocatul Cristian Ene.

Cristian Ene continuă explicaţiile: „Doar judecătorul poate dispune anularea, pentru nelegalitate sau netemeinicie. Judecătorul poate diminua amenda sau aplica un avertisment”.

De la începutul stării de urgenţă, în România au fost aplicate peste 300.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 600 milioane lei (120 milioane euro) pentru nerespectarea restricţiilor instituite prin ordonanţele militare.

Curtea Constituțională a admis miercuri sesizarea Avocatului Poporului împotriva OUG 34/2020, actul normativ prin care guvernul a introdus amenzi de până la 20.000 de lei pentru nerespectarea ordonanțelor militare și a condițiilor de ieșire din case în perioada stării de urgență.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22