Avocat APADOR-CH: CEDO nu a decis ca angajatorii pot sa citeasca emailurile angajaților

Iulian Popescu | 18.01.2016

Olivia Hatneanu, avocat APADOR-CH, explicat la Digi24 o decizie recenta a CEDO interpretata gresit ca fiind o recunoastere a dreptului angajtorilor de a citi corespondenta personala a angajatilor. Decizia spune doar ca, in acel caz, angajatorul a avut dreptate sa concedieze un angajat.

Pe aceeași temă

 

Bogdan Bărbulescu a reclamat faptul că, în perioada în care era angajat în cadrul unei companii private, i-au fost monitorizate convorbirile purtate prin mesageria electronică, context în care a fost acuzat de către angajator că a folosit internetul în scop personal. Bărbulescu a negat acest lucru, invocând folosirea internetului în relaţia cu clienţii.

 

În ciuda acestui fapt, Bărbulescu a fost concediat pe motiv de încălcare a regulamentului intern care interzicea folosirea resurselor companiei în scopuri personale.

 

Angajatorul și-a justificat decizia de concediere prin faptul că inginerul român a folosit mesageria electronică nu doar în scop profesional, ci și pentru a comunica cu fratele său și cu iubita sa.

 

Bogdan Bărbulescu a dat compania în judecată, dar instanţele din România nu i-au dat dreptate.

 

În consecinţă, el s-a adresat CEDO, care a confirmat decizia instanței românești, iar presa a interpretat decizia ca pe o recunoaștere a dreptului angajatorului de a citi corespondența personală a angajatorilor.

 

Diana Olivia Hatneanu, avocat APADOR - CH, a explicat la Digi24 că CEDO nu a dat liber angajatorilor la a urmări discuțiile personale.

Aceasta spune că soluția dată de CEDO s-a referit la un caz izolat și că, in niciun caz, Curtea Europeană a Drepturilor Omului nu a dat liber angajatorilor să urmărească discuțiile personale pe care angajații le au la serviciu.

 

Este decizia fiecărui angajator în ce măsură permite angajaților să folosească echipamentele - calculatoare, telefoane. Dacă este o interdicție a folosirii lor, ea trebuie adusă la cunoștința angajaților înainte de folosire. Și să îi anunțe că e posibil să se urmărească acea corespondență.

 

“Legea permite o marjă largă angajatorilor pentru obținerea și manipularea datelor personale. Și în cazul Bărbulescu, angajatorul, ca să se apere, a avut acces la mesajele pe care angajatul le transmitea cu iubita și cu fratele. Deci datele existau stocate.

Există reguli în raport cu statul, cu operatorii de date cu caracter personal. Există o lege despre protecția datelor electronice. E largă marja angajatorului de a decide în ce măsură permite angajaților să folosească echipamentele de birou”, a explicat Hatneanu, la Digi24.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22